Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » MUU FOR EARS 9 – suomalais-norjalainen äänitaiteen ja uuden musiikin kokoelma
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

MUU FOR EARS 9 – suomalais-norjalainen äänitaiteen ja uuden musiikin kokoelma

mfe9MUU FOR EARS 9 valottaa äänitaidetta ja kokeellisen musiikin kenttää Suomessa ja Norjassa. Kokoelmaan sisältyy materiaalia laidasta laitaan aina kenttä-äänityksistä ja ääni-installaatioista kokeelliseen musiikki-improvisaatioon, remixeihin, sample-sävellyksiin ja live-äänityksiin. Kokoelmalla on mukana kahdeksan taiteilijaa, 17 kappaletta ja sen kokonaiskesto on 68 min.

MUU FOR EARS 9 -kokoelman taiteilijat ovat: Child Of Klang (Elin Øyen Vister), Hemmelig Tempo -ryhmä, Trond Lossius ja Marieke Verbiesen Norjasta, sekä Mikko Maasalo, Aleksi Myllykoski (aka Urban Dark Ensemble), Antti Nykyri ja Joonas Siren (aka Younghusband) Suomesta.

CD-kokoelma julkaistiin tämänvuotisessa Supermarket Art Fair -tapahtumassa Tukholman Kulturhusetissa 17.-19.2.2011. Levyn toinen julkaisutilaisuus järjestetään Lydgallerietissa Bergenissä Norjassa 13.4.2012. http://www.lydgalleriet.no

MUU ry:n päämäärä on edistää yhteistyötä ja ajatustenvaihtoa eri taiteenalojen kuten äänitaiteen ja musiikin, video- ja mediataiteen sekä performanssitaiteen välillä. MUU FOR EARS -kokoelman julkaiseminen on osa MUU ry:n Audio Autographs -hanketta, johon kuuluu myös kansainvälisiä äänitaiteen tapahtumia, työpajoja, julkaisuja, taiteilijapuheenvuoroja ja -luentoja sekä nettiradio osoitteessa http://www.muu.fi/sound

FACEBOOK:
http://www.facebook.com/pages/MUU-for-EARS/249914898434575

MUU FOR EARS 9 – 600 kpl rajoitettu erä. Hinta: 15 euroa (sis. postimaksun).
Levytilaukset: muugalleria@muu.fi
Myynnissä: MUU galleria, Lönnrotinkatu 33, 00180 Helsinki, +358 (0)9 625 972

Sarjan aiempia julkaisuja on myös saatavilla:
MUU FOR EARS 1 (julk. 9/2009) – Suomalaista äänitaidetta. Hinta: 10 euroa.
MUU FOR EARS 2 (julk. 2/2010) – Pohjoismaista äänitaidetta. Hinta: 15 euroa.
MUU FOR EARS 3 (julk. 6/2010) – Kansainvälistä äänitaidetta. Hinta: 15 euroa.
MUU FOR EARS 4 (julk. 8/2010) – Soundtracks – videotaiteen ääniraitoja. Hinta: 15 euroa.
MUU FOR EARS 5-6 tupla-CD (julk. 11/2010) – Äänitaidetta Baltian maista ja Venäjältä. Hinta: 20 euroa.
MUU FOR EARS 7 (julk. 2/2011) – Suomalaista ja ruotsalaista äänitaidetta. Hinta: 15 euroa.
MUU FOR EARS 8 (julk. 5/2011) – Performatiivisia ääniteoksia. Hinta: 15 euroa.

Tuotanto: Timo Soppela ja Rita Leppiniemi / Taiteilijajärjestö MUU ry.
Masterointi: Petri Kuljuntausta.
Graafinen suunnittelu: Sanna Kaitakari.

