Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » PERFORMANCE VOYAGE 5 – ensi-ilta Haagissa
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

PERFORMANCE VOYAGE 5 – ensi-ilta Haagissa

04_sasha_haiti charie8.3.2015 klo 16
Stichting Ruimtevaart
Loosduinseweg 9
2571 AA den Haag, Alankomaat

https://www.facebook.com/events/427014760797981

Vuoden 2015 PERFORMANCE VOYAGE -kokoelma on valmis ja saa ensi-iltansa 8. helmikuuta 2015 Alankomaissa Haagissa. Performance Voyage 5 -sarjassa nähdään videoperformansseja 13 taiteilijalta tai ryhmältä. PV5-kokoelma on valittu kansainväliseen avoimeen hakuun lähetettyjen teosten joukosta. Kokoelman teemana on ”Domestic”, joka viittaa niin kansallisuuteen, kotiin ja kodittomuuteen kuin myös perheeseen, kansalliseen, poliittisiin näkemyksiin ja maahanmuuttoon.

Performance Voyage 5:n ensi-ilta on 8.3.2015 Stichting Ruimtevaartissa Haagissa. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä In Your Living Room –järjestön kanssa.

PV5-ohjelman taiteilijat ovat Annette Arlander (Suomi), Yvon Chabrowski (Saksa), Sasha Huber (Suomi/Sveitsi/Haiti), Julieta Maria (Kanada), Sara Pathirane (Suomi), “Richter/Meyer/Marx(Berlin)” (Saksa), Rah Saneie (Kanada/Iran), Willem Wilhelmus (Suomi/Alankomaat) & Tomasz Szrama (Suomi/Puola), ja Carlo Zanni (Italia).

Syyskuussa 2015 pidettävässä PV5-näyttelyssä Helsingissä nähdään myös teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Jan Hakon Erichsen (Norja), Lea & Pekka Kantonen (Suomi), Jenni Markkanen (Suomi), ja Owen Parry (Iso-Britannia).

PV5-juryn jäsenet ovat Teatterikorkeakoulun esitystaiteen ja -teorian professori Ray Langenbach, taiteilija Minna Suoniemi ja MUU ry:n toiminnanjohtaja Timo Soppela.

RUIMTEVAART
on vuonna 1991 perustettu säätiö, jonka keskeinen päämäärä on hankkia eri alojen ja tekijöiden käyttöön kohtuuhintaisia työ- ja näyttelytiloja. Säätiö myös toteuttaa nykytaideprojekteja kuten ääni- ja mediataidetta ja musiikkia.
Perustamisensa jälkeen Ruimtevaart on vallannut useita julkisia rakennuksia Haagissa. Vuoden 2007 toukokuusta lähtien säätiö on toiminut uusissa tiloissa entisessä AAZ:n rakennuksessa osoitteessa Loosduinseweg 9. Rakennus tarjoaa Ruimtevaartille runsaasti mahdollisuuksia laajentaa toimintaansa ja vakiinnuttaa asemansa kuvataiteen, muotoilun, musiikin ja elokuvataiteen keskuksena.
www.stichting-ruimtevaart.nl

IN YOUR LIVING ROOM (IYLR)
on vuonna 2012 perustettu jatkuva projekti, joka tarjoaa taiteilijoille mahdollisuuden esitellä töitään tavanomaisen valkoisen kuution ulkopuolella. Projekti toivottaa kaikkien alojen taiteilijat tervetulleeksi kokeilemaan toimintaa instituution ulkopuolella samalla, kun se tarjoaa heille laajan yleisön. IYLR:n nopeasti ja usein vaihtuvat näyttelyt antavat tilaa kokeilulle, onnistumiselle ja epäonnistumiselle.
www.inyourlivingroom.nl

Vuonna 1987 perustettu MUU ry edistää laajasti eri aloilla työskentelevien ammattitaiteilijoiden toimintaa. Yhdistyksellä on 650 Suomessa toimivaa taiteilijajäsentä. Yhdistyksellä on Helsingissä kaksi galleriaa, joissa järjestetään koti- ja ulkomaisten taiteilijoiden ja kuraattoreiden näyttelyitä, videoesityksiä, konsertteja ja performansseja. MUU Media Base on digitaalisen taiteen työtila, joka tukee uutta tekniikkaa hyödyntävän taiteen tekemistä.

