Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » PUHETTA PERFORMANSSISTA! 2/2019
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

PUHETTA PERFORMANSSISTA! 2/2019

Performanssitaide Venäjällä 2012–2019

Tiistai 16.4.2019, klo 18:00-20:00
Rauhanasema
Veturitori 3, Pasila, Helsinki

Vieraana: Alexandra Orlova aka Konstantin Mukhomorov & Elizaveta Savolainen
Host: Kikka Rytkönen

image: Elizaveta Savolainen

 

Puhetta performanssista -sarjassa on vuorossa keskustelu otsikolla Performanssitaide Venäjällä 2012–2019. Kikka Rytkösen moderoimassa keskustelussa ovat Alexandra Orlova eli Konstantin Mukhomorov ja Elizaveta Savolainen. Tilaisuuden jälkeen on mahdollisuus saunoa Rauhanasemalla.

Ilmoittaudu tilaisuuteen TÄSTÄ LINKISTÄ

Vuoden 2019 toinen Puhetta Performanssista –keskustelutilaisuus järjestetään 16. huhtikuuta klo 18 Rauhanasemalla Pasilassa (Veturitori 3, Helsinki). Vuonna 2019 keskustelutilaisuuksien uutena hostina toimii taiteilija Kikka Rytkönen. Hän haluaa tuoda keskustelutilaisuuksien aiheiksi performanssitaiteen historiaa ja ajankohtaisia yhteiskunnallisia aiheita.

MUU ry:n järjestämien performanssitaidetta käsittelevien tilaisuuksien tarkoitus on avata keskustelua nykyperformanssista, sen eri muodoista ja lähestymistavoista, taiteilijoista ja teoksista sekä heidän suhteestaan esitystaiteen ja muiden taidemuotojen perinteeseen, eettisiin ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin sekä ajankohtaisiin ongelmiin.

”Haluamme puhua Venäjällä vuosina 2012–2019 tehdyistä taideperformansseista. Kiinnostuksen kohteitamme ovat antimilitarismi, feminismi ja politiikka eli antiputinismi. Venäjällä, joka on virallisesti sanoutunut irti kaikista sotatoimista Ukrainassa, kaikki sotaa koskevat lausunnot ja sodanvastaiset esitykset voidaan kieltää valtion toimesta ja tekijöille voidaan langettaa sakkoja tai jopa vankeusrangaistus.”

Kuva- ja mediataiteilija, kuraattori Alexandra Orlova on jo vuosien ajan haastatellut sodanvastaiseen toimintaan osallistuneita ihmisiä.

Sosiologi ja taiteilija Elizaveta Savolainen on tehnyt sodanvastaisia taideprojekteja ja performansseja, joissa hän tarkastelee 1900-luvun väkivaltaista historiaa ja nykyajan epäoikeudenmukaisuutta.

Alexandra ja Elizaveta ovat yhdessä suunnitelleet ja järjestäneet kuusi taidenäyttelyä sekä erilaisia koulutusohjelmia. Heidän yhteistyöprojektinsa ulottuvat interventioista julkisiin installaatioihin ja kulttuurilaitosten kanssa tehtyyn taideyhteistyöhön. Heidän taidetapahtumiensa päätavoitteena oli synnyttää tila, jossa eri taiteilijat voivat saada äänensä vapaasti kuuluville.

Toiminnallaan he tarjoavat henkilökohtaisen taidestrategian muodossa ratkaisua venäläistä nyky-yhteiskuntaa vaivaavaan eettiseen ongelmaan, eurooppalaisten arvojen ja Kremlinin ”geopolitiikan” väliseen ristiriitaan.

Tapahtuma järjestetään yhdessä Aseistakieltäytyjäliiton kanssa. Tapahtuman jälkeen on lyhyt esittely ensi kesänä järjestettävästä Baltic Glory Peace Exercise -harjoituksesta, johon sisältyy myös taidetta.

Puhetta Performanssista –keskustelujen koordinaattori, taiteilija Kikka Rytkönen kasvoi läpi 70-luvun sekä hippinä että poliittisena aktivistina. Kuvataidetta Kikka Rytkönen on tehnyt 80-luvun puolivälistä alkaen. Hänen ympäristö-, valo- ja videotaideteostensa keskeisenä materiaalina on kotitalous- ja kierrätysmuovi. Rytkösen performanssien piirteitä ovat musiikki, rytmi, naiseus, poliittinen historia sekä ajankohtaisia asioita käsittelevät teemat ja kontekstit.

muugalleria(a)muu.fi