Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » MUU KIRJOITTAA – HELSINKI ART WALK
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

MUU KIRJOITTAA – HELSINKI ART WALK

30/10/2019
MUU kirjoittaa
MUU kirjoittaa -työryhmä koostuu järjestön jäsentaiteilijoista, joita yhdistää kiinnostus kirjoittamiseen. Alla teksti HELSINKI ART WALK -galleriakierroksesta, joka järjestettiin 20.10.2019.

Helsinki Art Walk – taidekävelyn askeleet
Teksti: Minka Heino

Helsinki Art Walk alkaa pienestä tilasta, jossa on yksi kuva sekä kahdet kuulokkeet. Kuulokkeet roikkuvat seinällä odottaen kuuntelijoita. Kahvikuppien ympärille kietoutuneet sormet lämmittelevät harmaana sadepäivänä, joku napsuttaa kuppia odottavasti.

Taiteilija ja Helsinki Art Walk -opas aloittavat keskustelun kuvasta, jossa on luolan suuaukko. Aukosta voisi melkein kävellä sisään, kokemaan jotain uutta. Samalla tavoin me kaikki, jotka olemme nyt tässä pienessä tilassa kuuntelemassa ja katsomassa luolan suuta, olemme lähdössä matkalle ihmettelemään sitä taidetta mikä eteemme pian avautuu. Aloitus on sopivan tuntematon.

Keskustelu jatkuu tuntoaistimuksiin, joita taiteilija on teosta tehdessään kokenut. Yksi kuulija ei malta enää odottaa vaan poimii kuulokkeet seinältä rohkeasti painaakseen toisen kuulokkeen korvaansa; kuitenkin saman tien palauttaen kuulokkeet paikalleen. Kiihkeä odotus, jännitys ja malttamottomuus väreilevät tilassa.

Gallerian toisessa näyttelyssä jylläävät videot. Kuulijat asettuvat puolikuun muotoon. Lattialla on kenkiä pareittain. Sinisiä, punaisia, keltaisia ja mustia, mustia, mustia. Värit välkkyvät ja jalat vaihtavat asentoa. Kahvit on juotu. Kupit roikkuvat käden jatkeena kohti lattiaa. Taiteilija seisoo teostensa keskellä.

Mustien takkien parvi hajoaa videoteosten joukkoon. Yksi punainen takki vaeltaa mustien takkien lomassa. Se liikkuu varmasti teokselta toiselle ja pysähtyy videon eteen, jossa ihminen kumihanskat käsissään puristelee sydämenmuotoista massaa muokaten sen muodottomaksi ja lopulta haukaten massasta palan suuhunsa. Katsojan pää kääntyy irvistykseen. Teos on houkutteleva mutta jollain tavalla myös luotaantyöntävä. Samalla tavoin näyttelyn teoksia yhdistäväksi tekijäksi valittu viivoitus, joka vilkkuu jokaisessa ruudussa, nostaa esiin ajatuksen häiritsevyydestä ja toimivuudesta. Tarvitaanko näyttelyn teoksiin yhdistävää tekijää?

Tarvitaanko taidekävelylle osallistuville ihmisille yhdistävää tekijää?

Jaetut kokemukset syntyvät yhteisistä hetkistä. Yhteinen Art Walk -kokemus ainutlaatuisesta taide-elämysestä. Saman asian mielenkiintoiseksi kokevat ihmiset näyttävät keskustelevan luontevasti näkemästään ja kokemastaan. Vähän kuin koirienulkoiluttajat.

Näyttelytila vaihtuu. Jono taiteenkuluttajia kuluttaa asfalttia kohti seuraavaa galleriaa. Tila on valoisa, valkea ja täynnä pieniä asioita. Seinälle on vedetty pitkä paperirulla, joka halkaisee valkoisen tilan kahtia. Rullaan on piirretty yksinkertaisia kuvia. Helsinki Art Walkiin osallistuva nainen seisoo teoksen edessä. Hänen kiharapilvensä ikään kuin jatkaa lyijykynällä piirrettyä viivaa. Hän pohtii. Katsoo tarkasti ja sulautuu tunnelmaan.

Taiteilija kertoo luontevasti teoksistaan ja päättää esityksensä. Hän nyökkää ystävällisesti katsojille. Ryhmä nyökkää takaisin ja levittäytyy tilaan. Ilmestyy toinen punainen takki, joka menee keskustelemaan taiteilijan kanssa. Heidän suunsa käyvät, myös hymyssä. Päät huojuvat, katseet kääntyvät.

