LEENA JÄÄSKELÄINEN Paranormaalit ilmiöt – Paranormal Phenomena – Paranormala fenomen

MUU KAAPELI
29.2.-5.4.2020

Normaalin kokemuksen rajat ylittäviä tarinoita virtuaalitodellisuudessa
Gränsöverskridande berättelser i en virtuell verklighet
Virtual reality stories from beyond the boundaries of normal experience

Avajaiset perjantaina 28.2.2020 klo 17-19. Tervetuloa!

PARANORMAALIT ILMIÖT – PARANORMAL PHENOMENA on kolmesta virtuaalitodellisuudessa koettavasta osiosta koostuva kokonaisuus. Teoksessa dokumentaarinen ääniraita yhdistyy outoon, unenomaiseen ympäristöön. Teosta varten haastatellut kertovat niin rakkaudesta kuin raivosta, voimakkaasta kehodysmorfiasta ja syvästä itsetyytyväisyydestä. Tunteet ja kehollisuus ovat kaiken keskiössä.

Teoksen estetiikka ammentaa 80-luvun ruiskumaalatuista scifivisioista; elävistä avaruusaluksista, lasikuitukallioista ja sykkivistä kristalleista. Nykyteknologialla tämä kaikki voi kuitenkin näyttää vieläkin herkullisemmalta!

Paranormaalit ilmiöt – Paranormal Phenomena kutsuu pysähtymään. Virtuaalitodellisuus sulkee tehokkaasti ulkopuolelleen kaiken kiireisen hälinän. Näihin tarinoihin voi todella uppoutua!

”Mun keho aiheuttaa hämmennystä ihmisissä. Ne miettii että oonko mä mies vai nainen, joskus ne ivailee mua tai sukupuolittaa mua väärin tahallaan.”

”Mun keho on mun luuranko. Kaikki muu – se on vaan se mitä luuranko tarvii.”

”Mä oon kerran sanonut, että mä olisin mieluummin kuollut kuin läski. Ei ehkä ihan elämän tähtihetkiä, mutta mä tarkoitin sitä.”

”Mä oon aika pienikokoinen mies, ja se on vaikuttanut mun elämään. Tosi moni poika on jossain vaiheessa elämää ollut jossain fyysisessä tilanteessa. Ekaks tönitään ja, ja sit painitaan ja sit tullaan jotenkin kuitenkin kavereiks. Semmonen miesten välinen fyysinen kilvoittelu ei vaan oo ollu mulle mielekästä. Mä vedin sit aina vaan suoraan turpaan!”

Leena Jääskeläinen on helsinkiläinen animaatioelokuvaohjaaja, -käsikirjoittaja ja mediataiteilija. Tuotantoon mahtuu animaatiosarjaa, lukuisia lyhytelokuvia, video- ja VR-taidetta. Välineestä riippumatta Jääskeläinen käyttää usein tuotannossaan dokumentaarisia elementtejä.

Työryhmä: Leena Jääskeläinen, Janne Laine, Alex Savander, Auli Nikkanen ja Johannes Päivinen

Tekniikka: Masterpiece VR, Blender, Unity

Kiitos: AVEK, Helsingin kaupunki

| MUU Kaapeli | Tallberginkatu 1 C, 00180 Helsinki, Finland | +358 9 625 972 | muugalleria@muu.fi | www.muu.fi |
| ma – pe 10 – 19, la – su 12 – 16 | mån – fre 10 – 19, lör– sön 12-16 | mon – fri 10am – 7pm, sat – sun 12 – 4pm |