Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » TEEMU KIVIKANGAS: The Garden of Forking Paths
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

TEEMU KIVIKANGAS: The Garden of Forking Paths

tkivikangas-muu-1_400px

8.2.-3.3.2013
MUU galleria

Argentiinalaisen Jorge Luis Borgesin mutkikas, monilla tasoilla liikkuva novelli El jardín de senderos que se bifurcan (suom. Haarautuvien polkujen puutarha) ilmestyi vuonna 1941. Vuosikymmenten kuluessa visionäärisen kertomuksen arvo on kasvanut korkeuksiin. Vain kymmenen sivun mittainen tarina ennakoi hämmentävällä tarkkuudella erityisesti digitaaliseen median peruskysymyksiä: Borgesin novellista on löydetty tienviittoja niin hypertekstiin kuin vuorovaikutteiseen kerrontaan.

Näyttely on tulkinta Borgesin puutarhasta, konkreettisella ja vähemmän konkreettisella tasolla. Kokonaisuuden ytimen muodostaa samanniminen tietokonepeli-installaatio, jossa katsoja vaeltaa öisessä puutarhassa. Teemoiltaan näyttelyn teokset tutkivat vuorovaikutusta, valintaa, sääntöjä – ja niiden rikkomista. Töitä voi lähestyä myös tutkimuksena vapaaseen tahtoon liittyvistä kysymyksistä.

Muodoltaan teokset ovat pelejä. Suomalaisen peliteollisuuden menestyksen myötä aihe on noussut median suosikiksi. Lehtien sivuilta tuttujen hittien varjossa kasvaa toisenlainen pelikulttuuri: indie-pelintekijät suhtautuvat työhönsä samalla kunnianhimolla kuin minkä alan tahansa taiteilija. Näyttely pyrkii tutkimaan pelien estetiikkaa ja venyttelemään vuorovaikutteisen median taiteellisia rajoja.

Mutta pelejä pohditaan myös toisella tasolla. Pelit nähdään monimuotoisena metaforana, ihmisten välisen vuorovaikutuksen liimana, sääntöjärjestelminä, jopa kielenä. Teokset viittaavat niin peliteoriaan kuin Wittgensteinin ja Horkheimerin kielipeleihin.

Keskeiseksi muodostuu Johan Huizingan ajatus pelin “taikapiiristä”.  Kysymys taikapiiriin astumisesta ja toisaalta sen rikkomisesta toistuu näyttelyn teoksissa. Ja tavallaan alkaa gallerian ovelta, katsojan kävellessä näyttelyn  taikapiirin sisään.

Teemu Kivikangas on helsinkiläinen mediataitelija ja pelisuunnittelija. Hän työskentelee kokeellisen elokuvan, valokuvan, tietokonepelien ja konseptitaiteen parissa. Tuotannossa korostuvat kirjalliset esikuvat, populaarikulttuuri, dokumentaarisuus ja yhteisöllisyys.

Kivikankaan lyhytelokuvia ja mediainstallaatioita on esitetty festivaaleilla ja ryhmänäyttelyissä ympäri maailman (mm. ANTI-Festivaali, PixelACHE, ISEA ja Ars Electronica). Yksityisnäyttelyissä Ruins (Kuvataideakatemian Galleria, 2009) ja The Permanent Tourist (Galleria Välivuosi, 2007) keskiössä olivat vuorostaan valokuva ja konseptuaaliset teokset.

Kivikangas on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun Medialaboratoriosta vuonna 2007, ja opiskellut lisäksi Kuvataideakatemiassa ja Slade School of Artissa Lontoossa.

www.teemukivikangas.com

MUU-YHTEISTYÖSSÄ:
Pro AV
Genelec