Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » UUSI MUU ’12 – MUU ry:n uusien jäsentaiteilijoiden yhteisnäyttely 23.11.-16.12.2012 MUU galleria
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

UUSI MUU ’12 – MUU ry:n uusien jäsentaiteilijoiden yhteisnäyttely 23.11.-16.12.2012 MUU galleria

uusimuu_12_tunnus

UUSI MUU 12 on avoimeen hakuun perustuva, kuratoitu 10 taiteilijan tai työryhmän yhteisnäyttely. Näyttelyyn osallistujat ovat MUU ry:n uusia jäsentaiteilijoita vuosilta 2011-12. MUUn jäsenyyttä hakee vuosittain noin 80 suomalaista tai Suomessa asuvaa, eri taiteen aloja edustavaa taiteilijaa, joista lähes puolet hyväksytään yhdistyksen jäseniksi.

matikka_deadburningcityTAITEILIJAT
Marko Alastalo & Aino Eskelinen
Pii Anttila
Hanna Järvenpää
Ulla Karttunen
Teemu Lehmusruusu
Tommi Matikka
Anna Nykyri
Nastja Säde Rönkkö
Joonas Siren (aka Younghusband)
Yokotai

UUSI MUU 12 -näyttely sisältää videoita, valokuvaa, performanssia ja installaatioita. Teemaltaan vapaan näyttelyn aiheeksi nousee teosten perusteella ihminen ja inhimillisyys. Näyttelyn osana järjestettävä MUU Maanantai -ilta 3.12. esittelee performanssia, sekä media- ja äänitaidetta. MUU Maanantai -illan ohjelmaa on myös keskustelutilaisuus, jonka aiheena on “Suomalaisia kuvataiteilijoita Berliinissä.” Keskustelutilaisuutta vetää tutkija Maritta Mellais (Kuvataiteen keskusarkisto, Valtion taidemuseo).

UUSI MUU näyttely on osa MUU 25 Vuotta -juhlaohjelmaa ja uusi jokavuotinen perinne MUU gallerian ohjelmassa.
http://www.muu.fi/site/?p=6935

Näyttelyn kuraattorit: Hanne Ivars, Duncan Juvonen, Varpu Lukka, Outi Sunila ja Timo Soppela.

MUU 25 Vuotta -ohjelmaa ovat tukeneet: Svenska Kulturfonden, Konstsamfundet

FACEBOOK: www.facebook.com/muugalleria

MARKO ALASTALO & AINO ESKELINEN (Ensi linja / Alppikatu, Helsinki), videoperformanssi

marko-alastalo-ja-aino-eskelinen_hiili

Hiili (Ensi linja / Alppikatu, Helsinki) on paikkalähtöinen videoperformanssi, jossa Aino Eskelinen repii hiiltynyttä puuainesta palaneesta talosta ja maalaa sillä ihoaan mustaksi. Samalla kun hän hyödyntää tarpeettomaksi muuttunutta tilaa, hän myös itse sulautuu siihen. Lähtökohtana on tutkia urbaanin ympäristön tarpeettomaksi muuttuneita tiloja ja niiden sisältämää sosiaalista ja paikallista historiaa. Työskentelyn myötä esiin nousseita sisältöjä ovat hauraus, katoavuus, kiertokulku ja unohtuminen.

Marko Alastalo työskentelee esitystaiteen ja performanssin, mediataiteen, musiikin ja äänitaiteen, kokeellisen teatterin sekä yhteisötaiteen alueilla. Hän on kiinnostunut yksilön ja systeemin välisistä vuorovaikutusprosesseista sekä niihin liittyvistä ruumiillisuuden kokemuksista. Tämä kiinnostus ilmenee hänen teoksissaan eri tavoin, esimerkiksi paikan toiminnallisten ominaisuuksien hyödyntämisenä, aivosähkön avulla luotuna interaktiona tai yleisön osallistamisena esityksen rakentamiseen.

Aino Eskelinen aloitti työskentelynsä kuvataiteen saralla, mutta pian kuvataiteeseen alkoi sekoittua voimakkaasti installaation ja live-artin piirteitä. Eskelinen tutkii tilan ja kuvan suhdetta ihmisen kautta, näin keskeiseksi kysymykseksi muodostuu se mitä ylipäätään tarkoittaa olla ihminen. Teoksissa ei-inhimillinen (kuten ympäristö) tulee yhtäläiseen asemaan ihmisen kanssa.

