PERFORMANCE PORTFOLIO

MUUn performanssin levityksen edistämiseen kuuluu Performanssiportfolioiden julkaisusarja.

Performanssitaiteen levitystoiminta 2015

MUUn vuoden 2015 performanssin levitystoimintaan kuuluivat Essi Kausalaisen performanssiteoksen tuotanto ja Performanssiportfolion julkaisu, sekä Performance Voyage 5 –julkaisu- ja kiertuetoiminta sekä kotimaassa että kansainvälisesti

MUU on edelläkävijä Suomessa performanssitaiteen edistämisessä ja tämän taiteenalueen uusien ilmaisu- ja levityskeinojen pilotoinnissa. Jo vuodesta 1995 asti MUU on järjestänyt pohjoismaiden vanhinta, kansainvälistä Amorph! performanssitaiteen festivaalia, joka on tehnyt laajalti tunnetuksi taidemuotoa ja alan suomalaisia taiteilijoita. Vuoden 2015 levitystoiminnan kärkenä olivat Amorph!14:n yhteydessä aloitettu Essi Kausalaisen yhteistötaideteoksen tuotanto ja performanssiportfolio –julkaisu, sejä viides Performance Voyage videoperformanssien-kiertuekonsepti.

Vuonna 2011 julkaistu Performanssipankki -tietokanta, Performance Voyage ja Performanssiportfolio ovat kaikki uusia välineitä performanssien teosvälitykseen ja kansainväliseen levitykseen. MUUn tähtää toiminnallaan performanssi- ja esitystaiteilijoiden ammattitaidon kehittämiseen ja kansainvälistämiseen, työllistämiseen, tuotantoon, dokumentointiin ja markkinointiin keskittyvän toiminnan välityksellä.

PERFORMANSSIPORTFOLIO 2015
Performanssiportfolio on dokumentaatiomateriaaliin pohjautuva taiteilijoiden tuotantoa esittelevä digitaalinen portfolioiden sarja. Vuonna 2013 julkaistiin viiden ensimmäisen taiteilijan videomuotokuvat. Alkujaan taiteilijoiden työn markkinointiin tähdänneet kokoelmat ovat osoittautuneet käytännössä myös erinomaisiksi keinoiksi esitellä taiteilijoita ja heidän työtään yleisötapahtumissa niin kotimaassa kuin ulkomailla. Niistä on kehittymässä myös keino välittää ja myydä taiteilijoiden teoksia kokoelmiin. Vuosien 2014-15 aikana tuotannossa ollut Essi Kausalaisen yhteisöperformanssiteos ja teoksen tuotannosta kertova videodokumentti julkaistiin yhdessä performanssiportfolion kanssa kesäkuussa 2015. MUU toimi myös välittäjänä ja yhteisöperformanssiteos hankittiin Valtion taidekokoelmaan.

Amorph!14 festivaali tuotti vuonna 2014 uusia performanssitaiteen yhteisöteoksia, joista julkaistaan kirja- ja videodokumentti vuonna 2016. Nämä dokumentit yhdessä Essi Kausalaisen yhteisötaideteoksen ja performanssiportfolion kanssa tarjoavat vuonna 2016 ainutlaatuisen paketin performanssitaidetta niin kansainvälisille areenoille kuin kotimaahan. Performanssi on elävä esitys, dokumentti ja yhteisöllinen teos ja kokemus. Hankkeen myötä performanssin areenoja eivät ole enää vain alan festivaalit ja tapahtumat, vaan myös taidemuseot ja -galleriat. Performanssi löytää kodin taidekokoelmista, julkisena taideteoksena ja yhteisöllisenä kokemuksena. Performanssin dokumentti jatkaa teoksen elämää, ja teosten saavutettavuus on uudella tasolla.