Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » ANNE SIIRTOLA: Nälkämaan laulun uudet säkeet 11.1. – 3.2.2013 MUU galleria
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

ANNE SIIRTOLA: Nälkämaan laulun uudet säkeet 11.1. – 3.2.2013 MUU galleria

videokaappausNälkämaan laulun uudet säkeet -teoksen lähtökohtana on Kainuun maakuntalaulu eli Nälkämaan laulu, jota kajaanilaiset maahanmuuttajat laulavat alkuperäisenä versiona suomeksi, sekä uusina tulkintoina, jotka ovat syntyneet heidän omista lähtökohdistaan.

Teos on syntynyt yhteisöllisen ryhmätyön tuloksena, jossa on tutkittu laulun syntyhistoriaa ja pohdittu, miten sen sisältö avautuu tässä ajassa, globaalissa maailmassa.

stillkuva videostaUudet suomalaiset jotka tulevat mm. Sudanista Kongosta ja Somaliasta kirjoittivat lauluun uusia säkeistöjä omilla äidinkielillään.

Säkeet kertovat ongelmista ja niiden voittamisesta, matkasta kaukaiseen maahan, ikävästä kotiin ja rakkaiden luo.

Yhteistyössä teokseen osallistujien kanssa: Omnia Ali, Navi Nguon, Senait Mesmer, Kiza Rukikiza, Ruqia Yusuf, Selamawit Yifru-Bedan

www.facebook.com/events/393374680744077/

Ilmari Kiannon Nälkämaa-runon syntyessä v. 1911 takana olleet suuret nälkävuodet (1866-1868) olivat vielä muistissa ja nälkä yhä vähäosaisten todellisuutta. Anne Siirtola alkoi purkaa laulun sanoja ja syntyhistoriaa teokseen osallistuvien ihmisten kanssa. Taiteilija kertoi ryhmäläisille myös oman mummonsa syöneen pettuleipää – puut jauhoja varten oli saanut kaataa ilmaiseksi valtion metsistä.

p1010912Puutteenalainen elämä Suomessa hämmästytti tämän päivän maahanmuuttajia ja herätti keskustelua, elintasonnousu on tapahtunut täällä todella nopeasti. Tätä taustaa vasten osallistujat lähtivät kirjoittamaan lauluun uusia säkeitä ja sovittamaan säveltä. Jokainen myös vaikutti oman osuutensa kuvaustilanteisiin- ja paikkoihin, sekä kuvamateriaalin valintaan.

p1010911Nälkämaan laulu kuuluu Suomen Kansalliskoelmaan ja herättää kuulijoissaan edelleen voimakkaita tunteita. Voiko maahanmuuttaja laulaa vaaramaisemassa maakuntalaulua, kuuluuko hän suomalaiseen kansallismaisemaan ja yhteisöön? Voiko “meidän” hyvä olla jaettavissa niiden kanssa, jotka sitä myös tarvitsevat? Taiteilija itse ajattelee maahanmuuttajia uudisraivaajina, luomassa uutta kulttuuria ja vuorovaikutusta, laajentamassa pohjoisen ihmisen elämänpiiriä.

Anne Siirtola työskentelee installation ja liikkuvan kuvan keinoin. Taiteilijana häntä kiinnostavat vuorovaikutus ja ihmisten kohtaaminen. Viime vuosina Siirtola on tehnyt yhteisöllisiä projekteja mm. Suomessa, Venäjällä ja Länsi-Afrikassa. Teoksissaan hän pohtii yhdessä muiden kanssa, mikä elämässä on tärkeää ja tavoittelemisen arvoista.

KIITOS:
AVEK, Suomen Kulttuurirahasto Kainuun rahasto, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Taiteen keskustoimikunta, Frame

MUU GALLERIA FACEBOOKISSA:
www.facebook.com/muugalleria

MUU-YHTEISTYÖSSÄ:
Pro AV
Genelec