Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » MUU FOR EARS 4
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

MUU FOR EARS 4

muuforears4
MUU FOR EARS 4 on neljäs osa MUUn äänitaiteen julkaisusarjaa. Se on kokoelma ääniteoksia, jotka on alun perin tehty videoteosten ääniraidoiksi. Ensimmäistä kertaa Suomessa julkaistaan kokoelmalevy videotaiteen ääniraidoista.

MUU FOR EARS 4 on mielikuvitusrikas kolmentoista erilaisen äänimaailman kokonaisuus. Ääniraitojen tekijöinä on 12 äänitaiteilija-säveltäjää Suomesta ja Ruotsista: (järjestyksessä äänitaiteilija / videotaiteilija): Pauli Apollo Ahopelto / Risto-Pekka Blom & Jouni Piiroinen, Janne Jankeri / Minna Parkkinen, Taito Kantomaa / Marko Lampisuo, Juan Kasari / Juan Kasari, Aleksi Keränen / Mailis Saralehto Rekola, Petri Kuljuntausta / Jaana Puhakka, Sebastian Lindberg / Sebastian Lindberg, Jakob Norgren / Pasi Autio, Sami Pennanen / Sami Pennanen, Jukka Rintamäki / Markus Åström, Heidi Saramäki / Heidi Saramäki sekä Jussi Österman / Tuomo Kangasmaa.

MUU ry pyrkii lisäämään eri taiteenalojen, kuten media-, video- ja äänitaide, musiikki ja performanssi, välistä vuorovaikutusta. MUU FOR EARS -CD:n julkaisu on osa MUUn Audio Autographs -hanketta, johon kuuluu kansainvälisiä äänitaiteen tapahtumia, työpajoja, julkaisuja, taiteilijapuheenvuoroja ja -luentoja sekä nettiradio osoitteessa htt://www.muu.fi/sound

MUU FOR EARS 4 julkaistiin Art Fair Suomi 10 -tapahtuman yhteydessä Kaapelitehtaalla syys-lokakuun vaihteessa 2010.

Audio Autographs -hanketta ovat tukeneet:
Pohjoismainen kulttuuripiste www.kknord.org
Taiteen keskustoimikunta www.taiteenkeskustoimikunta.fi
Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK www.kopiosto.fi/avek

Myynnissä ensimmäinen 300 kappaleen rajoitettu painos, á 15 euroa (sisältää postimaksun).

Levytilaukset:

muugalleria@muu.fi

Myynnissä:
MUU galleria, Lönnrotinkatu 33, 00180 Helsinki, +358-(0)9-625 972

Muista myös aiemmin ilmestyneet:
MUU FOR EARS 1 (julkaistu 9/2009) – suomalaisen äänitaidekokoelma. Hinta 10 euroa.
MUU FOR EARS 2 (julkaistu 2/2010) – pohjoismaisen äänitaidekokoelma. Hinta 15 euroa.
MUU FOR EARS 3 (julkaistu 6/2010) – kansainvälinen äänitaidekokoelma. Hinta: 15 euroa.
Lisätietoja: http://www.muu.fi/sound

muu4-kansi

MUU FOR EARS 4
1. Jakob Norgren – Soittorasia / Music Box, 2:46. Video: Pasi Autio.
2. Juan Kasari – Gated Community 3, 5:29. Video: Juan Kasari.
3. Aleksi Keränen – Deconstruction, 3:03. Video: Mailis Saralehto Rekola.
4. Pauli Apollo Ahopelto – Lepo! 4:06. Video: Risto-Pekka Blom & Jouni Piiroinen.
5. Heidi Saramäki – Once upon a Time… 1:04. Video: Heidi Saramäki.
6. Petri Kuljuntausta – Vesikaupunkeja / Water Cities, 5:02. Video: Jaana Puhakka.
7. Taito Kantomaa – Aircraft Blast, 1:28. Video: Marko Lampisuo.
8. Janne Jankeri – Grey, 3:57. Video: Minna Parkkinen.
9. Jussi Österman – Tärkein paikka / The most Important Place, 2:13. Video: Tuomo Kangasmaa.
10. Jukka Rintamäki – Now There is only Heaven, 3:35. Video: Markus Åström.
11. Sebastian Lindberg – Platform, 4:16. Video: Sebastian Lindberg.
12. Pauli Apollo Ahopelto – The End (R.I.P) Ufo Charter, 6:04. Video: Pauli Apollo Ahopelto.
13. Sami Pennanen – Landscape no:2, 4:19. Video: Sami Pennanen.

