Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » Henkilökohtainen kaupunki – Personal City 10. – 29.4.2012 MUU galleria
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

Henkilökohtainen kaupunki – Personal City 10. – 29.4.2012 MUU galleria

personal_city_email_kutsu“Henkilökohtainen kaupunki – Personal City” on 17 taiteilijan yhteisnäyttely. Teokset määrittävät taiteen tai taiteilijan suhdetta urbaaniin tilaan, avaavat näkökulmia kaupunkiympäristöön tai toimivat vuorovaikutuksessa sen kanssa. MUU gallerian lisäksi näyttely levittäytyy julkiseen kaupunkitilaan elävöittämään arkiympäristöä näkyen katukuvassa, kaupoissa ja liiketiloissa.

Kaupungissa ei ole oikeastaan olennaista rakennukset niinkään paljon kun ihmiset. Toisaalta, tietynlainen kaupunkisuunnittelu luo tietyt edellytykset ihmisten elämään ja yhdessäoloon. Henkilökohtainen kaupunkimme koostuu lukemattomien ihmisten henkilökohtaisista elämistä, joista emme näe kuin välähdyksiä kaupunkitilassa.” (Gun Holmström & Petra Martinez)

Henkilökohtainen kaupunki on MUU gallerian toteuttama, taiteilijajärjestö MUU ry:n 600 jäsentaiteilijasta avoimen haun kautta valittujen taiteilijoiden yhteisnäyttely. Näyttelyn teosvalinnasta vastaavat Hanne Ivars, Duncan Juvonen, Varpu Lukka, Timo Soppela ja Outi Sunila. Näyttely on osa Helsinki Photography Biennial 2012 –ohjelmistoa. http://www.hpb.fi

TAITEILIJAT:
Marja Hakala
Gun Holmström ja Petra Martinez
Tuomo Kangasmaa ja Minna Kangasmaa
Johanna Ketola ja Anna Estarriola
Jussi Kivi
Kristiina Korpela
Mikko Kuorinki
Johanna Lecklin
Juho Nikkilä
Markus Renvall
Riiko Sakkinen
Lorenzo Servi
Minna Suoniemi
Denise Ziegler

MUU GALLERIA FACEBOOKISSA:
http://www.facebook.com/muugalleria

MUU-YHTEISTYÖSSÄ:
Pro AV
Genelec

NÄYTTELYPAIKAT:

1. MUU galleria, Lönnrotinkatu 33, ti-pe 12-17, la-su 12-16

2. Teos: Denise Ziegler: Kolo.
Vihersisustuspalvelu O.Valo Oy, Lönnrotinkatu 3, ma-pe 9-17, la 10-16
http://www.vihersisustuspalvelu.fi

3. Teos: Marja Hakala: Hanska hukassa ja vähän muutakin.
Kopio Niini, Lönnrotinkatu 21, ma-pe 8-17
http://www.kopioniini.fi

4. Teos: Riiko Sakkinen: Syria for Dummies.
Sammakon kirjakauppa, Eerikinkatu 7, ma-pe 10-20, la 11-17
http://www.sammakko.com/sammakko/sammakon-kirjakaupat.html

5. Teos: Kristiina Korpela: Rakentajat (Kapkaupunki – Helsinki).
SRV Yhtiöt Oyj:n rakennustyömaan aita, Teollisuuskatu 3
http://www.srv.fi

6. Teos: Gun Holmström & Petra Martinez: Tikkurasia.
Piste-Kioski ikkuna, Tallinnanaukio, Itäkeskus

7. Teos: Markus Renvall: Mayday Mayday – helikopterit lumimyrskyssä.
MUU Maanantai, MUU galleria 23.04.2012 kl 1600

– – –

TAITEILIJAT JA TEOKSET:

MARJA HAKALA: HANSKA HUKASSA JA VÄHÄN MUUTAKIN
Marja Hakala on muutaman vuoden ajan kaupungilla kulkiessaan kuvannut kännykällä käsineitä, jotka ovat pudonneet käyttäjiltään. Toiset käsineistä on nostettu näkyvälle paikalle toivossa, että omistaja ne vielä löytäisi – toisille se on jo liian myöhäistä. Yli sadasta kuvasta rakennettu video on esillä Kopio Niinissä (Lönnrotinkatu 21).

