Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » ANNETTE ARLANDER: HÄRÄN VUOSI 3.9. – 26.9.2010
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

ANNETTE ARLANDER: HÄRÄN VUOSI 3.9. – 26.9.2010

Näyttelyn videotyöt on esitetty ja kuvattu Härän vuoden 2009 aikana Harakan saarella Helsingin edustalla ja turistikohteissa eri puolella maailmaa. Kaikkialla mukanani on ollut ruosteenruskea huivi, jonka kautta olen etsinyt yhteyttä erilaisiin maisemiin. Harakassa paikat joihin olen palannut kerran viikossa liittyvät saaren sotilaalliseen menneisyyteen. Ratsastan ruosteisella poijulla kalliolla, kierrän kehää kahlehdittuna rautaiseen renkaaseen rantakalliossa tai kyhjötän muurinkolossa.

Olen leikitellyt ajatuksella härällä ratsastamisesta, ikeessä kulkemisesta härän lailla, paikkasidonnaisuudesta kirjaimellisena kohtalona. Töiden varsinainen tarkoitus on kiinnittää huomio maiseman muutoksiin vuodenaikojen, säätilojen ja ilmaston vaihdosten myötä ja siten myös havainnollistaa aikaa, näyttää sen kuluminen. Toki työt voi halutessaan yhdistää myös perinteisiin Härkäpaimenkuviin (Ox-herding pictures), joita on käytetty apuna itsensä löytämisessä, vaikka painopiste tässä on henkisen harjoituksen sijasta fyysisen ympäristön kokemisessa.

Nämä työt ovat osa vuonna 2002 aloittamaani vuoden mittaisten projektien sarjaa. Se perustuu kiinalaiseen kalenteriin, joka koostuu kahdentoista vuoden syklistä, jossa jokainen vuosi on nimetty tietyn eläimen mukaan. Kunakin vuonna olen etsinyt uuden näkökulman maisemaan, uuden piirteen ympäristöstä ja uudenlaisen suhteen ihmisruumiin ja paikan välille. Työtapani perustuu performanssitaiteen ja videotaiteen perinteiden hyödyntämiseen ja liikkuu niiden välisellä raja-alueella.

Annette Arlander (s. 1956) on taiteilija, tutkija ja opettaja, joka kuuluu suomalaisen esitystaiteen / performanssitaiteen uranuurtajiin ja taiteellisen tutkimuksen edelläkävijöihin. Arlander on koulutukseltaan teatteriohjaaja, filosofian maisteri ja teatteritaiteen tohtori. Hän toimii esitystaiteen ja -teorian professorina Teatterikorkeakoulussa, Helsingissä. Arlanderin taiteellinen toiminta keskittyy kysymykseen miten esityksellistää maisema mm. videon ja äänitetyn puheen avulla.

annette_arlander

.
Kiitokset:
Harakka ry
Teatterikorkeakoulu
Stina Krookin säätiö

Lisätietoja:
MUU galleria: Timo Soppela, director@muu.fi, 09-625 972, http://www.muu.fi