HANKETTA TUKEVAT:
Frame
Pohjoismainen kulttuuripiste
Suomalais-norjalainen kulttuurirahasto
Suomalais-norjalainen kulttuuri-instituutti
Taiteen keskustoimikunta

MUU FOR EARS 9:
01 Marieke Verbiesen: Rjukan 2:34
02 Antti Nykyri: In Between 2:20
03 Antti Nykyri: A Song for Nurses 3:30
04 Joonas Siren: Exploring Amen (Part 2) 3:28
05 Younghusband: Cosmic Rays from the Planet Altar 4:50
06 Hemmelig Tempo: Double Tape Station 6:16
07 Hemmelig Tempo: Do Not Experiment in the Sauna 2:39
08 Mikko Maasalo: Breen_01 3:05
09 Mikko Maasalo: Breen_02 4:35
10 Child Of Klang: Marmelen – The Magical Bridge Hymn #1 1:01
11 Child Of Klang: Marmelen – The Magical Bridge soundtrack (featuring Kristine Tjøgersen, clarinet) 6:05
12 Aleksi Myllykoski: Non-Place Walk (abandoned theme park version) 5:01
13 Urban Dark Ensemble: No Fallin’ (Ad-Free Remix) 3:58
14 Trond Lossius: Lines Converging at a Distance 7:20
BONUSRAIDAT:
15 Mikko Maasalo: Breen_03 3:44
16 Marieke Verbiesen: eyeyeyuh 2:28
17 Marieke Verbiesen & Håvard Pedersen: No Laptop Liveset 4:30

– – –

CHILD OF KLANG (ELIN ØYEN VISTER)

Elin Øyen Vister on norjalainen äänitaiteilija, säveltäjä ja kuvataiteilija, joka esiintyy myös nimellä DJ Sunshine. Hän on opiskellut äänenkäsittelyä, musiikkiteknologiaa ja populaarimusiikin tutkimusta Norjassa ja Iso-Britanniassa. Tällä hetkellä hän opiskelee pohjoismaista äänitaidetta Trondheimin taideakatemian maisteriohjelmassa. Elin Øyen Visterin keskeisiä välineitä ovat kenttä-äänitykset, elektroakustiset sävellykset ja elektronimusiikki, ääniveistokset sekä elävä improvisaatio.

Marmelen – The Magical Bridge sävellettiin alun perin ääni-installaatioksi ulkotiloihin Pohjois-Norjan Kjerringøyhin. Installaation yläosa koostui Kjerringøyn saarella eri vuodenaikoina tehdyistä kenttä-äänityksistä, alaosa puolestaan neljästä laulusta ja äänikollaasista. Laulut ja kollaasit ovat kunnianosoitus norjalaisen kansantarinan Marmelen-hahmolle, joka on puoliksi kala ja puoliksi mies. Jos Marmelenille oli ystävällinen, hän antoi vastalahjaksi rikkauksia ja kalaonnea.

HEMMELIG TEMPO

Hemmelig Tempo on Bergenissä vuonna 2007 perustettu norjalainen kokeellisen musiikin improvisaatioryhmä, jonka jäsenet ovat professori Fokuda-san, tohtori Døv ja professori Waffel. Visuaalisen tutkimuksen ja latenssin osastoa puolestaan johtaa nykyisellään professori Pixel. Itseään tutkimusryhmäksi kutsuva trio yhdistelee kvasitieteellisiä äänikokeiluja ja performanssia, ääni-installaatiota, vapaata improvisointia, soitinrakennusta ja satiiria. Trion albumi Who Put John Cage on the Guestlist? julkaistiin kuuluisalla ranskalaisella Musea-levymerkillä vuonna 2011.

Double Tape Station -kokeilun tarkoitus oli tutkia, mitä tapahtuu, kun nauhalooppi syötetään kahden erillisen nauhurin läpi: 1) Tandberg 3300X (oikea kanava) ja 2) TEAC X-2000M (vasen kanava). Äänilähteenä käytettiin elektroniikaltaan räätälöityä Sencor S-5002 neliraitanauhuria. Laitteiston modulointikykyä lisättiin entisestään Tandberg 3300X -nauhurin sound-on-sound-toiminnon mahdollistamien kaikuefektien avulla. Alkuperäinen ääni käy siten oikeanpuoleisen kanavan kaikuefektien läpi ennen kuin se toistetaan lyhyellä viiveellä vasemman kanavan kautta, mikä synnyttää outoja rytmejä sisältävän rytmisen loopin. Lisämuokkausta tehtiin hidastamalla nauhan kulkua käsin. Koe keskeytettiin 64 minuutin jälkeen, kun useampi nauhalooppi oli katkennut suhteellisen lyhyen ajan kuluessa, ja tekijät huomasivat järkytyksekseen, että koe oli periaatteessa toisinto Robert Frippin varhaisista nauhakokeiluista.

