Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » PERFORMANCE VOYAGE 12.11.2011 TROMSØ Taiteilijat ja teokset
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

PERFORMANCE VOYAGE 12.11.2011 TROMSØ Taiteilijat ja teokset

PERFORMANCE VOYAGE – KANSAINVÄLISTEN VIDEOPERFORMANSSIEN -SARJA moderaattorina Markus Renvall / Taiteilijajärjestö MUU ry, Helsinki.

TAITEILIJAT JA TEOKSET

HEINI AHO: BLACK HOLE (’MUSTA AUKKO’)

Vuosi: 2010 // Kesto: 2:19 min // väri // äänetön

Huoneessa on musta aukko seinässä. Ihminen heittelee mustia vaatteita ja esineitä. Vaatteet ja esineet näyttävät katoavan mustaan aukkoon hetkeksi, mutta putoavat lattialle painovoiman vetäminä. Hitaasti niistä muodostuu kuva maisemasta tai asetelma. Heini Aho on vuonna 1973 syntynyt turkulaistaiteilija. www.heiniaho.com

JAN HAKON ERICHSEN: SEEK AND DESTROY (’ETSI JA TUHOA’)

Vuosi: 2011 // Kesto: 4:20 min // väri // ääni

seekanddestroy

Picture: Jan Hakon Erichsen: Seek and destroy

Nahkaiseen nojatuoliin on ammuttu nuolia, tuoli on ripustettu kattoon ja teurastettu kuin villieläin. Näemme vain metsästäjän kädet ja jalat, kun hän suorittaa toimenpiteet jäätävän, pelottavan päättäväisesti.

Taiteilija Jan Hakon Erichsen on syntynyt vuonna 1978 Oslossa. www.janhakon.com

LA FAVORITA COLECTIVO: PLAÑIDEROS (SURIJAT)

Vuosi: 2011 // kesto: 3:56 min // väri // ääni

Plañideros on DOLORES-näyttelyn yhteydessä tehty performanssi. DOLORES tutkii nostalgiaa erilaisten taiteidenvälisten teosten kautta. Näyttelyteoksissa on käytetty välineenä valokuvaa, performanssia, installaatiota ja äänisuunnittelua. Näyttelyn tarkoituksena on synnyttää katsojassa heijastus hänen omista kyyneleistään.

Espanjan sana plañidero tarkoittaa itkijänaista.

Performanssin hahmot esittävät nykyhetken surijoita. Heidän kauttaan katsoja pääsee suremaan (läheisen menetystä syvemmin) arvojen katoamista, henkilökohtaisia pelkoja, maailman tilaa, ideoiden, tunteiden ja halujen välisten suhteiden puuttumista. Perinteiset plañiderot pitivät mukanaan lasia, johon he keräsivät kyyneleet. Videolla esiintyvät hahmot käyttävät lasin sijaan paperinenäliinoja, joista he rakentavat lattialle kyynelistä tehdyn maiseman. Kukaan mukana olleista avustajista ei tiennyt performanssista etukäteen ennen astumistaan näyttelyyn.

La Favorita colectivo on meksikolainen taiteilijaryhmä, jonka perustajajäsenet ovat Zazil Barba, Alvaro Ugarte ja Alberto L. Corcuera.

HEIDI KILPELÄINEN (HK 119): THE GREAT NON-FIGURATIVE ’K’ (’SUURI EI-ESITTÄVÄ ”K”’)

Vuosi: 2007 // kesto: 5:01 min // väri // ääni

HEIDI KILPELÄINEN HK119: TROPIKALIA

Vuosi: 2009 // kesto: 3:43 min // väri // ääni

Teos Suuri ei-esittävä ’K’ (juuri ennen maailmanloppua) on The Café Gallery –projektissa vuonna 2007 esitetyn performanssin dokumentaatio. Extend Your Neck (’Kurota kaulaasi’) oli Giuseppe Mistrettan ja Clare Shallcrossin kuratoiman performanssitaiteen näyttely. Alkuperäinen performanssi kesti 15 minuuttia. Teosnimessä oleva ’K’ viittaa kuvitteelliseen pop-skeneen sekä dadaismiin ja bauhausiin.

Kilpeläisen teoksissa näkyy kiinnostus konstruktivismiin, halpahintaiseen pop-tähteyteen, scifi-kultteihin, teknologiaan, geenimanipulaatioon sekä musiikin, kuvan ja performanssin käyttöön viestinnässä. Kilpeläinen tekee performansseja ja videoteoksia etupäässä omaehtoisesti käsityönä.

