Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » PUHETTA PERFORMANSSISTA! – MIKSI ALTER EGO?
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

PUHETTA PERFORMANSSISTA! – MIKSI ALTER EGO?

Miksi alter ego?
Vieraana: Timo Tähkänen
Host: Kikka Rytkönen

Torstai 27.6.2019, klo 18
MUU Galleria, Lönnrotinkatu 33, Helsinki

 

Vuoden 2019 neljäs ”Puhetta Performanssista” –tilaisuus, jossa Kikka Rytkönen ja Timo Tähkänen keskustelevat, järjestetään tapahtumallisen AREA MAIMU -näyttelyn yhteydessä MUU Galleriassa torstaina 27.6. klo 18.

www.facebook.com/events

Vuonna 2019 keskustelutilaisuuksien uutena hostina toimii taiteilija Kikka Rytkönen. MUU ry:n järjestämien performanssitaidetta käsittelevien tilaisuuksien tarkoitus on avata keskustelua nykyperformanssista, sen eri muodoista ja lähestymistavoista, taiteilijoista ja teoksista sekä heidän suhteestaan esitystaiteen ja muiden taidemuotojen perinteeseen, eettisiin ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin sekä ajankohtaisiin ongelmiin.

Timo Tähkänen tekee värikoodattuja performansseja, jotka hän mieltää maalauksellisiksi kenttätutkimuksiksi. Hänen taiteilija-alter egonsa, Maimu Brushwood, hyppäsi  2016 ulos naivistisesta maalauksesta. Tähkäsen teoksiin materian ja värin lisäksi kietoutuu usein jokin sosiaalinen aines. Puhetta performanssista -keskustelussa pohditaan mm. miksi alter ego syntyi ja millaista taidetta hän tekee? Voiko taiteilijan (taidemaalarin) työn käsittää performanssina? Tai ylipäätään jonkin roolin ottamisen yhteiskunnassa? Missä kulkee taiteen, performanssin ja vain olemisen raja?

Mun performanssit lähti liikkeelle syksyllä 2012, kun pukeuduin punaisiin, kannoin punaisen nahkatuolin Kuvataideakatemian aulaan ja leikkasin punaisesta paperista sydämiä, joita jaoin ohikulkijoille. Jos sydäntä ei otettu vastaan, rypistin sen ja heitin lattialle. Kyseessä oli erästä kurssia varten improvisoitu esitys. Sain kuulla, että tupakkapaikalla esitys oli arvioitu naiiviksi. Kritiikistä huolimatta tästä sai alkunsa sarja värikoodattuja performansseja, jotka aloin mieltää maalauksellisiksi kenttätutkimuksiksi. Esityksiin liittyi aina jokin tilanne ja ne herättivät kysymyksen, että mikä tässä oikeastaan on se teos / taide. 

Tämä taustana drag alter egolleni (runoilija Maimu Brushwood o.s. Huolirinta, jonka näyttely tämä MUUn näyttely on), joka syntyi kesällä 2016 kun hän hyppäsi ulos naivistisesta maalauksesta ja alkoi lausua runojaan. Työstentelin tällöin kolmivuotisella Taidetta hoitolaitoksiin-apurahalla Kinaporin vanhustenkeskuksessa, jossa Maimu esiintyi livenä ensimmäistä kertaa. Ensimmäinen dragin ja maalauksen yhteensulautuminen tapahtui yksityisnäyttelyssäni tm•galleriassa maaliskuussa 2017.

Työskentelyssäni ja teoksissani materiaan ja väriin yhdistyy usein jokin sosiaalinen aines. Toisaalta performansseissani on kyse taiteilijan laajenevasta toimijuudesta. Melkein kuin päätös olla taiteilja on jo performanssi itsessään… 

Maalauksesta ammentavissa performansseissani keskeistä on kenttätutkimus, tässä hetkessä oppiminen ja reagointi. MUU Gallerian näyttelyn teosten teemoja ovat identiteetti, seksuaalisuus, rakkaus, kasvukivut, perhe, violetti ja viikset.”

Maimu Brushwood o.s. Huolirinta @Timo Tähkänen – AREA MAIMU, esillä MUU Galleriassa 27.6.-30.6.2019.

Puhetta Performanssista –keskustelujen koordinaattori, taiteilija Kikka Rytkönen kasvoi läpi 70-luvun sekä hippinä että poliittisena aktivistina. Kuvataidetta Kikka Rytkönen on tehnyt 80-luvun puolivälistä alkaen. Hänen ympäristö-, valo- ja videotaideteostensa keskeisenä materiaalina on kotitalous- ja kierrätysmuovi. Rytkösen performanssien piirteitä ovat musiikki, rytmi, naiseus, poliittinen historia sekä ajankohtaisia asioita käsittelevät teemat ja kontekstit.

muugalleria(a)muu.fi