JUKKA HAUTAMÄKI - Restituo

MUU GALLERIA
2.6.-18.6.2020
ti-pe 12-17
la-su 12-16

AI-teoksia
AI-konst
AI art

Mediataiteilija Jukka Hautamäki käsittelee temaattisesti aiheita, jotka liittyvät kuva- ja mediataiteen tulevaisuuteen: Mitä taide on vuonna 2050? Kuka sitä tekee, miten ja kenelle sitä esitetään?

Restituo (latin.) tarkoittaa mm. korjaamista, uudistamista, palauttamista, vaihtamista. Neuroverkkoihin ja tekoälyyn perustuvien teoksien kuvien synteesi on katkeamaton evoluutionäärinen jatkumo. Tekoälyn koulutuskuvina Hautamäki on käyttänyt esimerkiksi omakuvia ja synteettisiä ihmiskasvojen kuvia, ihmisistä joita ei ole olemassa.

Kuvan sisältämästä näkymättömästä informaatiosta. Tekoäly tarvitsee polttoaineekseen media-arkistoja; videoita, valokuvia, tekstiä, ääntä. Dataa "louhitaan" koko ajan lisää tekoälyn raaka-aineeksi, kuten kaivoksilla louhitaan mineraaleja digiteknologian valmistamiseen. Nykyistä datan aikakautta onkin kuvailtu uudeksi neoliittiseksi kaudeksi (Steyerl, McLuhan).

Digitaalinen, monistettava ja väsymätön virtuaalinen taiteilija olisi varmaankin uusliberalistisen maailman märkä uni. Kuvataiteilija on eräänlainen ympäristönsä muokkaama tuote, taiteen fasilitaattori? Kuvataide lähestyy askeleittain elämysteollisuutta. Miten tekoälyn avulla voi tehdä kriittistä tutkimusta näistä ilmiöistä?

Jukka Hautamäki työskentelee monimediallisesti tekoälyn, liikkuvan kuvan, äänen ja valon parissa. Hän tutkii tila-ajallisten installaatioiden kautta ihmisen, teknologian, yhteiskunnan ja evoluution välisiä suhteita. Hän on kiinnostunut mediateknologian mahdollisuuksista kuvataiteessa ja sen suhteesta kuvataiteen traditioon.

Hautamäen viimeisimmät yksityisnäyttelyt ovat olleet esillä Galleria Forum Boxissa 2018, Galleria Sculptorissa 2016, Galleria Titanikissa 2015. Hän on toiminut myös kuraattorina ja opettaja-ohjaajana, sekä tehnyt äänitai-detta live-elektroniikka esityksien muodossa. Hän työskentelee parhaillaan Koneen Säätiön 2-vuotisella apurahalla tekoälyyn ja kuvataiteisiin liittyvän taiteellisen tutkimustyön parissa.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

| MUU Galleria | Lönnrotinkatu 33, 00180 Helsinki, Finland | +358 9 625 972 | muugalleria@muu.fi | www.muu.fi |
| ti – pe 12 – 17, la – su 12 – 16 | tue – fri 12 – 5pm, sat – sun 12 – 4pm |