Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » Performance Voyage 5 esitysohjelmisto
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

Performance Voyage 5 esitysohjelmisto

Tiikeri A-7-a4-puts

Annette Arlander: Tiikerin vuosi 1 (06:19, 2011 | Suomi)

Valkoiseen šaaliin kietoutuneena taiteilija lepää vanhan rakennuksen kivijalan päällä Harakan saarella viikoittain vuoden ajan 14.2.2010–31.1.2011. Esityksen tarkoitus on kiinnittää huomio muutoksiin vuodenaikojen, säätilojen ja ilmaston muutosten myötä, ja siten myös havainnollistaa aikaa, näyttää sen kuluminen.

Annette Arlander asuu ja työskentelee Helsingissä. Taiteilija, tutkija ja opettaja on suomalaisen performanssitaiteen ja taiteellisen tutkimuksen edelläkävijä.

YvonChabrowski_Afterimage_Protest
Yvon Chabrowski: Afterimage/Protest (07:08, 2013 | Saksa)

(ote teoksesta “Afterimage/Protest”, HD-videoinstallaatio, 17:17 loop, projisointi 191x340cm MDF-levylle, 2013)

Afterimage/Protest pohjautuu internetistä kerättyihin mediakuviin mielenosoituksista. Videolla nähtävä toisinto perustuu Istanbulin ja Kairon äskettäisistä mielenosoituksista otettujen kuvien ikonografiaan – mutta kohtaukset voisivat yhtä hyvin olla satojen vuosien takaa. Toisintamisen hitaus ja liikkeen keskeyttäminen pysäytyskuviksi vie pohjaa tapahtumien vääjäämättömyydeltä ja avaa tilaa toisille mahdollisuuksille.

Yvon Chabrowski asuu Berliinissä ja Leipzigissä. Taiteessaan hän tutkii mediakuvaston piirteitä ja toimintaa rakentamalla niiden pohjalta kolmiulotteisia videoinstallaatioita ja performansseja. Kuvat muuttuvat näin materiaaliksi, joka on kohdattavissa eri näkökulmista.

04_sasha_haiti charie
Sasha Huber: Haïti Chérie (06:10, 2011 | Suomi/Sveitsi/Haiti)

Haïti Chérie syntyi reaktiona Haitin traagiseen maanjäristykseen vuonna 2010. Muutama viikko katastrofin jälkeen Huber toteutti performanssin jäätyneen meren ulapalla, jonka vedet ulottuvat viime kädessä aina Haitille asti. Huberin kehollaan tekemät lumienkelit symboloivat surua ja menetettyjä elämiä, mutta myös solidaarisuutta ja toivoa.
Sveitsiläis-haitilaista alkuperää oleva Sasha Huber on kuvataiteilija. Zürichissä Sveitsissä syntynyt taiteilija asuu Helsingissä. Huber käyttää taiteessaan useita eri välineitä kuten videota, valokuvaa, performanssiin perustuvia interventioita sekä julkaisuja.

limpia

Julieta Maria: Limpia (02:37, 2013 | Kanada)

Suulla tehdyn intiimin eleen kautta videoperformanssi paljastaa äidin parantavan voiman ja auktoriteetin äidin ja tyttären välisessä suhteessa. Sanalla ”limpia” on useita eri merkityksiä. Perusmerkityksen ”siivota, pestä” lisäksi se viittaa henkiseen puhdistautumiseen, mutta Kolumbian Karibian murteessa se tarkoittaa myös lyömällä annettua rankaisemista.

Julieta Maria on Torontossa asuva video- ja uusmediataiteilija. Hänellä on taiteen maisterin tutkinto kuvataiteessa Yorkin yliopistosta. Maria on viimeaikaisissa teoksissaan keskittynyt videolle tehtyihin lavastettuihin performansseihin, joissa hän tutkii väkivallan kokemusta subjektin ja maailman väliseen arkipäiväiseen suhteeseen kajoavana toimintana.

Scarabee Video Still
Sara Pathirane: Scarabée (02:20, 2013 | Suomi)

Scarabée on Saharan autiomaassa vuonna 2013 toteutettu ja kuvattu videoperformanssi. Videon teema on kuvan alkuperä. Saharan autiomaa on sekä kuvitteellinen tila että tarkasti määriteltävä paikka, jossa on tietynlaisia hiekkamuodostelmia ja valtioiden rajoja.

