Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » MUU MAANANTAI 21.5.2018: VALMIIT & VIIME HETKEN VIDEOT – MATEMATIIKKA
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

MUU MAANANTAI 21.5.2018: VALMIIT & VIIME HETKEN VIDEOT – MATEMATIIKKA

Maanantai 25.05.2018
MUU Galleria
Lönnrotinkatu 33, Helsinki
klo 16 työpaja, klo 18 videokatselmus

I.O. photo 13
Kuva: Irma Optimisti

Ilmoittaudu ilmaiseen työpajaan ja videokatselmukseen TÄÄLLÄ.

“Valmiit ja viime hetken videot” on vuonna 2012 alkanut maanantaitapahtumien sarja MUU Galleriassa. Maanantaina 21.05 2018 videoillan aiheena on Matematiikka. Miten matematiikkaa voi olla osana videotaidetta tai liikkuvan kuvan teosta? Tule ottamaan selvää performanssitaiteilijan ja yliopistolehtori Irma Optimistin kanssa.

 

Onko liikkuvan kuvan taiteessa yhtymäkohtia matematiikkaan? Kreikankielinen sana μαθηματικός (mathematikós) tarkoittaa ”halukas oppimaan”. Matematiikka on deduktiivisen päättelyn perustuva formaali eli käsitteellinen tiede. Matematiikassa tutkitaan muun muassa lukuja, määriä, rakenteita, muutoksia ja avaruuksia. Matemaattisen formalismin mukaan matematiikka on aksiomaattisesti määriteltyjen abstraktien rakenteiden tutkimista symbolisen logiikan ja matemaattisen merkintäjärjestelmän keinoin. Matematiikkaa käytetään fysikaalisten ja käsitteellisten suhteiden ilmaisemisen kielenä, jonka kielioppi ja käsitteistö on määritelty äärimmäisen tarkkaan. Tämä mahdollistaa asioiden ilmaisemisen yksikäsitteisesti, kun oletetaan loogisten rakenteiden pysyvän muuttumattomina.

 

Irma Optimisti on performanssitaiteilija ja kaaosteoriasta väitellyt matemaatikko, joka työskentelee matematiikan yliopistolehtorina Turun yliopistossa. Opiskelijat valitsivat hänet vuonna 2013 vuoden opettajaksi.

Hän on tehnyt performanssitaidetta vuodesta 1989 lähtien ja esiintynyt eri puolilla maailmaa niin festivaaleilla, gallerioissa kuin taidemuseoissakin. Hänen teoksensa käsittelevät naiseutta, identiteettiä, politiikkaa ja matemaattis-luonnontieteellisiä elementtejä yhdistettynä ruumiin toimintoihin.

Matematiikka ja taide elävät kuitenkin hyvin erilaisina ihmisten ajatuksissa. Vaikka hänen yliopistolla tutkima kaaos onkin matemaattisen mallin ominaisuus, hän soveltaa samaa ajattelua myös performanssitaiteeseen. Maailma on todettu olevan monessa mielessä hyvin kompleksinen ja näin ollen kaoottinen ja vaikeasti mallinnettavissa. Hän on todistanut sen kuitenkin olevan rakenteellisesti stabiili dynaamisilla malleillaan ja dynaamisella taiteellaan.

Matematiikkaa päässään pyörittelevä taiteilija lähtee rakentamaan teostaan pitkälle matematiikan lähtökohdista. Lopputulos voi olla sitten ihan mitä vaan, sehän on kaoottisen systeemin ominaisuus, herkkä alkutilalle.

Irma Optimisti sai vuonna 2012 Suomen taideyhdistyksen tunnustuspalkinnon elämäntyöstään ja vuonna 2013 Taiteen valtionpalkinnon.

Taiteilija, onko sinulla liikkuvan kuvan teos jolla arvioit olevan kosketuspintaa matematiikkaan? Ota se mukaasi ja näytä MUU Gallerian videoillassa. (Voit myös tuoda teoksen jonka arvioit, että ei ole tekemistä matematiikan kanssa.)

Illan videokatselmuksen kommentaattori on Irma Optimisti.

Illan moderoijina toimivat taiteilijat Hanne Ivars ja Markus Renvall.

Videokatselmuksen warm up’na toimii Markus Renvallin vetämä kahden tunnin työpaja, jossa tuotetaan matematiikka -aiheeseen liittyvä viime hetken video. Työpajan sisältöön kuuluu erityisesti digitaalisen liikkuvan kuvan kokeiluja. Työpajassa tuotetaan yhdessä teoksen, viime hetken videon, jonka esitämme illan aikana yleisölle.

Ilmoittaudu ilmaiseen työpajaan tai varaa paikkasi videoiden katselutilaisuuteen TÄÄLLÄ!

Klo 18, työpajan jälkeen, alkaa videoiden katselmus – tervetuloa näyttämään videosi tai yleisöksi. Tuttuun tyyliin videoiltaan ovat valmiit ja viime hetken videot tervetulleita.

muugalleria(a)muu.fi, www.muu.fi