CD-tuotanto Rita Leppiniemi ja Timo Soppela / Taiteilijajärjestö MUU ry.
Mastering by Petri Kuljuntausta.

TEOKSET JA TEKIJÄT

1. Soittorasia / Music box, 2:46
Sävellys / äänisuunnittelu: Jakob Norgren. Videon nimi: Soittorasia / Music box (2009)
Videon tekijä: Pasi Autio. Sanat: Pasi Autio. Ääni: Ive Riihimäki
Nainen laulaa ja sanoo huoneessa näkyvien asioiden nimiä. Hän ei näy kuvassa, vaan kuvamateriaalissa näkyy 360 asteen näkymä huoneistosta. Puheen ja laulun muodostama musiikillinen kokonaisuus, jossa on tunne kahdesta eri tasosta, arkisesta ja juhlallisesta.

Jakob Norgren (s. 1967) on Tukholmassa asuva muusikko, säveltäjä ja tuottaja. Hän valmistui Kungliga Musikhögskolanista Tukholmasta 2006, jossa suuntautui jazzmuusikoksi (soittimena saksofoni) ja säveltäjäksi. Hän on taiteellinen johtaja Big Band Splash -yhtyeessä, joka on julkaissut kolme levyä jazzin, soulin ja elektronisen musiikin rajamaastossa. Pasi Autio (s. 1974, Vaasa) on Helsingissä asuva kuvataiteilija ja valokuvaaja, joka käyttää teoksissaan pääasiassa videota, valokuvaa ja ääntä. Hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.

2. Gated Community 3, 5:29
Äänisuunnittelu ja videon tekijä: Juan Kasari. Videon nimi: Gated Community (2009)
Äänet: Maria G Ocanto, Vivanne Vaughn-Levine, Miikka Kiema (äänitys Tero Savela)
Gated Community -video on tehty taiteilijan yksityisnäyttelyyn, joka käsitteli suljettuja asuinalueita. Videon tekstit pohjaavat haastatteluihin. Taiteilija kokosi haastatteluista tekstin, jossa haastateltava henkilö kertoo tuntemuksistaan asumisesta suljetulla asuinalueella. Teoksen loppupuolella äänet sekoittuvat toisiinsa muodostaen painostavan tunnelman.

Juan Kasari tunnetaan omintakeisesta ja eksentrisestä kuvakielestään. Hän käyttää työssään eri välineitä liikkuen maalauksista ääniteoksiin, valokuvaan ja videoon. Toisinaan hän yhdistelee näitä kaikkia installaatioiksi, jotka luovat tunteen kokonaan erillisestä maailmasta.

3. Deconstruction 3:03
Äänisuunnittelu: Aleksi Keränen. Videon nimi: Le Podium – Deconstructing the Catwalk (2010)
Videon tekijä: Mailis Saralehto Rekola
Muotimaailman uhrit kummittelevat vanhassa tehdasrakennuksessa. Le Podium – Deconstructing the Catwalk kertoo kauneudesta, rappiosta ja kuolemasta. Lyhytelokuva yhdistelee dekadenssia ja transgressiota catwalkin fyysiseen muotoon purkaen Jacques Derridan käsitettä différance.

Aleksi Keränen opiskelee mediatuotantoa Aalto-yliopiston taideteollisessa korkeakoulussa CBM-maisteriohjelmassa. Hän käyttää työssään musiikin eri ilmaisukeinoja, minkä lisäksi hän soittaa bassoa suomalaisessa Bloodpit-yhtyeessä. Mailis Saralehto Rekolalla on kuvataiteen kandidaatin tutkinto sekä maisterin tutkinto mediataiteessa Aalto-yliopiston taideteollisesta korkeakoulusta. Hänen välineensä on mediainstallaatio ja sen eri osa-alueet. Hänen teoksiaan on ollut näyttelyissä Saksassa, Ruotsissa, Skotlannissa ja Suomessa.

