Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » GALLERIAKESKIVIIKKO
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

GALLERIAKESKIVIIKKO

2.5.2018, klo 17-20
MUU Galleria
Lönnrotinkatu 33
00180 Helsinki

galleriakeskiviikko

Näyttelyt:
SARA PATHIRANE: My Chinese Landscape
ANDREA MEININ BