Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » MUU KIRJOITTAA – VERKOSSA, VERKOSTA, VERKKOON
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

MUU KIRJOITTAA – VERKOSSA, VERKOSTA, VERKKOON

18/06/2019
MUU kirjoittaa
MUU kirjoittaa -työryhmä koostuu järjestön jäsentaiteilijoista, joita yhdistää kiinnostus kirjoittamiseen. Teksti näyttelystä: TIMO ANDERSSON & JOONAS HYVÖNEN: Cache + Release, 1.6.-20.6.2019, MUU Galleria

Verkossa, verkosta, verkkoon
Teksti: Minka Heino

Ikkunoista tulvii valoa sisään galleriaan. Tuntuu, että pilvien väistyessä koko galleria loistaa. Ikkunan karmi muodostaa varjon lattialle kuin isosilmäisen verkon. Timo Andersson ja Joonas Hyvönen ovat noin kolmekymppisiä nuoria, jotka kirjoittavat galleriassa olevan näyttelyn kertovan ”ironiamyrkytetyn diginatiivi-lifestylen purkamisesta”. Se kuulostaa vähän hauskaltakin. Kokonaisuus näyttää kuitenkin siltä, että se kätkee jotain – vakavasti otettavaa.

Mies seisoo parvekkeella. Hänellä on maski päässä ja puhelin kädessä. Hänellä on sormus nimettömässä ja käsi kuin mallinuken. Miehen silmiin ei saa kontaktia. Hän ei katso puhelinta mutta ei hän kontaktoidu mihinkään muuhunkaan tilassa olevaan. Hän katsoo ikään kuin ohi tai ei mihinkään. Hän katsoo muualle mutta katsoja ei saa tietää minne. Miksi? Sisäänpäin kääntynyt katse. Katse itseensä. Mitä minä haluan? Mikä on minulle parasta? Mitkä ovat minun oikeuteni? Ja toisalta taas kysymys saanko olla? Tulenko hyväksytyksi? Missä menee raja? Tämä katse, joka on ei missään aiheuttaa katsojassaan hämmennyksen. Koko teoskokonaisuus on nokkelasti luotu maskeineen ja ajatuksineen siitä, että lopulta kaikki menee ohi. Niin hyvät kuin huonot jutut, ja ne  katseetkin.

Toinen teoskokonaisuus taas vaatii katsomaan suoraan ja tarkasti. Ihmisen kasvoja tarkastellaan objektin läpi. Tässä pienessä palasessa korostuu hurmaavasti se, kuinka maailmaa katsotaan luupin läpi. Mahdutko sisälle muotoon, jonka läpi katsotaan, johon pitäisi mahtua tullakseen nähdyksi.

Entäpä verkottuminen? Sitä kuvaa oivasti teos, jossa akryyli ja pastelli tekevät reittejä ja kuvioita pohjanaan muun muassa verkko. Pienet värikosketukset teoksen pinnalla ovat kuin keveitä iskuja, joista tulee jonoja, jotka muodostavat polkuja, jotka risteävät ja erottautuvat. Syntyy muotoja. Hetkessä myös aurinko ottaa osaa teoksen muotoon. Valo nostaa väripintaa ja tuntuu kuin olisi 3D-lasit päässä. Kuva nousee ja tulee lähemmäs katsojaa. Valo taittuu ja teos palaa paikalleen. Kuin hengitys, jännitys, kohtaaminen.

Toinen vastaavanlainen maalaus on vastakkaisella seinällä mutta se on värimaailmaltaan rauhallisempi. Maalaus on yhdistetty seinämaalaukseen, jossa kengänpohjia maalataan liimalla. Tuntuukin, että seinään maalatut kengät ovat tehneet maalaukseen tuhansia ja taas tuhansia kengänjälkiä. On kuljettava ja edettävä. Jatkuvasti löydettävä ja uusiuduttava. On oltava ajan hermolla. Liikutava. Tai on oikeastaan liikuttavaa. Voiko kävelevän pysäyttää vain liimaamalla hänen kenkänsä maahan kiinni? Kuinka pysäyttää diginatiivin-lifestyle? Iroaniamyrkyttämällä?

Näyttely on kokonaisuus, joka antaa ajattelemisen aihetta. Näyttelyn nimen mukaisesti kätkemme jotakin. Kasvomme maskiin, kuvaan, joka rajataan jollakin tai jotekin, tuhansiin askeleisiin tai verkkojen taakse. Mutta kuinka vapaudumme? Katseella, joka ei kohtaa. Pakko pysähtymisellä. Vai antamalla valon tulvia ja tehdä raamit varjoilla? Mihin olemme menossa? Jotenkin tuntuu siltä, että olemme vasta aloittaneet ja sen tämä näyttelykokonaisuus tuo esille. Mutta vastausta siihen mihin tämä vie ei sekään pysty antamaan. Mihin verkot ja askeleet meidät vielä johdattavat? Se kun tietäisi.

Timo Andersson & Joonas Hyvönen : Cache + Release, 1.6. – 20.6.2019,
MUU Kaapeli, Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 C, 00180 Helsinki

***

Suomi on kuvataidekansaa. Kuvataidekohteiden kävijäluvut ovat huikeat 4,5 miljoonaa vuodessa. Kuvataidetta voi nähdä ympäri vuoden monenlaisissa paikoissa, vakiintuneista instituutioista pieniin gallerioihin ja pop up -näyttelyihin. Uusia, kiinnostavia näyttelytiloja perustetaan jatkuvasti. Tästä huolimatta taidetta käsitteleviä tekstejä julkaistaan mediassa yhä harvemmin.

MUU ry:n sisällä toimiva MUU kirjoittaa -työryhmä koostuu taiteilijoista, joita yhdistää kiinnostus kirjoittamiseen. Ryhmä on kokoontunut jo muutaman vuoden ajan pohtimaan kirjoittamisen roolia ja mahdollisuuksia nykytaiteessa. Nyt työryhmän julkaisee kirjoituksia MUUn gallerianäyttelystä sekä verkossa että galleriassa luettavaksi. Tarkoituksena on tarjota taidekritiikille luova vaihtoehto, jossa taiteilija kirjoittaa  kollegansa teoksista.

muugalleria(a)muu.fi,  +358 9 625 972