Do Not Experiment in the Sauna on vapaa improvisaatio, jonka päällekkäiset kerrokset rakentuvat jatkuvasti muuttuvista äänistä. Teos esitettiin Bergenin Instituutissa mahdollisesti vuoden 2009 tietämillä professori Waffelin palattua konferenssista Helsingistä. Hän ei enää koskaan tullut entiselleen.

TROND LOSSIUS

Bergenissä toimiva Trond Lossius on ääni- ja installaatiotaiteilija. Hänen taiteensa on jatkuvaa äänen tutkimista tilassa. Lossius on opiskellut geofysiikkaa, säveltämistä ja äänitaidetta, ja taiteellisessa toiminnassaan hän yhdistää tutkimusta ja ohjelmointia. Hän työskentelee Bergenin elektronisten taiteiden keskuksen tutkimus- ja kehityskoordinaattorina.

Lines Converging at a Distance on paikkasidonnainen ääni-installaatio, joka tilattiin Bergenin Håkonshallenin 750-vuotisjuhliin. Teos perustuu vanhaa musiikkia soittavan Bergen Barokk -yhtyeen äänitykseen teoksesta Ex te lux oritur o dulcis Scocia, joka sävellettiin kuningas Eirik Magnussonin ja Skotlannin prinsessa Margaretin häihin vuonna 1281. Äänitystä käsiteltiin ja lopputulos toistettiin 12-kanavaisena ääniteoksena.

MIKKO MAASALO

Mikko Maasalo on työskennellyt teoskokonaisuuksien parissa, joissa hän käyttää valoa, ääntä liikkuvaa kuvaa, maalauksia ja esineitä. Ääni-installaatioiden ja itsenäisten ääniteosten lisäksi hän on toteuttanut ääniraitoja kokeellisiin filmi- ja videoteoksiin.

Breen_01, Breen_02 ja Breen_03: Voimistuva ja vaimeneva äänimatto toimii sumentavana elementtinä, josta nousevat ja siihen palaavat äänet tahdistuvat tunnistettaviksi sävelkuluiksi pitkien kaarien ja hitaiden aaltojen seassa. Eri taajuuksien sekoittuessa syntyy paikoitellen lyhyitä voimakkaasti prosessoitua puhetta muistuttavia jaksoja.

Korkeat taajuudet liikkuvat sattumanvaraisesti stereofonisessa tilassa. Nämä pienet äänet jatkavat sointiaan viiveessä, asteittain kadoten kuulumattomiin jonnekin vasemman ja oikean korvan väliseen tilaan.

ALEKSI MYLLYKOSKI (URBAN DARK ENSEMBLE)

Aleksi Myllykoski on DJ, tuottaja ja äänisuunnittelija. Hänen äänitöitään on ollut kuultavissa mm. Yleisradiossa, Kiasmassa ja Rakkautta & Anarkiaa festivaaleilla. DJ:nä hän on toiminut useita vuosia esiintyen lukuisilla eri estraadeilla ja tarjoillen laajan skaalan musiikkia. Hän on tuottanut useita omia klubi-iltamia (mm. Söndag Jazz ja DJ Kitchen) ja toiminut myös tuottajan roolissa tapahtumissa (mm. Funky Elephant festivaaleilla). Myllykoski on myös luennoinut DJ-tekniikoista, DJ-kulttuurista, remix-kulttuurista ja äänisuunnittelusta yleisesti.

Non-Place Walk (Abandoned theme park version): Teos on äänellinen kävely mielikuvituksen rakentamaan epäpaikkaan, jota ei ole olemassa sellaisenaan tuntemassamme fyysisessä maailmassa. Kuulija itse päättää sen mihin tunnetilaan ja paikkaan mahdollisesti päätyy teosta kuunnellessaan.

