Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » 9.4.-2.5.2010 Eva Linder
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

9.4.-2.5.2010 Eva Linder

evalinderheader2

FINNMARKEN 1-3 on kolmiosainen videodokumentti Keski- ja Pohjois-Ruotsin laajoilta metsäalueilta.

1500- ja 1600-luvulla Ruotsin kuningas halusi asuttaa maan laajat erämaat. Suomi oli tuolloin osa Ruotsin valtakuntaa. Kuningas taivutti tuhannet suomalaiset muuttamaan Ruotsin asumattomille seuduille. Alue tuli tunnetuksi nimellä Finnmark, suomalaismetsät. Metsäsuomalaiset saivat paljon maata viljeltäväkseen ja Ruotsin kuningas puolestaan lisää veronmaksajia.

Joillakin alueilla suomalaisten ja ruotsalaisten välit olivat kitkattomat (kerrotaan jopa joidenkin ruotsalaisten alkaneen puhua suomea), kun taas paikoin ruotsalaiset tekivät elämän hankalaksi suomalaisille. Metsä-suomalaiset pakotettiin asumaan kaukana ruotsalaisista kylistä eikä heidän annettu pitää suomalaisia nimiään. Monet ruotsalaiset maanviljelijät yrittivät karkoittaa metsäsuomalaisia.

FINNMARKEN-dokumenttiprojekti on samalla myös kertomus FINNSAM-järjestöstä, johon kuuluvien ammattilais- ja amatööritutkijoiden yhteinen kiinnostuksen kohde on juuri Finnmark. Monet FINNSAMin jäsenistä ovat muinaisten metsäsuomalaisten jälkeläisiä ja ylpeitä suomalaisista sukujuuristaan. FINNMARKEN-sarjan toisessa osassa Eva Linder itse osallistuu heidän vuotuiseen kolmipäiväiseen kevättapaamiseensa.

FINNMARKEN-projektin kolmas osa käsittelee Linderin omaa henkilökohtaista yhteyttä Finnmarkiin. Taiteilijan jo edesmennyt isoisä oli kotoisin pienestä Närsenin kylästä Taalainmaalla. Seitsemissäkymmenissä hän kirjoitti kirjan ankarasta elämästä Finnmarkin metsissä. Isoisän kertomukseen ja taiteilijan omaan kiinnostukseen sekoittuu myös yhteyksiä samanlaisiin liikkeisiin nykyaikana, kuten kertomuksiin siitä, miten ruotsalaispoliitikot haluaisivat saada maahanmuuttajia siirtymään maan pohjoisosiin.