Kansainvälinen Amorph! -esitystaidefestivaali on järjestetty 1990-luvun puolivälistä asti. Viimeisimmän festivaalin aiheena oli yhteisö. Vuonna 2011 julkistettu Performanssipankki on tietokanta, joka esittelee suomalaista performanssi- ja esitystaidetta. MUU järjestää aktiivisesti myös kansainvälisen äänitaiteen tapahtumia, näyttelyitä ja työpajoja. MUU FOR EARS on julkaisusarja, joka esittelee pohjoismaista ja kansainvälistä äänitaidetta. Vuonna 2015 MUU julkistaa Äänitaiteen pankki -tietokannan, joka esittelee suomalaista äänitaidetta.
www.muu.fi

PERFORMANCE VOYAGE JO VUODESTA 2011 – Performance Voyage -projekti perustettiin vuonna 2011 Amorph! -festivaalin yhteyteen. Se on siitä lähtien ollut kiinteä osa MUU ry:n vuosittaista projektitoimintaa. Performance Voyage on kansainvälinen hanke, jonka painoarvo on kasvanut vuodesta toiseen. Projektin tavoitteena on tallentaa ja dokumentoida hetkellisiä performanssitaiteen esityksiä ja siten antaa niille elämä myös itse esityksen jälkeen.

Vuonna 2015 Performance Voyage 5 -kokoelmaa esitetään maailmanlaajuisesti 15 eri paikassa muun muassa Pohjoismaissa, Euroopassa ja Kanadassa.

Yhteistyökumppanit
Stroom Den Haag
Suomen Benelux-instituutti

LISÄTIETOA
Timo Soppela, +358-(0)9-625 972, muugalleria@muu.fi, www.muu.fi

ESITYSOHJELMISTO

Annette Arlander: Tiikerin vuosi 1 (06:19, 2011 | Suomi)

Valkoiseen šaaliin kietoutuneena taiteilija lepää vanhan rakennuksen kivijalan päällä Harakan saarella viikoittain vuoden ajan 14.2.2010–31.1.2011. Esityksen tarkoitus on kiinnittää huomio muutoksiin vuodenaikojen, säätilojen ja ilmaston muutosten myötä, ja siten myös havainnollistaa aikaa, näyttää sen kuluminen.

Annette Arlander asuu ja työskentelee Helsingissä. Taiteilija, tutkija ja opettaja on suomalaisen performanssitaiteen ja taiteellisen tutkimuksen edelläkävijä.

Yvon Chabrowski: Afterimage/Protest (07:08, 2013 | Saksa)

(ote teoksesta ”Afterimage/Protest”, HD-videoinstallaatio, 17:17 loop, projisointi 191x340cm MDF-levylle, 2013)

Afterimage/Protest pohjautuu internetistä kerättyihin mediakuviin mielenosoituksista. Videolla nähtävä toisinto perustuu Istanbulin ja Kairon äskettäisistä mielenosoituksista otettujen kuvien ikonografiaan – mutta kohtaukset voisivat yhtä hyvin olla satojen vuosien takaa. Toisintamisen hitaus ja liikkeen keskeyttäminen pysäytyskuviksi vie pohjaa tapahtumien vääjäämättömyydeltä ja avaa tilaa toisille mahdollisuuksille.

Yvon Chabrowski asuu Berliinissä ja Leipzigissä. Taiteessaan hän tutkii mediakuvaston piirteitä ja toimintaa rakentamalla niiden pohjalta kolmiulotteisia videoinstallaatioita ja performansseja. Kuvat muuttuvat näin materiaaliksi, joka on kohdattavissa eri näkökulmista.

Sasha Huber: Haïti Chérie (06:10, 2011 | Suomi/Sveitsi/Haiti)

Haïti Chérie syntyi reaktiona Haitin traagiseen maanjäristykseen vuonna 2010. Muutama viikko katastrofin jälkeen Huber toteutti performanssin jäätyneen meren ulapalla, jonka vedet ulottuvat viime kädessä aina Haitille asti. Huberin kehollaan tekemät lumienkelit symboloivat surua ja menetettyjä elämiä, mutta myös solidaarisuutta ja toivoa.
Sveitsiläis-haitilaista alkuperää oleva Sasha Huber on kuvataiteilija. Zürichissä Sveitsissä syntynyt taiteilija asuu Helsingissä. Huber käyttää taiteessaan useita eri välineitä kuten videota, valokuvaa, performanssiin perustuvia interventioita sekä julkaisuja.

Julieta Maria: Limpia (02:37, 2013 | Kanada)

Suulla tehdyn intiimin eleen kautta videoperformanssi paljastaa äidin parantavan voiman ja auktoriteetin äidin ja tyttären välisessä suhteessa. Sanalla ”limpia” on useita eri merkityksiä. Perusmerkityksen ”siivota, pestä” lisäksi se viittaa henkiseen puhdistautumiseen, mutta Kolumbian Karibian murteessa se tarkoittaa myös lyömällä annettua rankaisemista.