Urban Dark Ensemble – No Fallin’ (Ad Free Remix): Teos pohjautuu vuonna 2011 elokuvafestivaalille tehtyyn lyhyeen traileriin ja Myllykosken sitä varten suunnittelemaan musiikkiin. Traileri käsitteli kiipeilyä ja sisälsi useita putomiskohtauksia. Musiikki pyrkii kuvaamaan hermoja raastavaa, raskasta, ääriolosuhteissa tapahtuvaa extreme-urheilua. Tässä pitkässä versiossa Myllykoski sai mahdollisuuden esitellä kappaleen teemoja laajemmin ja rakentaa ne kokonaisiksi, menettämättä kuitenkaan originaalin luonteenpiirteitä ja ominaisuuksia.

ANTTI NYKYRI

Antti Nykyri on monimuotoisesti äänen alalla toiminut taiteilija. Äänisuunnittelijana sekä musiikin tekijänä ja esittäjänä hän on työskennellyt mm. eri yhtyeiden, nykytanssin, näyttelytoiminnan, esitysinstallaatioiden, teatterin, musiikkinäytelmien, soitinkehityksen sekä käyttöliittymätutkimuksen parissa. Nykyri on toiminut viime vuosina myös taiteellisen johtajan tehtävissä Pohjoisen kulttuuri-instituutissa ja valmistelee taiteellista tohtorinväitöstään Teatterikorkeakoulun Esittävien taiteiden tutkimuskeskuksessa Audiovisuaalisen alan -tohtoriohjelma Elomedian tuella.

A Song for Nurses. Sävellys: Antti Nykyri. Tehty alun perin nykytanssiesitykseen Yksinoikeudella. Ensiesitys 20.2.2003 Teatteriakatemiassa Helsingissä. Remix tehty Muu for ears -levyä varten (2012).

In Between. Katkelma Insomnia-nykytanssiesityksestä. Sävellys: Antti Nykyri. Ensiesitys 28.2.2008 Ateneum-salissa Ateneumin taidemuseossa. Remix tehty Muu for ears -levyä varten (2012).

JOONAS SIREN (YOUNGHUSBAND)

Joonas Siren on helsinkiläinen ääni- ja kuvataiteilija. Ääni ja sen eri käyttötavat ovat Sirenille yksi tärkeimpiä taiteellisen kiinnostuksen kohteita. Kuvataiteessa hän toimii digitaalisten taiteiden, installaatioiden ja paikkasidonnaisten teosten parissa.

Exploring Amen (Part 2) on jatkuva tutkimusprojekti, jonka kohteena on ns. Amen break. Amen break on soul ja funk -yhtye Winstonin kappaleesta sämplätty ns. rumpubreikki, jolle oikeastaan koko Drum n’ Bass -genre perustuu. Exploring Amen yrittää avata sämpläyksen lainalaisuuksia. Minusta DnB on genrenä melko kurinalainen. Sämpläystä voisi ajatella radikaalina äänilähteen muokkauksena, jota yritän polyrytmisellä teoksellani tavoitella.

Cosmic Rays from the Planet Altar. Younghusband on Joonas Sirenin musikaalinen alias, joka on keskittynyt kokeelliseen ja improvisoituun elektroniseen musikkiin. Nimi Younghusband on lainattu Francis Younghusbandilta, mystisyyteen taipuvaiselta brittiläiseltä tutkimusmatkailijalta. “Cosmic Rays…” on Younghusbandin yksi lukuisista improvisoiduista drone-pohjaisista kappaleista.

MARIEKE VERBIESEN

Marieke Verbiesen on monitaituri, joka työskentelee animaation, pelien, muotoilun ja elektronisten taideprojektien parissa. Hän käyttää musiikin tekemiseen Nintendo Gameboy Classicia LSDJ:n ja Nanoloopin avulla.

Marieke Verbiesen: Rjukan, tehty Nintendo Gameboylla. Kappale on tehty Rujkanissa, pienessä kaupungissa Telemarkin tuntureilla Norjassa.
Marieke Verbiesen: eyeyeyuh. Tehty Nintendo Gameboylla.
Marieke Verbiesen & Håvard Pedersen: No Laptop Liveset. Kappaleen tekemiseen käytetyt instrumentit ovat Nintendo Gameboy, Korg MS20 ja Roland TR808.