Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » MILJA VIITA “Coriolis -sisaruksia yhdistävästä planetaarisesta tuulesta” 10.2.-4.3.2012 MUU galleria
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

MILJA VIITA “Coriolis -sisaruksia yhdistävästä planetaarisesta tuulesta” 10.2.-4.3.2012 MUU galleria

viita-muu-gallery Coriolis-ilmiö vaikuttaa maapallolla suuren mittakaavan liikkeisiin, kuten merivirtoihin ja ilmavirtauksiin. Usein kuulee sanottavan, että coriolis-ilmiö “pakottaa” matalapaineen pyörimään pohjoisella pallonpuoliskolla vastapäivään.

Tarkalleen ottaen pohjoisessakin voi kyllä syntyä myötäpäivään pyöriviä matalapaineita, mutta niissä eivät paine-erovoima, kitka ja coriolis-ilmiö ikinä pääse tasapainoon, vaan kitka heikentää tuulta kunnes paine-erovoima tasoittaa paine-eron ja matalapaine kuolee pois. (Lähde; Wikipedia)
Coriolis-installaatio on kolmikanavainen, poeettinen dokumentti maailman toisistaan erottamista identtisistä kaksosista Marthesta ja Martinesta.

Vanhusten hoitajana työskentelevä Martine elää nykyisin Helsingissä, ompelijatar Marthen asuessa edelleen synnyinmaassaan Togossa. Sisarukset ovat kotoisin seudulta josta ilmaston suuret vaikuttajat, planetaariset tuulet nousevat.

TAUSTAA, Milja Viita kertoo:

“Keväällä 2009 olin voittanut MUU ry:n ja Siemenpuu säätiön mediataidekilpailun ja matkustanut kuvaamaan teostani Keniaan. Perille päästyäni huomioni kiinnittyi tuulessa kuivuvaan pyykkiin. Olin juuri matkannut muutamassa tunnissa Helsinki-Vantaalta Kenian rannikolle Watamuun ja oloni oli aavistuksen epätodellinen. Siinä hetkessä tunsin miten kaikki kutistui, miten oma kokemusmaailmani, historiani ja suhteeni toisiin ihmisiin kiteytyi selkeäksi ja käsitettäväksi.

Ymmärsin että fyysiset kokemuksemme maailmasta, sen kylmyydestä, kuumuudesta ja tuulista eivät yhdistä ainoastaan meitä aikalaisia, vaan kokemuksemme nivovat meidät myös historiaan ja menneisiin tapahtumiin. Tuuli jäi hautumaan mieleeni, kunnes sain aiheeseen etäisyyttä ja löysin tavan lähestyä sitä, näin syntyi ajatus Corioliksesta.

Teosta on kuvattu viime vuoden aikana mm. Guineanlahden Afrikassa ja Helsingissä ja se saa ensiesityksensä MUU galleriassa.

monsterattack-stillMUU studiossa on esillä Monster Attack (2010), villi kaksiminuuttinen video rauhallisen akrobatiahetken keskeytymisestä.

Haluan kiittää Villa Karoa, Suomen kulttuurirahastoa, Visekiä, Taiteen keskustoimikuntaa sekä Avekin mediataiteen tuotantoneuvojaa tuesta ja uskosta työhöni.”

Milja Viita on valmistunut Kuvataideakatemian tila-aikataiteen linjalta 2005. Viidan teoksia on ollut esillä ryhmä- ja yhteisnäyttelyissä Kiasmassa, Helsingin taidehallissa, Mäntän kuvataideviikoilla sekä monilla video- ja mediataiteen festivaaleilla Suomessa ja kansainvälisesti. Vuonna 2009 Viita voitti MUU ry:n ja Siemenpuu säätiön mediataidekilpailun
videoinstallaatiollaan Linnunlaulun kotiinpaluu (Return of Birdsong). Viidan teoksille ominaista on muistoja tai pieniä ja tuttuja ilmiöitä merkitykselliseksi tekevä kuvallinen tarinallisuus.

CORIOLIS- 3 channel video installation from Milja Viita on Vimeo.MUU GALLERIA FACEBOOKISSA:
http://www.facebook.com/pages/00180-Helsinki-Finland/MUU-galleria-Helsinki-Finland/204644579563?v=wall

MUU-YHTEISTYÖSSÄ:
Pro AV
Genelec