Heidi Kilpeläinen asuu ja työskentelee Lontoossa. Hän on tehnyt yhteistyötä Goshka Macugan kanssa, ja vuonna 2005 Björk valitsi hänet vuoden lempitaiteilijakseen. Kuvataiteen lisäksi Kilpeläinen tekee musiikkia One Little Indian –levymerkille taiteilijanimellä HK 119. Häneltä on julkaistu tähän mennessä kaksi albumia levymerkiltä. Kilpeläinen työstää paraikaa kolmatta albumia, joka julkaistaan vuoden 2011 kuluessa. hk119.co.uk

tropikalia

Picture: HK119: Tropikalia

NINA KURTELA: TRANSFORMANCE. Vuosi: 2010 // kesto: 10:00 min // väri // äänetön

Transformancen käsite perustuu pääasiassa ruumiin ja performanssin väliseen suhteeseen arkkitehtonisen muutoksen kehyksessä. Teos muotoutuu kokeellisen elokuvan tavoin itsenäisenä taideteoksena.

Taiteilija Nina Kurtela on syntynyt vuonna 1981 Zagrebissa. Hän asuu ja työskentelee vuoroin Berliinissä ja Zagrebissa. Hänen taiteellinen työnsä ja ajattelunsa sijoittuu kuvataiteen, videon, performanssin ja nykytanssin sekä –koreografian välimaastoon.www.ninakurtela.co

LEYLA RODRIGUEZ & CRISTIAN STRAUB: THE PINK SITUATION

Vuosi: 2010 // kesto: 3:00 // väri // ääni

ANNA LIDBERG: DAMN IT, ANNA. WERE WE NOT CHILDREN JUST RECENTLY?

Vuosi: 2009 // kesto: 4:20 // väri // ääni

PIA LINDMAN: RED EXPLOSION, PINK FIRE AND BLACK

Vuosi: 2010 // kesto: 1:06 // väri // ääni

Red Explosion, Pink Fire and Black on osa video sarjasta Crash Boom (2010 – ). “Olen kerännyt sarjakuvakirjoista kuvia, joissa piirustuksin esitetään sellaisia näkymättömiä tai abstrakteja ilmiöitä kuten mielialoja, liikettä tai iskun voimaa. Videokameran edessä yritän kääntää nämä kuvat inhimillisiksi eleiksi ja siten konkretisoida ne. Editoin videot laittaen päällekkän videopätkiä niin, että ajassa eleeni tuottavat kuvan, jota olen tavoittelemassa.”

Pia Lindman (s. 1965 Espoo, Suomi) elää ja työskentelee sekä Berliinissä Saksassa että Tammisaaressa Suomessa. Performanssi ja paikkasidonnainen taide lähtökohtanaan Lindman hakee uusia tapoja yhdistää tutkimuksellinen työskentely ja taide. Hän on toiminut kansainvälisesti ansiokkaasti jo toistakymmentä vuotta ja pitänyt näyttelyitä mm. yksityisnäyttelyitä New Yorkissa ja Berliinissä.

ANNELI NYGREN: FAREWELL, JEFF KOONS

Vuosi: 2000 // kesto: 3:05 // väri // ääni

OBLIVIA: THE ENTERTAINMENT ISLAND TRILOGY (TRAILER)

Vuosi: 2010 // kesto: 10:14 // väri // ääni

PAUL WIERSBINSKI: KING NOTHING (’KUNINGAS EI-MITÄÄN’)

Vuosi: 2008 // kesto: 6:50 min // väri // ääni

Nykytaide määräytyy lähitulevaisuudessa kysynnän ja tarjonnan mukaisesti. Kabaree-esityksessä sadistinen kuraattori, ahneet keräilijät ja tyhjäpäinen yleisö kulkevat taidemaailman viimeisimmän tähden menestysnäyttelyssä. Illuusio loputtomista voitoista on muodostunut todellisuudeksi, ja mitä todemmaksi se muuttuu, sitä enemmän me uskomme siihen, mitä meille kerrotaan.

Paul Wiersbinski on syntynyt vuonna 1983 Hallessa, Saksassa. Hän opiskeli videotaidetta Mark Leckeyn ja Douglas Gordonin johdolla Städelschule-taidekoulussa Frankfurtissa. Hänen teoksiaan on nähty useilla kansainvälisillä festivaaleilla ((ZKM Karlsruhe, Mediations Biennale Poznan, Alma Enterprises London) ja hänelle on myönnetty useita palkintoja, mm. Bremenin elokuvalautakunnan videotaiteen palkinto sekä Saksan liittovaltion kulttuurirahaston projektiapuraha. Wiersbinski on viime aikoina luennoinut ja pitänyt esityksiä Kroatiassa, Italiassa, Portugalissa ja Saksassa.