Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » Minna Väisänen “Helsingin Sanomien tuoreet” 29.10.-21.11.2010
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

Minna Väisänen “Helsingin Sanomien tuoreet” 29.10.-21.11.2010

Minna Väisänen: "HS uutisetusivu 2. tammikuuta 2009", yksityiskohta 2010, akryyli paperille. Alkuperäinen kuva: Juhani Niiranen

HS uutisetusivu 18.5.2009. Yksityiskohta.
Kuvassa retkeilijöitä (?) Alkuperäinen kuva: JUHANI NIIRANEN / HS

Sanomalehden uutisetusivua – tai Helsingin Sanomien tapauksessa ”tuoreita” – voi pitää ikkunana lehden sisältöön ja maailmankuvaan. Kuvat ovat nykyään huomattavassa roolissa suurilevikkisimmän sanomalehtemme sivuilla. Mitä nämä kuvat meille kertovat maailmanmenosta ja lehden maailmankuvasta?

Tein vuoden 2009 Helsingin Sanomien uutisetusivuista maalaussarjan. Lisäksi keräsin vuoden ajan kuvattavien rooleja samoilta sivuilta. Koko projektin voi nähdä käsitteellisenä taidteoksena, joka tulkitsee omalla tavallaan suurimman sanomalehtemme päivittäistä kuva- ja roolivirtaa.

Helsingin Sanomien tuoreilla esiintyi hyvinkin erilaisia uutisaiheita 120-vuotisjuhlavuonna 2009. Talouden taantuma nosti esiin kymmenittäin suuria otsikoita, kuten myös vaalirahakohu. Sikainfluenssa, Afganistan ja europarlamenttivaalit nousivat suuriin otsikoihin nekin yli kymmenen kertaa vuoden aikana. Vähemmän otsikoita tuli mm. Kööpenhaminan ilmastokokouksesta, terrorismista ja eläkeriidasta. Yksittäinen uutinen saattaa hätkähdyttää lukijaa, mutta useimmiten lehti hävitetään lukemisen jälkeen. Teokseni on yritys pysäyttää tämä hetken tuote ja ottaa se syvempään tarkasteluun.

Keräsin Helsingin Sanomien vuoden 2009 ensimmäisen ja viimeisen sekä huhti- ja toukokuun uutisetusivut. Maalasin näiden sivujen ihmis- ja eläinvalokuvat mustiksi silueteiksi. Loput sivusta maalasin valkoiseksi. Tuloksena on sarja lehden sivuja, joissa näkyy siluetteja niille kuvatuista ihmisistä ja eläimistä. Teoksen kirjalliseen osaan keräsin sivuilla esiintyvät eläinlajit ja henkilöiden roolit ja/tai aseman koko vuodelta.

Silueteiksi pelkistäminen näyttää kuvien kohteina olleet ihmiset ja eläimet uudessa valossa. Ihmiset häivähtävät siluettien takana eri rooleissa: työssä, asiantuntijoina, kaupunkilaisina jne. Silueteista voi tarkkaavainen katsoja arvata sukupuolen tai muun ominaisuuden jo pienistä vihjeistä. Myös rajaukset ovat kiinnostavia. Eläimet edustavat kuvissa lähinnä lajiaan.

Yksi syy tehdä teos oli halu tarkkailla sanomalehtien kuvastoja – miettiä mitä ja keitä kuvataan, miten ja millaisissa tilanteissa. Uutisetusivujen valokuvat kertovat medianäkyvyydestä. Huomasin, että vuoden 2009 Helsingin Sanomien uutisetusivujen kuvissa on melko kattava henkilökirjo. Marraskuun ulkoasu-uudistuksen myötä sivujen ylälaitaan ilmestyi toimittajien kuvia. Muuten kuvissa on reilusti eniten poliitikkoja, lähes 300 kuvassa. Tuntemattomia henkilöitä esiintyy noin 200 kuvassa ja erilaisia johtajia noin 150 kuvassa. Lehteen on päättäjien ja vaikuttajien lisäksi kuvattu välillä myös esimerkiksi nuoria, tavallista kansaa ja jopa ns. syrjäytyneitä. Eläinten kuvia näillä sivuilla on keskimäärin harvemmin kuin kerran viikossa. Miehiä on kuvattu naisia enemmän, etenkin johtavissa rooleissa.

Näyttelyä on tukenut Suomen Aikakauslehdentoimittajain Liitto. Helsingin Sanomat lahjoitti kolmen kuukauden lehdet vuonna 2009. 

MUU galleria Facebookissa

MUU-yhteistyössä:
Pro AV
Genelec