GUN HOLMSTRÖM JA PETRA MARTINEZ: TIKKURASIA
Teos on tulitikkurasialla kuvattu dokumenttielokuva Itä-Helsingistä. Liikumme pienen koulupojan mukana Itäkeskuksen Tallinnanaukiolla, Kontulan ostoskeskuksessa, Kurkimäen poluilla ja Mellunmäen metroasemalla. Visuaalinen ilme tuo mieleen vanhan mykkäelokuvan sekä tietysti neulanreikäkameroiden pitkän tradition. Elokuva on sekä paikkasidonnainen dokumentti että kertomus ihmisten elämän ehdoista, jotka loppujen lopuksi ovat samanlaisia riippumatta paikasta tai maasta. Torikahvilan asiakkaat, Itäkeskuksen shoppailija, romanialainen kerjäläinen, katumuusikko, koiranomistaja, lapset ja nuoret – eri henkilöiden lyhyet muotokuvat muodostavat paikan ja ajan muotokuvan. Teos on esillä Piste-Kioskissa Itäkeskuksessa ja MUU galleriassa.

TUOMO KANGASMAA JA MINNA KANGASMAA: TALONYSTÄVÄT
Oululaisen taiteilijapari Tuomo ja Minna Kangasmaa lähti tutkimaan luovasta kulttuurikäytöstä näköalattomaksi asuinkerrostaloalueeksi muuttuvaa entistä makkaratehdasta Oulun Limingantullissa. He lavastivat valokuvasarjaansa varten työhuoneensa piha-alueelle tilanteen, joka yhdistää jotain yksityistä ja yhteistä. Oulun keskustan reunalla käytöstä poistunut tehdasalue on vähitellen kehittymässä uudeksi asuinalueeksi. Alueella voi nähdä vanhan makkaratehtaan kiinteistöt, joissa on nyt muun muassa pienteollisuutta, erilaista yritystoimintaa, ruokala, rokkiklubi ja myös taiteilijoiden työtila. Alueen erilaiset toimijat muodostavat keskenään toiminnallista ja ympäristöä palvelevaa kaupunkikulttuuria ilman ohjelmallisia tausta-ajatuksia. Uusimpina tulokkaina alueella ovat asuinkerrostalot, jotka kahden vuoden kuluessa jättävät allensa alueen toiminnan. Tällä hetkellä alue on vielä mielenkiintoisella tavalla hahmottumaton lopulliseen muotoonsa.

JOHANNA KETOLA JA ANNA ESTARRIOLA: WITHIN
Within on videoteos, jossa taiteilijat Johanna Ketola ja Anna Estarriola ovat aktivoineet kaupunkitilaa performanssin, elokuvan, valokuvan ja esittävän taiteen inspiroimina. He ovat työskennelleet syksyllä 2011 yhdessä 50 müncheniläisen kanssa, jotka ovat toimineet esiintyjinä julkisessa tilassa tapahtuvissa performansseissa ja lyhytelokuvassa. Toteutetut performanssit perustuvat väreihin ja kaupunkiarkeen ja niitä voi kuvailla lavastetuiksi ja naamioiduiksi tilanteiksi, tai elokuvatermein kohtauksiksi, jotka sulautuvat kaupungin jokapäiväiseen ympäristöön.

JUSSI KIVI: STYX
Tänä vuonna valmistunut Styx on kuvista ja tekstistä koostuva valokuvainstallaatio kaupungin alla tunneleissa virtaavasta viemärijoesta. Kohteen olosuhteista johtuen lähes psykedeelisiä ulottuvuuksia sisältävä vertauskuvallinen teos pohjautuu tekijän omaehtoisiin maanalaisiin tutkimusretkiin.

KRISTIINA KORPELA: RAKENTAJAT (KAPKAUPUNKI – HELSINKI)
Kaikki kaupungit purkavat ja rakentavat koko ajan, varsinkin suurten tapahtumien yhteydessä. Kaupunki on prosessi. Rakennustyömaat muuttavat kaupungin ilmettä väliaikaisesti, korjatut ja uudet rakennukset koko kaupunkikuvaa suhteellisen pysyvästi.

