Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » RETURN OF THE UNEXPECTED – Computational Photography 11.3.-27.3.2011
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

RETURN OF THE UNEXPECTED – Computational Photography 11.3.-27.3.2011

smile

Ben Bogart (Kanada) – Andreas Schmelas (Saksa) – Stefan Stubbe (Saksa)
Stijn Belle (Alankomaat) – Wolfgang Bittner (Itävalta) – Frederic Gmeiner (Saksa)
Torsten Posselt (Saksa) – Benjamin Maus (Saksa)

return1
Kuva: MUU Media Base / Uolevi Suntio

RETURN OF THE UNEXPECTED – Computational Photography
Odottamattoman paluu – Laskennallista valokuvaa

Näyttelyssä nähdään neljä teosta, jotka kaikki omalla tavallaan haastavat valokuvan joko olemassaolevia tai kehittyviä konventioita. Laskennallinen valokuvaus on uusi käsite digitaalisessa valokuvauksessa. Sillä tarkoitetaan algoritmien käyttöä kuvausvälineestä saadun datan hakemiseen, muokkaamiseen ja valikoimiseen tarkoituksena laajentaa kuvallisen ilmaisun mahdollisuuksia. Laskennallisessa valokuvauksessa digitaalinen kamera toimii pikemminkin ohjelmoinnin kuin kuvien tallentamisen välineenä.

Algoritmien perusominaisuus on nimenomaan niiden helppo muunneltavuus. Tee-se-itse-asenteella tämä avaa kuvan, kameran ja valokuvaamisen käsitteet uudelleenmäärittelylle. Algoritmien ja kameralaitteiden luovan väärinkäytön ja hakkeroinnin avulla voidaan kyseenalaistaa paitsi visuaaliset konventiot myös lisääntynyt manipulointi, joka kohdistuu visuaaliseen ympäristöömme ja lopulta muistoihimme.

Näyttelyn nimi, Odottamattoman paluu, kertoo siitä, että valtavirran digitaalisesta valokuvauksesta poiketen kameradatan algoritmisen käsittelyn lopputulos on usein jossain määrin arvaamaton. Laskennallinen valokuvaus on siten muistuma valokuvauksen alkuajoista ja kutsu taiteelliseen kokeilemiseen.

Lopputulos muovautuu taiteilijan ja välineen välisessä vuorovaikutuksessa, ja usein se myös esitetään yleisön ja teoksen välisenä interaktiivisena teoksena.

Return of the Unexpected –näyttelyn ovat järjestäneet Pikseliähky-festivaali, Taiteilijajärjestö MUU ry ja Aalto yliopiston Media Factory. Näyttelyn kuraattori on Markku Nousiainen. Näyttelyn järjestämistä ovat tukeneet Goethe Instituutti ja Itävallan suurlähetystö.
Lisätietoja: www.pixelache.ac

BEN BOGARD (Kanada): SELF-ORGANIZED LANDSCAPES (Itseorganisoituvia maisemia)

som_detail

Itseorganisoituvat maisemat on sarja kollaaseja, jotka koostuvat tuhansista tietyssä urbaanissa havaintopisteessä otetuista lähikuvista. Kuvauspaikalla kerätään noin kymmen tuhatta yksittäistä lähikuvaa. Kuvien sävyjakaumat syötetään itseorganisoituva kartta (SOM) -algoritmille, tekoälysovellukselle joka järjestää tietoalkiot uudelleen niiden rakenteen perusteella. Tässä tapauksessa tietokone luo kollaasikuvan, jossa yksittäiset lähikuvat järjestäytyvät abstraktiksi karttakuvaksi. Kuvat jotka muistuttavat toisiaan sijoittuvat kollaasissa lähekkäin, kun taas erilaiset kuvat jäävät kauas toisistaan. Itseorganisoituva maisema kuvaa maailmaa sellaisena kuin se nähdään tuhansien kuvapalasten kautta.

http://ekran.org

pixeli7
Kuva: MUU Media Base / Uolevi Suntio

ANDREAS SCHMELAS JA STEFAN STUBBE (Saksa): ARTIFICIAL SMILE (Keinotekoinen hymy)

artificial_smile

Keinotekoinen hymy -teoksessa kamera leikittelee ajatuksella täydellisyydestä ja automaattisesta retusoinnista. Teos on laite, joka näyttää ihmisistä pelkästään hymyileviä kuvia heidän tunnetilastaan riippumatta. Kamera ottaa kuvan, mutta liittää siihen olemassaolevista kasvokuvista irrotetun hymyilevän suun. Vaikutelman korostamiseksi korvaava hymyilevä suu valitaan siten, että se vastaa mahdollisimman realistisesti alkuperäisessä kuvassa olevaa suuta.

http://artificialsmile.invertednothing.com

return2
Kuva: MUU Media Base / Uolevi Suntio

STIJN BELLE (Alankomaat) JA WOLFGANG BITTNER (Itävalta): PORTRAITS OF A MACHINE (Muotokuvia koneesta)

portraits_03_small

Belle ja Bittner tutkivat taiteellisessa työssään uusia kuvan tekemisen tapoja yhdistämällä uutta tekniikkaa vanhoihin valokuvauksen periaatteisiin. Heidän kokeilunsa laajentavat hetkellisyyteen ja optiikkaan perustuvaa käsitystä valokuvauksesta. Omien valokuvausinstrumenttien suunnittelun kautta syntyy erityisiä uusia tapoja tarkastella todellisuutta. Katsojan ja katsottavan suhteesta tulee ei-lineaarinen ja usein kohteesta luotu kuva kytkeytyy takaisin kohteeseen.

Pitkittämällä valotusaikaa useisiin minuutteihin kameran ja kuvattavan kohteen välisestä vuorovaikutuksesta muodostuu kuvaa muokkaava elementti. Lopputulos syntyy tämän osittain sattumanvaraisen ja spontaanin yhteisvaikutuksen perusteella. ‘Muotokuvia koneesta’ viittaa paitsi koneen tekemiin muotokuviin, myös muotokuviin itse koneesta.

http://portraitsofamachine.info

return6
Kuva: MUU Media Base / Uolevi Suntio

return4
Kuva: MUU Media Base / Uolevi Suntio

pixeli10
Kuva: MUU Media Base / Uolevi Suntio

FREDERIC GMEINER, TORSTEN POSSELT JA BENJAMIN MAUS (Saksa): EXTRACTS OF LOCAL DISTANCE (Otteita paikallisesta etäisyydestä)

extracts_of_local_distance

Aiemmin kuvatuista arkkitehtuurikuvista irrotetaan lukematon määrä palasia, jotka kootaan yhteen kerroksellisiksi sommitelmiksi. Alkuperäiset valokuvat analysoidaan ja luokitellaan pakopisteiden ja kuvissa esiintyvien muotojen mukaan. Analyysin pohjalta kuvista irrotetaan osia ja niistä rakennetaan kollaaseja, jotka luovat kuvaan kolmannen, abstraktin näkökulman arkkitehdin ja valokuvaajan näkökulmien rinnalle. Syntyvä valokuvasommitelma on joka kerta erilainen.

http://localdistance.org

pixeli8
Picture: MUU Media Base / Uolevi Suntio

Sivun alkuun