Julieta Maria on Torontossa asuva video- ja uusmediataiteilija. Hänellä on taiteen maisterin tutkinto kuvataiteessa Yorkin yliopistosta. Maria on viimeaikaisissa teoksissaan keskittynyt videolle tehtyihin lavastettuihin performansseihin, joissa hän tutkii väkivallan kokemusta subjektin ja maailman väliseen arkipäiväiseen suhteeseen kajoavana toimintana.

Sara Pathirane: Scarabée (02:20, 2013 | Suomi)

Scarabée on Saharan autiomaassa vuonna 2013 toteutettu ja kuvattu videoperformanssi. Videon teema on kuvan alkuperä. Saharan autiomaa on sekä kuvitteellinen tila että tarkasti määriteltävä paikka, jossa on tietynlaisia hiekkamuodostelmia ja valtioiden rajoja.

Helsinkiläinen Sara Pathirane on taidemaalari ja monialainen taiteilija, joka käyttää teoksissaan aina aiheen mukaan valittua ilmaisutapaa. Videoperformanssit ja live-esitykset ovat olleet jo pitkään osa hänen taidettaan. Teoksissaan Pathirane tutkii kuvan alkuperää ja maisemamaalauksen perinnettä.

Richter/Meyer/Marx (Berlin): 9991/24 (DYNAMIC BIOGRAPHY) (05:45, 2013 | Saksa)

Elämää ohituskaistalla: mitä siitä jää jäljelle?

Richter/Meyer/Marx (Berlin) on taiteilijaryhmä, joka etsii teorian ja liikkeen välistä kosketuskohtaa. Helge-Björn Meyer on opiskellut filosofiaa Leipzigin yliopistossa ja työskennellyt useissa teattereissa. Vuodesta 2010 hän on toiminut tanssidramaturgina Oper Grazissa Itävallassa. Katja Richter opiskeli koreografiaa Hochschule für Schauspielkunst Ernst Buschissa Berliinissä. Hän työskentelee tanssijana, stunt-näyttelijänä ja koreografina.

Rah Saneie: Oreo (06:01, 2014 | Iran/Kanada)

Oreo on parodia Youtuben tutorial-videoista. Rah Saneie käyttää huumoria ja opetusvideon muotoa kommunikatiivisena välineenä. Youtube-opetusvideoista on tullut yleinen tapa levittää ja hankkia tietoa monista eri asioita, muun muassa kaunistautumisesta. Rah Saneie käyttää muotoa ajankohtaisten yhteiskunnallisten kysymysten tutkimiseen sekä rasismia ja valkoisten etuoikeutettua asemaa koskevan keskustelun käynnistämiseksi.

Rah Saneie on iranilais-kanadalainen taiteilija, joka käyttää työssään videota, valokuvaa ja performanssia. Hänen töitään on julkaistu ja ollut näytteillä kansainvälisesti muun muassa Ottawassa, Torontossa, New Yorkissa, Massachusettsissa, Pohjois-Carolinassa, Iranissa, Kiinassa, Berliinissä, Grazissa, Wienissä, Hampurissa ja Lontoossa.

Willem Wilhelmus (Suomi/Alankomaat) & Tomasz Szrama (Suomi/Puola):
Framed (00:33, 2012) & Chair (03:45, 2012 | Puola/Alankomaat/Suomi)

Framed käsittelee dokumentoinnin ja yksityisyyden välistä suhdetta.

Chair on editoitu video mistäpä muustakaan kuin tuolista ja siitä, miten tämän perushuonekalun voi sijoittaa samanaikaisesti sekä asuintilan sisä- että ulkopuolelle.

Alankomaissa syntynyt Willem Wilhelmus asuu Helsingissä. Vuodesta 1999 hän on esittänyt yli 160 omintakeista teosta kansainvälisillä taide- ja performanssitapahtumissa Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Aasiassa sekä Afrikassa.

Puolassa syntynyt Tomasz Szrama asuu Helsingissä. Hän on tehnyt happeningeja, performansseja sekä taidevideoita vuodesta 1996. Hänen teoksiaan on nähty useissa suomalaisissa ja kansainvälisissä tapahtumissa ja festivaaleilla.

