Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » MUU KIRJOITTAA 3
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

MUU KIRJOITTAA 3

MUU kirjoittaa -työryhmä koostuu järjestön jäsentaiteilijoista, joita yhdistää kiinnostus kirjoittamiseen. Tänä syksynä työryhmä julkaisee jokaisesta MUUn gallerianäyttelystä kirjoituksia sekä verkossa että galleriassa luettaviksi.

MUU kirjoittaa 13/09/2018
Teksti: RITA LEPPINIEMI
Satu ja taru – äärimmäisen sattumanvarainen mediainstallaatio / Markus Renvall, 14.9.–21.10.2018, MUU Galleria

Markus Renvall tekee yhteistyötä. Hän pyrkii osallistamaan ihmisiä teoksiinsa, koska jokainen meistä osaa tehdä taidetta ja jokaisella on tarina kerrottavana. Hän suhtautuu kriittisesti teollisiin tuotteisiin, jotka eivät salli käyttäjän parannella niitä. Hän etsiikin käsintehtyjä ratkaisuja, jotka voi tarpeen mukaan kääntää nurinpäin. Jos tuote on täydellinen, se on Renvallille epäkiinnostava.

renvall
kuva: Markus Renvall

Näyttely Satu ja taru on rikas kokonaisuus, jossa nähdään sattumanvaraisia tanssiesityksiä erilaisissa kaupunkitiloissa. Niiden kuvaamiseen on käytetty erilaisia kameroita ja muita välineitä, kuten Renvallin kahdelle kameralle suunnittelema kolmijalka. Materiaalia on editoitu niin, että yksityiskohdat sulautuvat toisiinsa synnyttäen uuden todellisuuden. Renvallin musiikki korostaa teoksen tunnelmaa.

Kannattaa pysähtyä pohtimaan informaation määrää. Videoinstallaatiossa yksikään elementti ei ole hallitseva. Markus Renvall vertaa installaatiotaan entropiaan. Käsitettä voi selittää ajattelemalla sekaista huonetta: huoneen entropia tarkoittaa kaikkia niitä tapoja, joilla esineet huoneessa voidaan järjestää tietynasteisen epäjärjestyksen aikaansaamiseksi. Vaikeudet entropian ymmärtämisessä johtuvat usein järjestyksen ja harmonian käsitteisiin liittyvästä epäselvyydestä.

Näyttelyyn kuuluu myös gallerian ikkunassa oleva interaktiivinen installaatio, joka muuttuu näyttelyn mittaan.

Markus Renvallin pitkässä CV:ssä huomio kohdistuu laajoihin yhteistyöprojekteihin erilaisten sosiaaliryhmien, etenkin lasten, nuorten miesten ja vammaisten kanssa. Yksi hänen mittavimmista projekteistaan on Rohto, jonka kohderyhmä oli itsemurhatilastoja johtavat nuoret miehet. Renvallin yhteistyö erilaisten yhteisöjen kanssa pohjautuu hänen omiin kokemuksiinsa, etenkin vaikeaan nuoruusaikaan. Nyt hän haluaa auttaa mahdollisimman monia löytämään myönteisen asenteen elämään. Ongelmien pohtimisen sijaan on parempi työskennellä niiden välttämiseksi. Renvallin näyttely haluaa houkutella yleisöä. Sen lähtökohtana on, että kuka tahansa voi tehdä taidetta kotona kun kyseessä on leikillinen ja mukaansatempaava taide!

Näyttelyn toteutusta ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus TAIKE, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK / Tuuli Penttinen-Lampisuo ja Visuaalisen taiteen edistämiskeskus VISEK.

*

MUU kirjoittaa:

Suomi on kuvataidekansaa. Kuvataidekohteiden kävijäluvut ovat huikeat 4,5 miljoonaa vuodessa. Kuvataidetta voi nähdä ympäri vuoden monenlaisissa paikoissa, vakiintuneista instituutioista pieniin gallerioihin ja pop up -näyttelyihin. Uusia, kiinnostavia näyttelytiloja perustetaan jatkuvasti. Tästä huolimatta taidetta käsitteleviä tekstejä julkaistaan mediassa yhä harvemmin.

MUU ry:n sisällä toimiva MUU kirjoittaa -työryhmä koostuu taiteilijoista, joita yhdistää kiinnostus kirjoittamiseen. Ryhmä on kokoontunut jo parin vuoden ajan pohtimaan kirjoittamisen roolia ja mahdollisuuksia nykytaiteessa. Nyt työryhmän tavoitteena on julkaista tänä syksynä jokaisesta MUUn gallerianäyttelystä kirjoitus sekä verkossa että galleriassa luettavaksi. Tarkoituksena on tarjota taidekritiikille luova vaihtoehto, jossa taiteilija kirjoittaa  kollegansa teoksista.

muugalleria(a)muu.fi, +358 9 625 972