Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » ANNETTE ARLANDER: Höyryävä maa 28.9. – 17.10.2012 MUU galleria
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

ANNETTE ARLANDER: Höyryävä maa 28.9. – 17.10.2012 MUU galleria

vulcano-10Maan asukkaina emme ole ainoastaan sukua muille eläville olioille täällä, vaan myös kytköksissä itse maahan.

Yrittää mieltää olevansa maapallon kansalainen — kuten runoilija Velimir Hlebnikov, omatekoinen maapallon presidentti ja ajan ruhtinas, ehdotti vuonna 1916 — on jo kyllin haastavaa.

Voimmeko todella olla suhteessa maahan itseensä, maapalloon elävänä kokonaisuutena?

krysuvik-8En tarkoita Gaia-hypoteesia, ajatusta planeetan yhdistettyjen ekosysteemien laajennetuista systeemisistä kyvyistä, vaan maata joka elää maanjäristyksissä, tulivuorenpurkauksissa ja seismisessä toiminnassa, kuten jokin aika sitten Eyjafjallajökullissa Islannissa ja Fukushiman lähistöllä Japanissa.

arlander4Suomessa näkyvä kallioperä on planeetan vanhimpia ja suhteellisen vakaa, joten puhuminen elävästä maapallosta vie ajatukset niihin lukemattomiin elämänmuotoihin, jotka yhdessä asuttavat planeetan pintaa, ei niinkään osittain nestemäiseen vaippaan ja siinä esiintyviin kiehuvan magman pisteisiin, jotka liikkuvat hiljaa maanpinnan alla, pinnan, joka suhteessa kokonaisuuteen on ohut kuin omenan kuori. Tosiasiassa elämme ikään kuin kuumeisen, sisältäpäin hitaasti jäähtyvän ja pinnalta lämpenevän planeetan iholla.

arlander1Höyryävä, haiseva maa niissä paikoissa, joissa päädyin esiintymään videokameralle, sai minut oivaltamaan, että maapallo on jatkuvasti toimiva, elävä ja epävakaa. Paikassa nimeltä Furnas Azoreilla kohtasin höyrypilviä keskellä kylää. Rikkipitoista vettä kuplivat kuopat maassa pursuivat suuria valkoisia höyrypilviä. Pieniä savuja, kuin metsäpalon alkuja, mutta kosteaa höyryä, ilmestyi maasta siellä täällä.

Ryhdyin etsimään muitakin tuliperäisiä alueita, kuten Krysuvik Islannissa ja Vulcano, yksi Liparin saariryhmästä Sisilian pohjoispuolella. Siellä koko maisema höyrysi; lakkaamaton höyryvirta paljastaa maan sisässä tapahtuvan tihentyneen ja kokoon puristetun toiminnan ja luo kokemuksen hallitusta kaaoksesta.

ANNETTE ARLANDER (s. 1956) on taiteilija, tutkija ja opettaja, joka kuuluu suomalaisen esitys- ja performanssitaiteen uranuurtajiin ja taiteellisen tutkimuksen edelläkävijöihin. Arlander on koulutukseltaan teatteriohjaaja, filosofian maisteri ja teatteritaiteen tohtori. Hän toimii esitystaiteen ja -teorian professorina Teatterikorkeakoulussa, Helsingissä. Arlanderin taiteellinen toiminta keskittyy kysymykseen miten esityksellistää maisema videon tai äänitetyn puheen avulla.

www.harakka.fi/arlander

Kiitokset:
Grönqvistin Säätiö, Teatterikorkeakoulu

MUU GALLERIA FACEBOOKISSA:
http://www.facebook.com/muugalleria

MUU-YHTEISTYÖSSÄ:
Pro AV
Genelec