Sekä Helsingissä että Kapkaupungissa Kristiina Korpela on valokuvannut rappeutuneita rakennuksia, varsinkin seiniä, sekä rakennustyömaita. Taiteilija tuo eteläiset rakennustyömaakuvat pohjoiselle rakennustyömaalle. Kuvat ovat esillä helsinkiläisen työmaan aidoilla sekä rakentajien että ohikulkijoiden nähtävillä. Päämääränä on rakentamiskulttuurien ja rakentajien kohtaaminen. Kuvat helsinkiläisistä rakennusprojekteista taiteilija vie vastavierailulle Kapkaupunkiin vuonna 2014.

Teos on esillä jalankulkijoille Vallilassa SRV-yhtiöt oyj:n rakennustyömaan aidassa (Teollisuuskatu 3).

MIKKO KUORINKI: 1 HOUR OF RUNNING FOR 30 DAYS AROUND THE HELSINKI PRISON
Syyskuussa 2011 Mikko Kuorinki juoksi päivittäin tunnin ajan Sörnäisten vankilan ympäri, yhteensä 220 km, 141 kierrosta. Viimeiset 6 päivää hän käveli, koska oli kuumeessa. Valokuvateos on esillä MUU galleriassa.

JOHANNA LECKLIN: NYRKKEILIJÄ
Nyrkkeilijä-video on osa She Had Seven Dresses For The Trip, Just In Case They Would Meet (2012) -teossarjaa, jonka taustalla ovat arkiset tarinat, joita Johanna Lecklin lähestyy huumorin avulla. Taiteilija on käyttänyt Kalliossa sijaitsevan asunnon sisäpihalle suunnattua ikkunaa henkilökohtaisena näyttämönä esiintyessään eri rooleissa.

JUHO NIKKILÄ: NIGHT CONSTRUCTION
Night Construction näkyy katsojalle mainosmaailmasta tutuin keinoin – valotaulussa. Työssä on yhdistetty fraktaalirenderöintejä yöllisiin kaupunkimaisemavalokuviin, joita on otettu eri puolilla maailmaa. Fraktaalikuvat ovat tietotekniikan ja matemaattisten funktioiden muodostaman “kaaospelin” luomaa grafiikkaa. Katsoessamme fraktaalia, katsomme eräänlaista kaaoksen muotokuvaa. Nikkilän työssä fraktaali symboloi myös jatkuvuutta, toistuvuutta ja kompleksisuutta. (renderöinti = kuvan luomista mallista tietokoneohjelman avulla.)

MARKUS RENVALL: MAYDAY MAYDAY – HELIKOPTERIT LUMIMYRSKYSSÄ
Mayday Mayday – helikopterit lumimyrskyssä on yhteisöllinen teos jonka tavoitteena on saada nuoret miehet leikkimään kaupunkitilassa. Markus Renvallin interaktiivisessa teoksessa helikopterit ovat joutuneet pulaan lumipyryssä katsojan aikaansaamana. Teos sisältää useita erilaisia toimintoja, joita kaikkia voi ohjata sensoreiden välityksellä. Täydelliseen hallintaan tarvitaan pari henkilöä, yksinkin voi toki toimia. Ideana on ennen kaikkea saada yhteisöllinen leikki käyntiin.

Mayday Mayday on interaktiivinen teos joka toimii sekä visuaalisesti että äänikoneena. Samanaikaisesti kun ohjaa ohjainyksiköllä helikoptereiden elämää lumimyrskyssä, voi soittaa myös äänimaisemaa. Taustalla on monitori jossa on yksi tai useampi video, sekä monitori jossa katsoja näkyy ja voi vaikuttaa kuvan olemukseen.

RIIKO SAKKINEN: SYRIA FOR DUMMIES
Syria for Dummies on kuvakokoelma Syyrian suurimmista kaupungeista Damaskoksesta ja Alepposta. Kuvat on otettu viime syyskuussa, jolloin Syyrian konflikti ei vielä näkynyt suurimpien kaupunkien keskustoissa. Kuvaamiseen suhtauduttiin kuitenkin varoen ja taiteilija joutui kerran pidätetyksi paikallisen seuralaisensa kuvattua turvallisuuspalvelun merkitsemätöntä autoa.

