Performance Portfolio

MUUn performanssin levityksen edistämiseen kuuluu Performanssiportfolioiden julkaisusarja.

MUU on edelläkävijä Suomessa performanssitaiteen edistämisessä ja tämän taiteenalueen uusien ilmaisu- ja levityskeinojen pilotoinnissa. Jo vuodesta 1995 asti MUU on järjestänyt pohjoismaiden vanhinta, kansainvälistä Amorph! performanssitaiteen festivaalia, joka on tehnyt laajalti tunnetuksi taidemuotoa ja alan suomalaisia taiteilijoita.

Vuonna 2011 julkaistu Performanssipankki -tietokanta, Performance Voyage ja Performanssiportfolio ovat kaikki uusia välineitä performanssien teosvälitykseen ja kansainväliseen levitykseen. MUUn tähtää toiminnallaan performanssi- ja esitystaiteilijoiden ammattitaidon kehittämiseen ja kansainvälistämiseen, työllistämiseen, tuotantoon, dokumentointiin ja markkinointiin keskittyvän toiminnan välityksellä.

Performanssiportfolio on dokumentaatiomateriaaliin pohjautuva taiteilijoiden tuotantoa esittelevä digitaalinen portfolioiden sarja. Vuonna 2013 julkaistiin viiden ensimmäisen taiteilijan videomuotokuvat. Taiteilijat olivat Anja Helminen, Helinä Hukkataival, Varpu Lukka, Hannele Romppanen ja Taina Valkonen. Alkujaan taiteilijoiden työn markkinointiin tähdänneet kokoelmat ovat osoittautuneet käytännössä myös erinomaisiksi keinoiksi esitellä taiteilijoita ja heidän työtään yleisötapahtumissa niin kotimaassa kuin ulkomailla. Niistä on kehittynyt myös keino välittää ja myydä taiteilijoiden teoksia kokoelmiin. MUU toimi myös välittäjänä ja yhteisöperformanssiteos hankittiin Valtion taidekokoelmaan.

Performanssi on elävä esitys, dokumentti ja yhteisöllinen teos ja kokemus. Hankkeen myötä performanssin areenoja eivät ole enää vain alan festivaalit ja tapahtumat, vaan myös taidemuseot ja -galleriat. Performanssi löytää kodin taidekokoelmista, julkisena taideteoksena ja yhteisöllisenä kokemuksena. Performanssin dokumentti jatkaa teoksen elämää, ja teosten saavutettavuus on uudella tasolla.