Helsinkiläinen Sara Pathirane on taidemaalari ja monialainen taiteilija, joka käyttää teoksissaan aina aiheen mukaan valittua ilmaisutapaa. Videoperformanssit ja live-esitykset ovat olleet jo pitkään osa hänen taidettaan. Teoksissaan Pathirane tutkii kuvan alkuperää ja maisemamaalauksen perinnettä.

9991.24 LIVE2
Richter/Meyer/Marx (Berlin): 9991/24 (DYNAMIC BIOGRAPHY) (05:45, 2013 | Saksa)

Elämää ohituskaistalla: mitä siitä jää jäljelle?

Richter/Meyer/Marx (Berlin) on taiteilijaryhmä, joka etsii teorian ja liikkeen välistä kosketuskohtaa. Helge-Björn Meyer on opiskellut filosofiaa Leipzigin yliopistossa ja työskennellyt useissa teattereissa. Vuodesta 2010 hän on toiminut tanssidramaturgina Oper Grazissa Itävallassa. Katja Richter opiskeli koreografiaa Hochschule für Schauspielkunst Ernst Buschissa Berliinissä. Hän työskentelee tanssijana, stunt-näyttelijänä ja koreografina.

Oreo_Still_3-1
Rah Saneie: Oreo (06:01, 2014 | Iran/Kanada)

Oreo on parodia Youtuben tutorial-videoista. Rah Saneie käyttää huumoria ja opetusvideon muotoa kommunikatiivisena välineenä. Youtube-opetusvideoista on tullut yleinen tapa levittää ja hankkia tietoa monista eri asioita, muun muassa kaunistautumisesta. Rah Saneie käyttää muotoa ajankohtaisten yhteiskunnallisten kysymysten tutkimiseen sekä rasismia ja valkoisten etuoikeutettua asemaa koskevan keskustelun käynnistämiseksi.

Rah Saneie on iranilais-kanadalainen taiteilija, joka käyttää työssään videota, valokuvaa ja performanssia. Hänen töitään on julkaistu ja ollut näytteillä kansainvälisesti muun muassa Ottawassa, Torontossa, New Yorkissa, Massachusettsissa, Pohjois-Carolinassa, Iranissa, Kiinassa, Berliinissä, Grazissa, Wienissä, Hampurissa ja Lontoossa.

chair

Willem Wilhelmus (Suomi/Alankomaat) & Tomasz Szrama (Suomi/Puola):
Framed (00:33, 2012) & Chair (03:45, 2012 | Puola/Alankomaat/Suomi)

Framed käsittelee dokumentoinnin ja yksityisyyden välistä suhdetta.

Chair on editoitu video mistäpä muustakaan kuin tuolista ja siitä, miten tämän perushuonekalun voi sijoittaa samanaikaisesti sekä asuintilan sisä- että ulkopuolelle.

Alankomaissa syntynyt Willem Wilhelmus asuu Helsingissä. Vuodesta 1999 hän on esittänyt yli 160 omintakeista teosta kansainvälisillä taide- ja performanssitapahtumissa Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Aasiassa sekä Afrikassa.

Puolassa syntynyt Tomasz Szrama asuu Helsingissä. Hän on tehnyt happeningeja, performansseja sekä taidevideoita vuodesta 1996. Hänen teoksiaan on nähty useissa suomalaisissa ja kansainvälisissä tapahtumissa ja festivaaleilla.

Carlo_Zanni_ST_green

Carlo Zanni: My Temporary Visiting Position From The Sunset Terrace Bar (04:00, video 360:sta tietokoneella generoidusta videosta (Data Cinema), 2007 | Italia)

Saksalaiseen Ahlenin kaupunkiin sijoittuvassa teoksessa jäljitellään amatöörifilmiä auringonlaskun kehystämästä maisemasta. Pakolaisuutta, maastamuuttoa ja rajakontrollia tutkivaa teosta täydentää arvostetun kirjailijan Ghada Sammanin runo sekä kansainvälisen Gotan Project -yhtyeen ja säveltäjä Gabriel Yaredin musiikki. Video on yksi 360:sta tietokoneella generoidusta videosta (data cinema).

