Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » MUU KIRJOITTAA 11
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

MUU KIRJOITTAA 11

 

MUU kirjoittaa -työryhmä koostuu järjestön jäsentaiteilijoista, joita yhdistää kiinnostus kirjoittamiseen.

Tämä teksti on julkaistu vain ruotsiksi.

MUU kirjoittaa 3/5/2019
teksti: Rita Leppiniemi

Katarina Elvira Gudrunsdotters utställning berör en sorgeprocess över hur naturen skövlas och hur vi människor vållar skador i ett fungerade ekosystem. Som motpol till konsumtionssamhället samlar Gudrunsdotter på vackra former och material som bär energi från naturens element. Det är material som inte går att köpa ‘över disk’ i en affär. Hon känner en stor ödmjukhet inför naturens förmåga att forma material, en förmåga som överträffar den bästa skulptören.

I arbetet boet (nest) pekar Gudrunsdotter på trassel i vår värld. Arbetet består av en stor härva snören i plast som spolats i land på västkusten i Sverige och vars beräknade tid för nedbrytning är upp mot 600 år. Samma trassel finns som motiv i en serie fotografier på papper som är inramade i grova ramar. Vid en närmare granskning av ramarna visar det sig  att framsidorna är vända mot väggen. Ramarna är från 1800-talet. De är vackert förgyllda med sirligt utskurna mönster, men vi ser endast den råa och obearbetade baksidan. Verket är en övertygande allegori på att hur vår livsstil har en baksida. Den växande ansamlingen av plast och skräp som flyter runt i världens hav är ett stort problem och den dystra baksidan av välfärdssamhällets överförbrukning.

På golvet i galleriet ligger en grupp svarta rötter från gamla ekar. De är målade i svart lack och liknar förkolnade kroppar. De upphittade, skrovliga och anspråkslösa figurerna får genom Gudrunsdotters omvårdnad ett nytt värde. Kanske går det ännu att reparera skadan vi gjort i vår natur? Fågelsången som hörs i galleriet underbygger stämningen av denna tvetydighet.

Titlarna är viktiga för Gudrunsdotter och några är hämtade ur 1700-tals författaren Hedvig Charlotta Nordenflychts diktbok Den sörjande Turtur-Duvan. Nordenflycht var en tidig svensk feminist och hon var en av de första svenska kvinnorna som kunde försörja sig som författare. Titlarna i utställningen är laddade med känslor, så som: låta tårarna strömlikt falla, smärtan är målad i hennes ögon, dela glädje och sorg med dig. Diktingen går också att hitta i ett vackert handarbete som kombinerar bläck och upphittade plastsnören med ett tyg som är vävt av Gudrunsdotters mormor. Det vackra och värdefulla blir ännu en gång besudlat av dagens smuts.

Det lönar sig att stanna till i galleriet och utforska utställningshelheten. Utställningen är en dystopi, där Gudrunsdotter vill bjuda in besökarna till en miljö där man kan reflektera över livet. Har vi skapat ett allt för stort behov av att äga sådant vi inte behöver och är det allt för enkelt att förstöra det vi har?

Hur vill vi att framtiden ska se ut?

Katarina Elvira Gudrunsdotter: The Nature of Love
06.04.-12.05.2019
MUU Galleriet
Lönnrotinkatu 33, Helsinki
Open: Tue – Fri 12-17, Sat – Sun 12-16