Kuvaamisessa Riiko Sakkinen keskittyi kolmeen aiheeseen: kulutuskulttuuriin, presidentti Bashar al-Assadin kuviin ja graffiteihin. Syyskuussa länsimaiden pakotteet eivät vielä purreet ja saatavilla oli globaalia tavaraa suklaasta savukkeisiin. Hallituksen kannattajat liimaavat presidentin kuvia liikkeidensä ikkunoihin rinnastaen poliittisen johtajan kulutustavaraan. Graffitit eivät vastusta hallitusta vaan Israelia ja koulujen ulkopuolella ne välittävät rakastuneiden poikien viestejä tytöille. Teos on esillä Sammakon kirjakaupassa (Eerikinkatu 7).

LORENZO SERVI: MUTE SPACES
Lorenzo Servi on Helsingissä työskentelevä italialainen kuvataiteilija ja arkkitehti. Hänen valokuviensa tarkoitus on kritisoida elinympäristöjä, saada ihmiset ihmettelemään, kyseenalaistamaan asioita ja etsimään merkitystä tekemällä näkyväksi vaihtoehtoisia näkökulmia maailmaan. Hänen viimeisin projektinsa, nimeltään “mute spaces” (mykkiä tiloja), on sarja digitaalisesti muunneltuja Helsingistä otettuja arkkitehtuurivalokuvia, jotka kutsuvat katsojaa pohtimaan sitä, mikä on todellista ja mikä on digitaalista. Toden ja digitaalisen välinen alue on paikka, jossa katsoja voi nähdä kaupungin uudella tavalla ja havaita asioita, joita ei ollut huomannut aikaisemmin.

Vuoden 1965 aikoihin Brian Coe suunnitteli aakkoset, joiden tarkoitus oli tutkia, miten paljon yksityiskohtia kirjaimista voi poistaa ilman, että se haittaa luettavuutta merkittävästi. Voisiko samaa lähestymistapaa soveltaa kuvantekemiseen? Kuinka monta yksityiskohtaa valokuvasta voi poistaa menettämättä fotorealistisuuden vaikutelmaa? Juuri tällä tekniikalla “mykät tilat” ovat syntyneet.

MINNA SUONIEMI: METROPOLIS 2012
Videoteos Metropolis 2012 on kuva kaupungista, liikkeestä, rytmistä, ajan kulumisesta ja uusista sukupolvista. Teos on kuvattu mustavalkoiselle Super 8 -filmille ja sen ääni viittaa mykkäelokuvan aikakauteen. Teos kuvaa nuoria miehiä rakennustelineillä Itä-Pasilassa parkour-hyppyjen parissa. Pojat näyttivät taiteilijan mielestä kuin apinoilta betoniviidakossa. Suoniemeä kiinnosti paikan väliaikainen luonne, siltojen korjausrakentamisen ajaksi paikalle pystytetty telinemetsä.

Teoksen otsikko viittaa Fritz Langin elokuvaan Metropolis vuodelta 1927. Langin elokuva kuvaa urbaania futuristista dystopiaa ja heijastaa aikansa poliittista tilannetta, kapitalismin ja kommunismin vastakkainasettelua. Omassa teoksessaan Minna Suoniemi haluaa viitata tekemisen ja yhteisen tilan käytön mielekkyyteen ja arvostukseen. Usein vain kaupallinen kaupunkitilan haltuunotto on sallittua ja kaikki muu koetaan häiriöksi ja tarpeettomaksi. Videossa miehet ottavat käyttöön kaupunkitilan rakenteita ja tekevät kaupungista oman paikkansa.

DENISE ZIEGLER: KOLO
Denise Zieglerin teos puhuttelee katsojan uteliaisuutta. Hennon äänen houkuttelema, koivuhalon oksakoloon kurkistava kukkakaupan asiakas pääsee hetkeksi muuhun maailmaan. Kukkakauppaan sijoitettu teos käyttää hyväkseen asiakkaan luppoaikaa kukkakimpun valmistumista odotellessa. Teos on esillä Muun viereisessä kukkakaupassa Vihersisustuspalvelu O. Valo (Lönnrotinkatu 31).