Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » NÄKYMIÄ PIA MÄNNIKÖN NÄYTTELYYN VAIHEINEN
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

NÄKYMIÄ PIA MÄNNIKÖN NÄYTTELYYN VAIHEINEN

Kuva: Pia Männikkö

Mitä nuo aallot noissa kankaissa oikein ovat? Kankaat pysyvät paikallaan, mutta aallot liikkuvat. Liike on hienovaraista, melkein huomaamatonta.

Keskellä Muu Kaapelin näyttelytilaa riippuu valkoisia kankaita lattiasta kattoon. Niiden läpi siilautuu kohdelamppujen ja auringon valoa. Aurinko on juuri laskemassa meren taakse ja Kaapelitehtaan suuret ikkunat heittävät keltaisen loisteen suoraan kankaisiin ja niiden läpi seinään. Kankaissa liikkuu aaltoja, melkein samanlaisia kuin ikkunan takana meressäkin. Jostain kuuluu häipyvää metallista äänitaustaa, vaikka kaiuttimia ei näy missään. Mistä on kysymys?

Kaikki alkoi valoverhoista, kertoo taiteilija. Toistensa päälle laskostuvien valoverhojen läpi katseltiin nuorena kadun toiselle puolelle, koska siellä oli työpaikka. Kun asiakkaita näkyi, mentiin pitämään kioskia auki. Kun asiakkaita ei ollut, odoteltiin rauhassa kotona ikkunan ääressä ja ihailtiin valoverhoihin muodostuvaa kuvioita. Myöhemmin kuviolle löytyi nimi. Se on  moiré, suomeksi moaree. Läikekuvio muistuttaa vaikkapa rantahiekkaan syntyviä aaltokuvioita. Taiteilija on aikaisemmin toteuttanut samanlaisia teoksia toisenlaisilla kankailla. New Yorkin residenssissä ollessaan hän löysi hylättyjä aarteita.

Menen välillä lähemmäksi kankaita, välillä kauemmas. Pysähdyn, kävelen kohti. Teos tuntuu vaativan keskittymistä ja rauhoittumista. Kaapelitehtaalla on samaan aikaan menossa virolaiset messut, joissa riittää hulinaa. Näyttelytila on piilossa käytävän päässä.

Opin koulussa, että valo on aaltoliikettä. Kun aaltoliike kulkee ohuen verkon läpi, syntyy interferenssiä. Aalto jakautuu pienempiin osiin ja osa-aallot vuoroin vahvistavat, vuoroin sammuttavat toisiaan. Interferenssi-ilmiö syntyy myös ääniaalloilla, jolloin sitä kutsutaan huojunnaksi.

Pia Männikkö on toteuttanut MUU Kaapeliin näyttelyn, jossa läikekuviot on otettu taiteen käyttöön. Käydessäni galleriassa teoksia valaisi laskeva aurinko Lauttasaaren kattojen yllä. Taiteilija ihasteli kanssani seinään heijastuvaa kirkasta valoilmiötä, joka aaltoili teosten läpi suodattuessaan.

teksti: Juhani Räisänen