Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » PAULIINA SALMINEN: Erottava side 31.8. – 23.9.2012 MUU studio
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

PAULIINA SALMINEN: Erottava side 31.8. – 23.9.2012 MUU studio

pauliinasalminenVideoteos Erottava side on toteutettu Marseillessa, Busserinen lähiössä asuvien varhaisnuorten kanssa. Nuoret olivat aktiivisesti läsnä tekoprosessissa ja videomateriaali on heidän itse kuvaamaansa. Teos käsittelee rajoja kaupungissa, ja sen lähtökohtana on ostoskeskuksen ja lähiön välissä kulkeva autotie.

Rajoja tutkitaan myös laajemmin ja yksityisemmin, lähiön ja ostoskeskuksen sisällä sekä kodeissa. Lähiön asukkaat ovat lähes kaikki siirtolaistaustaisia, lähtöisin monista eri maista. Siksi myös kansallisidentiteettiin ja valtioiden rajoihin liittyvät kysymykset ovat oleellinen osa heidän elämäänsä.

Kolmesta samanaikaisesta videokuvasta koostuvassa teoksessa nähdään yhdellä puolella ostoskeskus, toisella lähiö ja niiden keskellä rajana oleva autotie sekä lähikuvia nuorista, jotka kertovat ajatuksiaan rajoista ja niiden ylittämisestä. Välillä nähdään ihmisiä ylittämässä autotie eri tavoin, kulkemassa kuvasta kuvaan. Kuvat ovat maisemanomaisia, ne alkavat laajoista kuvista joissa kutakin kohdetta tarkkaillaan toiselta puolen tietä siirtyen sitten sisäpuolelle.

Videoita kuvattaessa nuorten kanssa pohdittiinkin paljon eri näkökulmien vaikutusta aiheen tulkintaan, ja nuorten omat kommentit tuovat kuviin lisäulottuvuutta. He kertovat näkymättömistä rajoista, jotka liittyvät heidän elinympäristönsä todellisuuteen: “mustien” ja “valkoisten” (siis pohjoisafrikkalaisten) talot, nurmikentät, joissa käydään huumekauppaa… Nuorten ikä (10-14 vuotta) asettaa myös heidät itsensä raja-alueelle, lapsuuden ja lähiön jengien todellisuuden välimaastoon.

Heidän lapsenomainen kerrontansa luo välillä voimakkaan kontrastin heidän puheensa sisällölle. Kun nuoret määrittävät elinpiiriään, ns. vakavammat rajat ja kiellot ovat samalla linjalla kepeämpien asioiden kanssa. Leikkikenttien rajat ovat yhtä oleellisia kuin eri huumejengien hallitsemat alueet, ja vanhempien kiellot vaikuttavat vielä heidän tekemisiinsä. Myös ostoskeskuksessa on kauppoja, joihin ei mennä sisälle, ja koko kauppakuja voidaan jakaa “nuorten” ja “vanhojen” puoleen.

– – –

Pauliina Salminen (s.1975) valmistui videokuvaajaksi Turun Taiteen ja viestinnän oppilaitoksesta vuonna 1999. Hän jatkoi elokuva-alan opintojaan Marseillessa, Université de Provencessa, josta valmistui vuonna 2001. Sen jälkeen hän ohjasi dokumenttielokuvia siirtyen asteittain kohti kokeellista elokuvaa ja mediataidetta.

Hänen työnsä koostuu installaatioista, interaktiivisia teoksia sekä lineaarisista videoista. Teosten lähestymistapa on usein dokumentaarinen ja niissä abstraktit, maalaukselliset kuvat yhdistyvät klassisempaan elokuvakerrontaan. Teoksissa esiintyviä aiheita ovat mm. siirtolaisuus, ulkopuolisuus sekä raja-alueet ja välitilat.

Salmisen installaatioita on ollut esillä Suomessa (MUU galleria, Kluuvin Galleria, Kaapelin Galleria, Galleria Rantakasarmi) sekä ulkomailla erityisesti Ranskassa, mutta myös mm. Italiassa, Espanjassa, Turkissa, Intiassa ja Yhdyisvalloissa. Hänen videoitaan nähdään säännöllisesti useilla eurooppalaisilla festivaaleilla.

http://pauliina.salminen.over-blog.com

MUU GALLERIA FACEBOOKISSA:
http://www.facebook.com/muugalleria

MUU-YHTEISTYÖSSÄ:
Pro AV
Genelec