Kengät liikkuvat hiljalleen, jotta ei tulisi turhaa ääntä. Aistit ovat olla auki taiteelle kopinan sijaan.

Näyttelyn toisessa tilassa on pinnasänky, jossa on veistos. Katsojat pysähtyvät sen eteen. Opas kertoo teoksen taustaa ja kuuluu naurun purskahdus. Taiteen tapa nostaa esiin epäkohtia huumorin avulla toteutuu. Huumori karehtii silmäkulmissa. Askeleet saattavat katsojia teokselta toiselle. Sieraimiin nousee haju, joka tulee teoksesta. Teos kiinnostaa mutta saa myös samalla perääntymään. Ihmiset kiertävät teosta, joka on nähtävä vaikka se on hajullaan luotaantyöntävä mutta uteliaisuuden hinta maksetaan mukisematta.

Suuret taideikkunat vaihtuvat leipäravintolan kuosiin, kun taidekävelyn osallistujat suuntaavat kohti seuraavaa galleriaa. Eräs taiteenkokija vetää henkeä ja on onnellinen raittiista ilmasta. Näyttely hajuineen oli koskettanut syvältä. Kokemuksen jakaminen onkin merkittävää. Useampi osallistuja kertoo käyvänsä Helsinki Art Walkissa siksi ettei yksin tule mentyä gallerioihin. Yksin meneminen on hieman ahdistavaa mutta ryhmässä galleriakierros on mielekästä ja mukavaa. Positiivista on myös se, että taidekävely on osallistujilleen maksuton. Se sisältää laadukkaan opastuksen, jolloin itse taiteeseen pääsee syvemmin sisälle. Yhteinen kierros tarjoaa myös mahdollisuuden tavata itse taiteilija tai taiteilijat, mikä on sekin merkityksellistä.

Gallerian ovi on auki. Tunnelma muuttuu hetkessä käsinkosketeltavan varovaiseksi, sillä tilassa on lasitaidetta. Kahden osallistujan huomio kiinnittyy lamppuun, jossa on hyvin erikoinen muoto. Syntyy monipolvinen keskustelu lasista ja muodoista. Teoksien särmikkyys saa katselijat keskustelemaan ja etsimään suosikkiteostaan. Inspiroitumaan maalaamisesta jopa niin, että sunnuntaimaalari kuoriutuu.

Kierros on ohi. Parvi hajoaa ovesta ulos omille teilleen. Keltainen lenkkari astuu vesilätäkköön. Kenkä kastuu mutta sitä jalassaan pitävä ei siitä välitä. Hän on kokemusta rikkaampi. Saanut yhteisöllisesti jaetun aistit täyttäneen kokonaisen taide-elämyksen.

Helsinki Art Walk, 20.10.2019 klo: 13.30
MUU galleria / Alisa Javits
MUU Studio / Mari Mäkiö
Project Room / Minna Miettilä / Hemuloordi
Galleria Pirkko-Liisa Topelius / Leena-Katriina Ehrling

***

Suomi on kuvataidekansaa. Kuvataidekohteiden kävijäluvut ovat huikeat 4,6 miljoonaa vuodessa. Kuvataidetta voi nähdä ympäri vuoden monenlaisissa paikoissa, vakiintuneista instituutioista pieniin gallerioihin ja pop up -näyttelyihin. Uusia, kiinnostavia näyttelytiloja perustetaan jatkuvasti. Tästä huolimatta taidetta käsitteleviä tekstejä julkaistaan mediassa yhä harvemmin.

MUU ry:n sisällä toimiva MUU kirjoittaa -työryhmä koostuu taiteilijoista, joita yhdistää kiinnostus kirjoittamiseen. Ryhmä on kokoontunut jo muutaman vuoden ajan pohtimaan kirjoittamisen roolia ja mahdollisuuksia nykytaiteessa. Nyt työryhmän julkaisee kirjoituksia MUUn gallerianäyttelystä sekä verkossa että galleriassa luettavaksi. Tarkoituksena on tarjota taidekritiikille luova vaihtoehto, jossa taiteilija kirjoittaa  kollegansa teoksista.

MUU kirjoittaa -toimintaa tukee Svenska Kulturfonden.

muugalleria(a)muu.fi,  +358 9 625 972