PII ANTTILA Situations Wanted – Applying for a Job in the Underground Economy

Situations Wanted on taideprojekti ja luova tutkimus, joka tuo näkyville alamaailman taloutta eri kaupungeissa. Se kertoo tarinan pimeistä työmarkkinoista ja on vuorovaikutuksessa ihmisten kanssa. Situations Wanted käsittelee ulkomaalaisen työnhakijan identiteettiä ja on kritiikkiä pimeiden työmarkkinoiden käytännöille. Projekti inspiroi ihmisiä muutoksen mahdollisuuteen ja auttaa heitä tiedostamaan ilmiön ja sen konventiot. Anttila on mukana Celeste Prize 2012 kilpailussa Roomassa, jossa hän tekee joulukuun alussa seuraavan pimeiden markkinoiden tutkimuksensa. Rooman työnhakuprosessi on esillä reaaliaikaisesti MUU galleriassa. Anttila on kiinnostunut taiteellisessa työskentelyssään taiteesta tutkimuksena, autonomisesta mediasta ja valtarakenteista.

HANNA JÄRVENPÄÄ Syntipussit, installaatio

hanna-jarvenpaa_syntipussi2

Hanna Järvenpää on ajautunut taidegrafiikan kautta käsinompelun ja palasista kokoamisen pariin. Myös syanotypiasta on löytynyt oman sielunmaailman näköinen väline taiteen tekemiseen. Käytetyt materiaalit ovat suurelta osin kierrätettyjä ja kierrätettäviä. Ensimmäinen syntipussi syntyi osaltaan Sylvia Likensin tarinan myötä. Jonkin ryhmän yhteisen vihan kohteiksi joutuneiden yksilöiden määrä on suuri. Erilaisuutta ei pystytä, tai haluta ymmärtää. Se on johtanut, ja johtaa vähemmistöjen vainoamiseen. Ihmisen muisti on lyhyt, siksi menneistä kauhuista pitää muistuttaa jatkuvasti, jotta samoja virheitä ei toistettaisi.

ULLA KARTTUNEN Otteita eräästä globaalista mysteeriuskonnosta, valokuvia

ulla-karttunen_blind-spot-society-ii

Ulla Karttusen osuus näyttelyssä on pari otosta laajemmasta, sananvapautta markkinoiden määrittämässä yhteiskunnassa käsittelevästä kokonaisuudesta. Markkinatalous on satu aikuisille, mysteeriuskonto. Nautintoon vetoamalla se tavoittelee ensimmäisen globaalin uskonnon paikkaa. Kun markkinat kirjaavat ylimmän etiikan, markkinakritiikki vaiennetaan jumalanpilkan uutena muotona, rikoksena. Banaaliin todellisuuteen on lupa viitata vain jos se tehdään silmäsitein tunnistamattomaksi. Ulla Karttusen työskentelyä luonnehtii kuvan ja ajattelun yhteensulattaminen. Hän on tehnyt digitaalista ja manuaalista kuvankäsittelyä, installaatioita, esityksiä ja taiteilijakirjoja.

TEEMU LEHMUSRUUSU Bonsai No Kokoro, video

teemu-lehmusruusu_bonsai_no_kokoro

Bonsai No Kokoro (or: The Inescapable Longing for Wild Nature, Committed Love and for The Two Sides of Beauty) koostuu radiodokumentin tavoin tuotetusta bonsai-puutarhurin haastattelusta ja siihen yhdistetystä fiktiivisestä, lähes paikallaan pysyvästä naishahmosta pienten puiden täyttämässä puutarhassa. Näyttelytilan voi kokea itämaisena oppihuoneena, johon voi asettua kuuntelemaan ja tutkiskelemaan satoja vuosia vanhaan rakkauden taitoon liittyviä näkökulmia. Pääosassa on aika, jonka rakkauden työ vaatii. Teemu Lehmusruusu työt ovat kokonaistaideteoksia sisältäen rakennettuja tilallisia elementtejä, videoinstallaatioita, ääntä, typografian ja tekstin käyttöä sekä valokuvaa.

TOMMI MATIKKA Dead Burning City & Small Heroes, videoita

tommi-matikka_dead-burning-city

Dead Burning City, kokeellinen lyhytelokuva ihmisestä, yhdistää videokuvaa ja käsinpiirrettyä animaatiota. Taistelu epäonnista terroristia vastaan käydään lentokoneessa. Taistelu on sankarille liiankin tuttu, mutta jokin menee vikaan. Kuka pelastaa sankarin jos hän pelastaa kaikki muut? Small Heroes on videokuvaa ja stop motion animaatiota yhdistelevä video. Pienet supersankarilapset juoksevat ja lentävät Dakarin kattojen yllä. He eivät kuitenkaan hallitse kykyjään kovin hyvin ja putoavatkin aina lentonsa lopuksi maahan. Videon äänet imitoivat osittain videopelimusiikkia.

