Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » IMMERSIIVISEN TAITEEN OVET AVAUTUVAT OODISSA
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

IMMERSIIVISEN TAITEEN OVET AVAUTUVAT OODISSA

– kuvataiteen uudet mahdollisuudet digitaalisen teknologian ja kulttuurin aikakaudella

kuva: Joonas Hyvönen: Dork Factory, 2018

 

Uuden keskustakirjasto Oodin Mediakuutio haastaa taiteilijoita luomaan immersiivisiä teoksia eli katsojan taideteokseen uppouttavia kokemisen tapoja. Oodin Kuutio-tilan tekniset valmiudet ovat ennennäkemättömät, ja tila mahdollistaa teoksia, joita ei ole voinut aiemmin esittää missään Suomessa.

Mediakuutio-projekti herätti kiinnostusta yli lajirajojen. Oodissa järjestettävään työpajaan haki mukaan 60 taiteilijaa laajasti kuvataiteen kentältä kuin sen ylikin. Ehdotuksissa nousi vahvasti esiin oman taiteellisen ilmaisun laajentaminen.

Työpajan vetäjät Jukka Hautamäki ja Marko Tandefelt kuratoivat mukaan kuusi taiteilijaa, jotka eroavat sisällöllisesti, lähestymistavoiltaan ja teknisiltä toteutusideoiltaan ja näin rikastavat yhteistä työpajaa. Taiteilijat ovat Joonas Hyvönen, Yassine Khaled, Hilda Kozári, Maija Lassila, Ami Lindholm ja Simo Rouhiainen. Lokakuisessa työpajassa taiteilijat pääsevät tutustumaan Kuution mahdollisuuksiin ja luovat sille ensimmäisiä varta vasten tilaan suunniteltuja teosehdotuksia. Keväällä 2020 Kuutiossa Taiken tuella esitetään kaksi teosta näistä teosehdotuksista.

Oodissa käy päivittäin jopa 10 000 kävijää. Kuution mahdollisuudet ovat vasta avautumassa. Tilan kolme seinää ovat projisointipintoja ja kaksi niistä reagoivat kosketukseen. Miten Kuutiossa esillä oleva taideteos näyttäytyy eri katsojille, millaisia tuntemuksia ja ajatuksia se herättää? ”Työpajassa tarjotaan taiteilijoille työkaluja ja eväitä pitkälle tulevaisuuteen, antaen suuntaa kuvataiteen uusista mahdollisuuksista digitaalisen teknologian ja kulttuurin aikakaudella”, kertoo Mediakuution kuraattori ja työpajan ohjaaja, mediataiteilija Jukka Hautamäki.

Mediakuutio on osa Taiteen edistämiskeskuksen Taiteilijan asiantuntijuuden ja välittäjätoiminnan kehittämisohjelmaa, joka tekee näkyväksi taiteellisen osaamisen uudenlaista soveltamista. Projekti toteutetaan yhteistyössä Keskustakirjasto Oodin, Taiteilijajärjestö MUU ry:n ja Taideyliopiston kanssa.

Lisätietoja: 
läänintaiteilija Annika Dahlsten, p. 0295 330 907, annika.dahlsten(a)taike.fi
toiminnanjohtaja Timo Soppela, MUU ry, 09 625 972, director(a)muu.fi