4. Lepo! 4:06
Äänisuunnittelu: Pauli Apollo Ahopelto. Videon nimi: Asento / Attention (2010)
Videon tekijä: Risto-Pekka Blom, Jouni Piiroinen
Lyhytelokuva, jonka teemana on miehiä liikennevaloissa. Äänimaisema on tehty sekalaisista äänitteistä kokoamalla, pelkästään elokuvan visuaalista materiaalia improvisoiden.

Risto-Pekka Blom on valmistunut Tampereen Ammattikorkeakoulusta taiteen ja viestinnän laitokselta vuonna 2005. Jouni Piirainen on vapaa kirjoittaja. Molemmat toimivat taideyhdistys Profiilis Ry:ssä Tampereella. Helsinkiläinen Pauli Apollo Ahopelto työskentelee äänen- ja kuvankäsittelyn parissa tehden sekä audio- että visuaalista taidetta yhdessä ja erikseen. Tekniikoina ovat pääasiassa olleet valokuvan uudet tekniikat, ympäristö/tilataide ja uusimpana audioputki-harrastuksesta kasvanut äänimaisemataide.

5. Once Upon a Time… 1:04
Äänisuunnittelu and video: Heidi Saramäki. Videon nimi: Once Upon a Time… (2009)
Once upon a time… on minuutin pituinen visuaalinen runoanimaatio. Se on elävä kudelma myyttejä, tarinoita ja satuja eri kulttuureista. Muodonmuutoksen ja vertauskuvien kautta rakentuu absurdi, assosiatiivinen vyöry. Valtaosa äänistä on ihmisääntä.

Heidi Saramäki on opiskellut Kuvataideakatemiassa vuodesta 2007. Hän käyttää välineinään pääasiassa liikkuvaa kuvaa ja valokuvausta. Hänen teoksensa rakentuvat yleensä vuorovaikutuksessa yleisön kanssa. Vuorovaikutus perustuu yhteistyöhön esityspaikan, yksilöiden ja yhteisöjen kanssa.

6. Vesikaupunkeja (katkelma) / Water Cities (extract) 5:02
Äänisuunnittelu: Petri Kuljuntausta. Videon nimi: Vesikaupunkeja / Water Cities (2009)
Videon tekijä: Jaana Puhakka
Elokuva tutkii rakennettua kaupunkitilaa tunteiden näkökulmasta ja tarjoaa arkistomateriaalin avulla visuaalisen aikamatkan suomalaisten kaupunkien menneisyyteen. Julkinen tila vaikuttaa meihin, ja me vaikutamme siihen. Talot ovat kuviamme. Äänen ja kuvan välinen suhde on läheinen, ja leikkaus on osittain tehty musiikin mukaan. Joissakin osissa äänet luovat tunnelmaa liikkuvalle kuvalle ja näkymille, joissakin osissa ääni nousee etualalle, katsoja-kuulijan lähelle, synnyttäen jännitteitä suhteessa kuvaan.

Jaana Puhakka on elokuvaohjaaja ja elokuvatyöntekijä Porvoosta. Hän on ohjannut kymmenen dokumenttielokuvaa. Vesikaupunkeja voitti pääpalkinnon Istanbulin kansainvälisillä arkkitehtuurin ja kaupunkielokuvan festivaaleilla Turkissa lokakuussa 2009. Puhakka opettaa dokumenttielokuvan tekemistä Aalto-yliopiston taideteollisessa korkeakoulussa elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksella. Petri Kuljuntausta on säveltäjä, muusikko ja äänitaiteilija, joka on kirjoittanut kolme kirjaa elektronisesta musiikista ja äänitaiteesta. Hän on säveltänyt digitaalista musiikkia kokeellisiin elokuviin, videoteoksiin, kuvataiteen ja tanssiprojekteihin sekä tehnyt media- ja ääni-installaatioita museoihin, taidegallerioihin ja konserttisaleihin. Hänen teoksiaan on esitetty useissa Euroopan maissa sekä Australiassa, Meksikossa ja Yhdysvalloissa. Hän on myös tehnyt äänilevyjä eri levymerkeille Australiassa, Englannissa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Suomessa ja Yhdysvalloissa.