Tommi Matikka muodostaa yhdessä vaimonsa Maria Matikan kanssa elokuvallisen videotaidekollektiivin nimeltä Together Forever Studio. Matikka on kiinnostunut kuvallisten rajojen rikkomisesta, tarinoiden ja todellisuuden lujasta suhteesta ja fiktiivisestä elokuvataiteesta.

ANNA NYKYRI, tanssivideo

Tanssivideoteoksessaan Anna Nykyri tutkii tanssielokuvan käsikirjoitusprosessia keräten tanssijoilta liikearkistomateriaalia, ja kysyy: “Mikä liikesarja on jäänyt kehoosi soimaan irrottamatta otettaan?” Teoksen äänimaailma koostuu äänitaiteilija Petri Kuljuntaustan lukituista urista – levysoitinten jumiin jääneistä levyistä. Teoksessa tanssivat Elina Pirinen, Satu Rekola, Maija Nurmio, Tuukka Vasama ja Hanna Pajala-Assefa.

Anna Nykyri käyttää erilaisia arkistomateriaaleja luodakseen dokumentaarisia elokuvia ja elokuvallisia videoinstallaatioita. Teosten teemat ovat usein kehollisia, mutta myös poliittisia, kuten vallan ja kontrollin kysymykset, propagandan rakenteet ja piilotettu väkivalta. Teokset sisältävät tanssin kaltaisia ominaisuuksia: Nykyri pyrkii rakentamaan elokuvat niin, että ne vaikuttavat kuvien tanssilta, koreografin kädenjäljeltä.

MUU Maanantai 3.12. klo 18-21:

NASTJA SÄDE RÖNKKÖ Touch, performanssi-installaatio

Nastja Rönkön performanssit käsittelevät ihmisyyden perusteita: läheisyyttä, seksualisuutta ja menetystä, sekä niiden rakennetta ja merkitystä. Touch on performanssi-installaatio joka tutkii läheisyyttä kahden toisilleen vieraan ihmisen välillä. Teos pohtii missä menee henkilökohtaisen fyysisen ja psyykkisen tilan raja, ja mitä tapahtuu kun tämä raja ylitetään. Nastja Rönkkö on valmistunut Slade School of Fine Artsista, Lontoosta vuonna 2011. Viimeisimpiin performansseihin kuuluu Club 27 Kiasmassa ja Tickle 50th Belfast Fetivaaleilla Irlannissa (2012).

JOONAS SIREN (AKA YOUNGHUSBAND) Live Modular, improvisoitu ääniesitys

joonas-siren

Live Modular -ääniesityksessä Younghusband (alias kuva-/äänitaiteilija Joonas Siren) käyttää äänilähteenä pelkästään analogimodulaarisyntetisaattoria. Modulaarisyntetisaattorit eroavat normaaleista syntetisaattoreista siinä, että ääntä muokataan fyysisesti; kytkemällä piuhoilla eri lailla ääntä muokkaavia moduleita yhteen. Live Modular -esityksen ideana on olla myös eräänlainen “tabula rasa” tyylinen esitys. Siren alkaa rakentamaan ääntä puhtaalta pöydältä eli esitys alkaa ilman, että yhtäkään piuhaa on kytketty. Pikku hiljaa, eri valintoja tehden, Siren muokkaa ääntä kytkemällä erilaisia moduleita yhteen. Keskeinen osa modulien kanssa työskentelyä on, ettei aina voi tietää mikä tulee olemaan lopputulos. Ääni- ja kuvataiteilija Joonas Siren työskentelee usein äänen kanssa, käyttäen sitä monin eri tavoin ja eri konteksteissa. Hänen visuaaliset teokset sijoittuvat usein digitaalisen, installaatio ja paikkasidonnnaisten taiteiden luokkaan.

YOKOTAI Yokotai-kokemus, videoinstallaatio ja live ääniteos

yokotai_kokemus1

Yokotai on kolmen kuvataiteilijan – Kai Niemeläisen, Jaana Penttisen, Tiina Penttisen – vuonna 2005 perustama audiovisuaalinen ryhmä. Yokotai luo livenä ääniteoksen käyttämällä analogisia laitteita, kuten rumpukonetta, sampleria ja monotronia. Samanaikaisesti nähtävä videoinstallaatio rytmittää soittoa, jolloin kuva ja ääni rakentavat polyrytmisen kokonaisuuden. Yokotai on kiinnostunut järjestämään live-esiintymisten ohella taidenäyttelyitä käsittäen mm. video- ja ääni-installaatioita. Omakustanteisia musiikkiäänitteitä Yokotai on tehnyt neljän mini-cd-levyn verran ja julkaisee vuonna 2013 ensimmäisen vinyylilevynsä.

MUU GALLERIA FACEBOOKISSA:
www.facebook.com/muugalleria

MUU-YHTEISTYÖSSÄ:
Pro AV
Genelec