Carlo Zanni: My Temporary Visiting Position From The Sunset Terrace Bar (04:00, video 360:sta tietokoneella generoidusta videosta (Data Cinema), 2007 | Italia)

Saksalaiseen Ahlenin kaupunkiin sijoittuvassa teoksessa jäljitellään amatöörifilmiä auringonlaskun kehystämästä maisemasta. Pakolaisuutta, maastamuuttoa ja rajakontrollia tutkivaa teosta täydentää arvostetun kirjailijan Ghada Sammanin runo sekä kansainvälisen Gotan Project -yhtyeen ja säveltäjä Gabriel Yaredin musiikki. Video on yksi 360:sta tietokoneella generoidusta videosta (data cinema).

Carlo Zanni on syntynyt La Speziassa Italiassa. 2000-luvun alkupuolelta lähtien hän on hyödyntänyt internetistä löytyvää tietoa teoksissa, joissa hän luo aikaan perustuvia kokemuksia yhteiskunnallisesta tietoisuudesta osana elämän tutkimista. Zannin taiteen juuret juontuvat Sol Lewittin ajatuksesta, jonka mukaan ”ideasta tulee kone, joka tuottaa taiteen”. Zanni on sovittanut ajatuksen nykyaikaan muodossa ”ideasta tulee koodi joka renderoi taiteen”.

KIERTUEKOKOELMAN LISÄKSI PERFORMANCE VOYAGE 5 SISÄLTÄÄ MYÖS SEURAAVAT TEOKSET, JOTKA ESITETÄÄN MUU GALLERIASSA SYKSYLLÄ 2015:

Jan Hakon Erichsen: The Shape Of Things to Come (Origami Odyssey) (08:06, 2012 | Norja)

Mieshahmo yrittää pakottaa tavallisia huonekaluja ja kodin esineitä origamimuotoihin elokuvassa, joka jäljittelee opetusvideoiden estetiikkaa.

Jan Hakon Erichsen on norjalainen taiteilija, joka käyttää työssään erilaisia ilmaisutapoja. Teoksissaan hän tarkastelee muun muassa pelkoa, suuttumusta ja turhautumista. Erichsen on useamman vuoden kehittänyt tee-se-itse-estetiikkaa, jossa tärkeimpänä materiaalina ovat löydetyt esineet.

Lea ja Pekka Kantonen: Uni ja mustikkakeitto (05:20, 2011 (2001) | Suomi)

Uni ja mustikkakeitto kuvaa kodin arkista tilannetta, jossa on samanaikaisesti unen ja valveen tila sekä lapsen, aikuisen ja eläimen tila.

Lea ja Pekka Kantonen ovat 1980-luvun alusta lähtien tehneet taidetta yhdessä toisten taiteilijoiden, koulujen, museoiden ja erilaisten yhteisöjen kanssa sekä paikallisesti että kansainvälisesti. He työstävät rinnakkain useita projekteja, jotka käsittelevät samantapaisia asioita ja joissa taide yhdistyy kenttätyöhön, opettamiseen, tutkimukseen ja poliittiseen aktivismiin.

Jenni Markkanen: Tuli-tiikeri (06:29, 2013 | Suomi)

Jenni Markkasen videoperformanssi Tuli-tiikeri perustuu hänen kiinalaiseen horoskooppimerkkiinsä. Merkin väreissä samoin kuin performanssin ytimessä on tulinen lämpö – rakkauden kanssa painiskelevan tiikerin väkevä optimismi, joka pyrkii vakuuttamaan katsojat esiintyjän omaan luontoonsa kohdistaman uskon aitoudesta.

Jenni Markkanen on helsinkiläinen kuva- ja performanssitaiteilija. Hän tutkii teoksissaan vilpittömyyttä omakuvallisten kertomusten kautta, jotka ovat tyypillisesti henkeäsalpaavan rehellisiä ja samanaikaisesti oudon hellyttäviä.

Owen G. Parry: CIRM 2013-4 (07:37, 2014 | Iso-Britannia)

Käsittämättömillä kielillä – penifikaatio, globaleesi ja onO okoY – puhuttu tietoisku käynnistää sarjan performansseja, aavistuksia, näkyjä, ääniä ja kuvitteluja, joiden päämääränä on loihtia esiin mahdoton ”R” ja se-mikä-ei-ole-täällä-aivan-vielä.

Videolla on hyödynnetty alkuperäisääniä, löydettyä kuvamateriaalia sekä editoitua videodokumentaatiota CIRM-performansseista. Näistä aineksista rakentuu MIRAGE – sekä dokumentti että mainos – kurkistusaukko menneisiin ja tuleviin asioihin.

Owen Parryn tutkimuksesta lähtevä taide hyödyntää usein yhteistyötä. Pop-kulttuurin ja avantgarden välimaastossa työskentelevä taiteilija pyrkii tuottamaan uusia mytologioita johdonmukaisen kielen tai tyylin sijaan.