Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » Lasse Lecklin: Euroopan kauneimmat ydinvoimalat
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

Lasse Lecklin: Euroopan kauneimmat ydinvoimalat

Lasse Lecklin: Torness, United Kingdom. (2015) Sarjasta Euroopan kauneimmat ydinvoimalat

MUU Galleria
7.10. – 6.11.2016

http://www.facebook.com/events/691507397679733/


Euroopan kauneimmat ydinvoimalat on valokuvasarja, joka tutkii ydinvoimaloita esteettisistä näkökulmista maisemassa. Kuvasarja liittyy ihmisen ja luonnon suhteeseen. Valokuvien näkökulma on dokumentaarinen ja kuvaustyyli perustuu Lasse Lecklinin aiemmasta työskentelystä tuttuun toistoon. Toisaalta kuviin luo jännitettä maiseman kauneus, ja ydinvoimala-arkkitehtuurin maisemasta nouseva ponteva absurdius. Teollisuusromantiikkaa ei voi välttää.

Ydinreaktorit vaativat jäähdytysvettä, ja siten voimaloiden sijoituspaikoiksi valitaan merenrantoja ja jokilaaksoja. Usein nämä ovat myös luonnonkauniita ja idyllisiä paikkoja, joiden keskeltä kohoaa voimala.

Riskien takia voimalat pyritään sijoittamaan ns. kompromissietäisyydelle suurista asutuskeskuksista – niin, että sähkönsiirto on kuitenkin järkevää, mutta aivan välittömässä läheisyydessä ei ole suurta asutuskeskusta. Erityisesti tiheästi asutussa Länsi- ja Keski-Euroopassa tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että ydinvoimalat on sijoitettu asutulle ja viljellylle maaseudulle. Ihmisen jälki ja elinympäristö ovat silti näkyvissä voimaloiden läheisyydessä.

Aihe on ajankohtainen, kun ilmastonmuutoksen torjuminen pakottaa etsimään tapoja tuottaa energiaa mahdollisimman vähillä hiilidioksidipäästöillä. Suomessa Olkiluodon kolmas reaktori on rakenteilla vuodesta 2005 lähtien ja Pyhäjoen uuden voimalan rakentamisen valmistelutyöt on aloitettu, mutta taloudellis-poliittisten tilanteiden muututtua hanke on jatkuvassa keskustelussa. Suomen linja on päinvastainen kuin vaikkapa Saksassa, joka on päättänyt lopettaa ydinvoiman käytön energiantuotannossa 2022 mennessä. Tai Espanjassa, jossa useita rakenteilla olevia ydinvoimalaitoksia on päätetty jättää kesken. Suomen lisäksi ainoastaan Ranska ja Slovakia rakentavat lisää ydinvoimaa Euroopassa.

Kuvasarjaan on kuvattu toiminnassa olevien reaktoreiden lisäksi niitä, jotka ovat keskellä pitkää sulkemisprosessia sekä voimaloita, joiden rakentaminen on jätetty kesken tai käyttötarkoitusta muutettu. Sarjaan on kuvattu yli 40 voimalaa. Kuten näyttelyn nimestä voi päätellä, esteettiset kriteerit vaikuttavat kohteiden valintaan – tämä pätee niin itse voimalan arkkitehtuuriin kuin ympäröivään maisemaankin.

Lasse Lecklin ja toimittaja Antti Kiuru ovat kiertäneet Euroopan ydinvoimaloita osin yhdessä ja Kiuru on kirjoittanut näyttelyn tekstit, jotka tarjoavat taustatietoa kyseisistä voimaloista. Lecklin ja Kiuru valmistelevat aiheesta kirjaa.

Lasse Lecklin on helsinkiläinen valokuvaaja, joka on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopistosta. Hänen taiteellisen työskentelynsä keskiössä on rakennettu maisema, ja ihmisen ja luonnon suhde. MUU Galleriassa nähtävä Euroopan kauneimmat ydinvoimalat on nyt ensi kertaa esillä Helsingissä. Viimeksi se on ollut esillä Somerset Housessa Lontoossa.

Antti Kiuru on helsinkiläinen toimittaja, joka on opiskellut estetiikkaa Helsingin yliopistossa ja työskennellyt useissa eri työtehtävissä monessa mediassa.

Koneen säätiö, Taiteen edistämiskeskus, Patricia Seppälän säätiö ja Suomen Ympäristöministeriö ovat tukeneet projektin toteuttamista.

Lasse Lecklin
Europas vackraste kärnkraftverk

MUU Galleri
7.10. – 6.11.2016

http://www.facebook.com/events/691507397679733/

Denna fotoserie undersöker kärnkraftverk ur ett estetiskt perspektiv. Syftet med bilderna är att studera förhållandet mellan människan och naturen. Kontrasten mellan ett vackert landskap och den pompösa absurditeten i kärnkraftverkens arkitektur, skapar både synliga spänningar och industriell romantik.

På grund av risker, är kärnkraftverken inte byggda nära stora befolkningscentran, men på ”betryggande avstånd”. Detta betyder i praktiken att i det tätbefolkade Europa finns kraftverk på vackra och idylliska platser på landsbyggden. För säkerhetens skull borde det inte finnas permanent boende i den omedelbara närheten av kraftverken, och ofta ligger de intill naturparker eller naturreservat. För de människor som bor i närheten, har kärnkraftverken blivit osynliga, men för gäster är de mycket synliga – ofta som överraskande och fascinerande landmärken som sticker ut från omgivningarna.

För att undvika klimatförändringar måste vi söka nya vägar för att producera energi med så lite koldioxidutsläpp som möjligt. I Finland har den tredje reaktorn vid Olkiluotos kärnkraftverk varit under konstruktion i 11 år, och det finns planer om ett nytt kraftverk. Tyskland har däremot beslutat att avsluta användandet av kärnkraftverk före år 2022, och Spanien och Italien har avvecklat konstruktionen av flera kraftverk på grund av politiska kontroverser och av hänsyn till miljön. När andra länder tycks överge den atomiska tiden, är det endast Finland, Frankrike och Slovakien som bygger flera kärnkraftverk i Europa.

Lasse Lecklin, samt journalist Antti Kiuru har besökt Europas kärnkraftverk, och Kiuru har skrivit texterna till utställningen som erbjuder bakgrundsinformation om de olika kraftverken. Lecklin och Kiuru kommer att publicera en bok om Europas vackraste kärnkraftverk.

Lasse Lecklin är fotograf bosatt i Helsingfors, med en konstmagistersgrad från Aalto Universitet. Han konstnärliga verksamhet handlar om det konstruerade landskapet, samt människans och naturens samspel. Utställningen på Muu Galleriet, med Europas vackraste kärnkraftverk visas för första gången i Helsingfors. Senaste gången utställdes de på Somerset House i London.

Antti Kiuru är reporter från Helsingfors, som har studerat estetik vid Helsingfors Universitet.

Konestiftelsen, Centret för konstfrämjande (Taike), Patricia Seppäla stiftelsen och Miljöministeriet i Finland understöder projektet.