Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » CARL SEBASTIAN LINDBERG: Koti ja isänmaa 9.3.-1.4.2012 MUU galleria
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

CARL SEBASTIAN LINDBERG: Koti ja isänmaa 9.3.-1.4.2012 MUU galleria

lindberg_maailmanmestareita01Carl Sebastian Lindbergin (s.1978) näyttely ”Koti ja isänmaa” kertoo niistä yhteenkuuluvuuden tunteista jotka liittyvät käsitteisiin koti ja isänmaa.

Näyttelyn nimi on peräisin näyttelyn pääteoksesta ”Koti ja isänmaa”. Se on videoteos joka kertoo taiteilijan tädin kirjailija Ann-Mari Lindbergin (s.1935) kokemuksista lapsena talvi- ja jatkosodan aikana, ja siitä miten nämä ovat muokanneet hänen lapsuuttaan.

”Koti ja isänmaa” kertoo lapsen kokemuksista ja arkisemmista yksityiskohdista jotka valaisevat historian suurempia tapahtumia. Esimerkiksi sodan syttymisestä kerrotaan muun muassa sen kautta, kuinka isoisä osti kaasunaamareita koko perheelle ja miten isoäiti ompeli lumipukuja lapsille – samanlaisia lumipukuja, joita sotilaat käyttivät.

Jatkosodan liittolaisuutta Natsi-Saksan kanssa sivutaan, kun Ann-Mari kertoo siitä militaristisesta kasvatuksesta, jonka hän sai Helsingin Saksalaisessa koulussa jota hän kävi vuoteen 1944 asti.

Vihollisuudesta venäläisten kanssa kerrotaan sen kautta kuinka isoisän maatilalla olleet sotavangit saivat Ann-Marin muuttamaan käsityksensä venäläisistä, ja miten vaikeaa heitä oli enää sen jälkeen nähdä pelkkinä vihollisina.

Mikrohistoriallinen, katkonainen lähtökohta ja kerrontatapa toimii muun muassa keinona, jolla vältetään sotakokemusten glorifiointia – ja sitä kautta sodan glorifiointia.

Teoksessa on käytetty perhekuvien, Ann-Mari Lindbergin lapsuudenpiirustusten ja Helsingin Saksalaisen koulun arkistokuvien lisäksi myös osia Puolustusvoimien sodanaikaisista uutiskatsauksista. Katsauksia leimaa vahva propagandasävy ja myös rasismi. Venäläisiä verrataan muun muassa rottiin sekä syöpäläisiin.

Carl Sebastian Lindberg kirjoittaa:
“Olen halunnut kertoa tätini sukupolven kokemuksista ja siitä, miten nämä kokemukset ovat muokanneet hänen arvomaailmaansa koska uskon, että edellisten sukupolvien kokemukset heijastuvat myös jollain tavalla meihin, vaikka emme aina tiedosta, miten. ”

Näyttelyn toinen video, ”Maailmanmestareita”, joka on oma itsenäinen kokonaisuutensa, näyttää, minkälaisia vahvoja tunteita liittyy kansalliseen identiteettiin vielä 2010-luvulla, ja kuinka nämä tunteet mahdollistavat sosiaalisten normien ylittämisen. Video on dokumentti juhlinnasta Helsingin kaduilla ja Kauppatorilla jääkiekon maailmanmestaruuden jälkeen keväällä 2011.

Carl Sebastian Lindberg

Kuvataiteilija Carl Sebastian Lindberg (s.1978, Helsinki) teki lopputyönsä Kuvataideakatemiaan vuonna 2006. Valmistumisen jälkeen hän on työskennellyt enimmäkseen liikkuvan kuvan kanssa ja hänen teoksiaan on näytetty niin yksityis- kuin ryhmänäyttelyissä sekä video- ja elokuvafestivaaleilla. Vuoden 2011 aikana hänen teoksia on ollut esillä muun muassa Jyväskylän taidemuseossa, Backlight valokuvafestivaalilla, sekä Galleria Poriginalissa / Porin taidemuseossa. Hänen viimeisin yksityisnäyttely Helsingissä oli ”Kansalainen – Medborgare” Galleria Huudossa 2010. Myös tämä näyttely käsitteli osittain kansallista identiteettiä.

Ann-Mari Lindberg

Ann-Mari Lindberg on kirjailija ja on muun muassa julkaissut omaelämäkerrallisen tai autofiktiivisen trilogian, jonka osat ovat “Romahdus” (Kirjayhtymä 1996), “Mahdollisuus” (Tammi 1998) sekä “Hyvitys” (Tammi 2002).

Carl Sebastian Lindbergin kotisivut: http://www.sebastianlindberg.net/

MUU GALLERIA FACEBOOKISSA:
http://www.facebook.com/pages/00180-Helsinki-Finland/MUU-galleria-Helsinki-Finland/204644579563?v=wall

MUU-YHTEISTYÖSSÄ:
Pro AV
Genelec