Carlo Zanni on syntynyt La Speziassa Italiassa. 2000-luvun alkupuolelta lähtien hän on hyödyntänyt internetistä löytyvää tietoa teoksissa, joissa hän luo aikaan perustuvia kokemuksia yhteiskunnallisesta tietoisuudesta osana elämän tutkimista. Zannin taiteen juuret juontuvat Sol Lewittin ajatuksesta, jonka mukaan ”ideasta tulee kone, joka tuottaa taiteen”. Zanni on sovittanut ajatuksen nykyaikaan muodossa ”ideasta tulee koodi joka renderoi taiteen”.

KIERTUEKOKOELMAN LISÄKSI PERFORMANCE VOYAGE 5 SISÄLTÄÄ MYÖS SEURAAVAT TEOKSET, JOTKA ESITETÄÄN MUU GALLERIASSA SYKSYLLÄ 2015:

04_The_Shape_of_Things_to_Come_(Origami_Odyssey)_stillbilde_2012_DVD_8min_51sek

Jan Hakon Erichsen: The Shape Of Things to Come (Origami Odyssey) (08:06, 2012 | Norja)

Mieshahmo yrittää pakottaa tavallisia huonekaluja ja kodin esineitä origamimuotoihin elokuvassa, joka jäljittelee opetusvideoiden estetiikkaa.

Jan Hakon Erichsen on norjalainen taiteilija, joka käyttää työssään erilaisia ilmaisutapoja. Teoksissaan hän tarkastelee muun muassa pelkoa, suuttumusta ja turhautumista. Erichsen on useamman vuoden kehittänyt tee-se-itse-estetiikkaa, jossa tärkeimpänä materiaalina ovat löydetyt esineet.

Kodin väreilyä

Lea ja Pekka Kantonen: Uni ja mustikkakeitto (05:20, 2011 (2001) | Suomi)

Uni ja mustikkakeitto kuvaa kodin arkista tilannetta, jossa on samanaikaisesti unen ja valveen tila sekä lapsen, aikuisen ja eläimen tila.

Lea ja Pekka Kantonen ovat 1980-luvun alusta lähtien tehneet taidetta yhdessä toisten taiteilijoiden, koulujen, museoiden ja erilaisten yhteisöjen kanssa sekä paikallisesti että kansainvälisesti. He työstävät rinnakkain useita projekteja, jotka käsittelevät samantapaisia asioita ja joissa taide yhdistyy kenttätyöhön, opettamiseen, tutkimukseen ja poliittiseen aktivismiin.

Jenni Markkanen - Tuli-tiikeri-stillkuva

Jenni Markkanen: Tuli-tiikeri (06:29, 2013 | Suomi)

Jenni Markkasen videoperformanssi Tuli-tiikeri perustuu hänen kiinalaiseen horoskooppimerkkiinsä. Merkin väreissä samoin kuin performanssin ytimessä on tulinen lämpö – rakkauden kanssa painiskelevan tiikerin väkevä optimismi, joka pyrkii vakuuttamaan katsojat esiintyjän omaan luontoonsa kohdistaman uskon aitoudesta.

Jenni Markkanen on helsinkiläinen kuva- ja performanssitaiteilija. Hän tutkii teoksissaan vilpittömyyttä omakuvallisten kertomusten kautta, jotka ovat tyypillisesti henkeäsalpaavan rehellisiä ja samanaikaisesti oudon hellyttäviä.

Mirage

Owen G. Parry: CIRM 2013-4 (07:37, 2014 | Iso-Britannia)

Käsittämättömillä kielillä – penifikaatio, globaleesi ja onO okoY – puhuttu tietoisku käynnistää sarjan performansseja, aavistuksia, näkyjä, ääniä ja kuvitteluja, joiden päämääränä on loihtia esiin mahdoton ”R” ja se-mikä-ei-ole-täällä-aivan-vielä.

Videolla on hyödynnetty alkuperäisääniä, löydettyä kuvamateriaalia sekä editoitua videodokumentaatiota CIRM-performansseista. Näistä aineksista rakentuu MIRAGE – sekä dokumentti että mainos – kurkistusaukko menneisiin ja tuleviin asioihin.

Owen Parryn tutkimuksesta lähtevä taide hyödyntää usein yhteistyötä. Pop-kulttuurin ja avantgarden välimaastossa työskentelevä taiteilija pyrkii tuottamaan uusia mytologioita johdonmukaisen kielen tai tyylin sijaan.