7. Aircraft Blast 1:28
Äänisuunnittelu: Taito Kantomaa. Videon nimi: Aircraft Blast (2006). Videon tekijä: Marko Lampisuo
Aircraft Blast on tragedia lentämisen kritisoinnista. Se on pienoiskokoinen katastrofielokuva dramaattisesta lentokonekohtauksesta Skiathoksen lentokentällä Kreikassa. Videossa matkustajakone kääntyy kiitoradalla ja koneen turbiinin kuuma ilmavirtaus, englanniksi “aircraft blast”, kaataa videokuvaajan.

Taito Kantomaa on filosofian maisteri ja suorittanut äänisuunnittelun opintoja Tampereen AMK:ssa ja Lapin yliopistossa. Tällä hetkellä Kantomaa työskentelee Rovaniemen teatterissa. Lisäksi hän tekee monimuotoista yhteistyötä etenkin Pohjois-Suomessa toimivien taiteilijoiden kanssa. Marko Lampisuo (s.1970 Turku) tekee videotaidetta ja taidegrafiikkaa sekä performansseja rock-yhtye Utun kanssa. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi Tampereen AMK:sta ja asuu ja työskentelee nykyään Porissa. Lampisuon taiteessa sekoittuvat synkkä huumori, ympäristökriittisyys ja omaelämänkerralliset aiheet.

8. Grey 3:57
Äänisuunnittelu: Janne Jankeri. Videon nimi: Grey (2004). Videon tekijä: Minna Parkkinen
Soittaja: Toivo-Juhani Kokko (huilu)
Grey käsittelee läheisen ihmisen tapaturmaisen kuoleman johdosta aiheutunutta syvää surua ja siitä selviytymistä. Se kuvaa aikaa, jolloin shokkivaihe on ohitettu. Ihminen on pysähtyneessä tyhjässä tilassa, josta täytyy alkaa rakentaa uutta elämää ja elää tapahtuneen kanssa.

Janne Jankeri on valmistunut äänisuunnittelijaksi Lahden Muotoiluinstituutista. Hän on työskennellyt äänittäjänä ja äänisuunnittelijana useissa tv-, elokuva- , dokumentti- ja kokeellisissa lyhytelokuvatuotannoissa.
Minna Parkkinen on kuvataide- ja elokuvakoulutuksen saanut taiteilija, joka työskentelee elävän kuvan, maalauksen ja valokuvan parissa. Minna on työskennellyt myös tv- ja elokuvatuotannoissa. Hänen kokeellisia elokuviaan on esitetty useilla ulkomaisilla festivaaleilla.

9. Tärkein Paikka / The Most Important Place 2:13
Äänisuunnittelu: Jussi Österman. Videon nimi: Tärkein Paikka / The Most Important Place (2009)
Videon tekijä: Tuomo Kangasmaa
Muuttolintujen pesimäalueen viereen on rakennettu huonekalumyymälä. Myymälän puolelta katsottuna ei välttämättä tule mieleen mitä sen takana on. Video on kuvattu Tornionjoen suistossa Haaparannassa, jonne Ikea rakensi myymälänsä vuonna 2006.

Jussi Österman opiskelee Teatterikorkeakoulussa valo- ja äänisuunnittelun laitoksella. Hän on tehnyt äänisuunnittelua teatteriin, performansseihin, installaatioihin ja animaatioihin. Hän myös säveltää elektronista musiikkia. Tuomo Kangasmaa asuu ja työskentelee Oulussa. Hän on opiskellut Tampereen ammattikorkeakoulussa ja Hogeschool voor de Kunsten taidekoulussa Arnhemissa, Alankomaissa. Installaatioissaan hän käyttää välineinä pääasiassa videota ja mediataidetta.

10. Now There is Only Heaven 3:35
Äänisuunnittelu: Jukka Rintamäki. Videon nimi: Now There is Only Heaven (2007)
Videon tekijä: Markus Åström. Soittajat: Leo Svensson, Jukka Rintamäki
Kun Dreidel sukeltaa maahan, jossa ideat muotoutuvat, hän voi tehdä maailmasta paremman paikan. Pohjoisen jäästä hän tekee keksinnön, joka muuttaa ihmiskunnan uskomukset ja toivon. Helvetti tuhoutuu ja nyt on jäljellä enää taivas.

Jukka Rintamäki on Tukholmassa asuva säveltäjä ja muusikko. Hän on opiskellut musiikkitiedettä ja filosofiaa Göteborgissa. Vuodesta 2004 lähtien hän on työskennellyt säveltäjänä sekä kirjoittanut, soittanut ja äänittänyt musiikkia erilaisiin projekteihin kuten elokuvaan, nykytanssiin, kuvataiteeseen ja televisioon. Markus Åström on valmistunut Turun ammattikorkeakoulun kuvataidelinjalta vuonna 2000. Hän tekee veistoksia, installaatioita, videoita ja valokuvia. Hänen teoksiaan on nähty yksityisnäyttelyissä ja useissa ryhmänäyttelyissä.

11. Platform 4:16
Äänisuunnittelu and video: Sebastian Lindberg. Videon nimi: Platform (2008)
Platform-videossa kamera liikkuu Ikean tutussa tavaratalossa, jotka ovat lähes samanlaisia kaikkialla maailmassa. Videon materiaali on kuvattu Hongkongissa. Säännöllisin väliajoin video leikkaa buddhalaiseen temppeliin. Kamera vaeltaa ylös temppelin portaita, mutta palaa aina takaisin Ikeaan. Kunnes se palaa jälleen temppeliin. Ääniraidalla kuullaan otteita perinteisestä uskonnollisesta laulusta.

Sebastian Lindberg on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2008. Hän käyttää välineenään pääasiassa liikkuvaa kuvaa ja tekee sekä installaatioita että teoksia, jotka tulevat lähelle – tai jopa ovat – kertovia lyhytelokuvia.

12. The End (R.I.P) Ufo Charter 6:04
Äänisuunnittelu ja video: Pauli Apollo Ahopelto.
Videon nimi: Sokkoleffa 1 / Blind Movie 1 (2008-2010)
Sokkoleffa 1 koostuu lukuisista äänimaisemista ja on elokuvallinen äänimaisemakokonaisuus, josta puuttuvat kuva ja teksti. Sisältöpuolella aisteja herkistetään poikkeuksellisesti vain äänen keinoin ja niiden avulla voi eläytyä erilaisiin tunnelmiin.

13. Landscape no:2 4:19
Äänisuunnittelu ja video: Sami Pennanen
Videon nimi: Landscapes no:2 (2005 (edited in 2009)
Soittajat: Sami Pennanen’s one-man band moniker ‘Unidentified Sound Objects’
Videoinstallaatio etsii 50-luvun peltisen keksipurkin kyljestä varastetulle pyörivälle maisemalle ja musiikille yhteistä kierrosnopeutta. Erillisen kuvaluupin ja musiikkiluuppien välisillä kierrosnopeuksilla operointia.

Sami Pennanen (s. 1973 Helsinki) on kuvataiteilija, jonka tuotanto on saanut alkunsa graffitien parissa 1980- luvulla. Opiskeltuaan alaa, ja aikansa lähtökohtaansa peiteltyään palannut lainaamaan juuri siitä sisältöjä näyttelyidensä kuvaklustereihin. Vuodesta 1996 lähtien tuottanut myös ns. musiikkia Unidentifed Sound Objects -nimellä.


 

Myös sarjan muita julkaisuja on saatavilla:
MUU FOR EARS 1 (julkaistu 9/2009) – suomalaista äänitaidetta. Hinta: 10 euroa
MUU FOR EARS 2 (julkaistu 2/2010) – pohjoismaista äänitaidetta. Hinta: 15 euroa
MUU FOR EARS 3 (julkaistu 6/2010) – kansainvälistä äänitaidetta. Hinta: 15 euroa
MUU FOR EARS 4 (julkaistu 8/2010) – videoteosten ääniraitoja. Hinta: 15 euroa
MUU FOR EARS 5-6 (julkaistu 8/2010) – Viron, Latvian, Liettuan ja Venäjän äänitaidetta. 20 euroa
MUU FOR EARS 7 (julkaistu 2/2011) – Uutta äänitaidetta ja musiikkia Suomesta ja Ruotsista. 20 euroa

Lisätietoja http://www.muu.fi/sound


 

Sivun alkuun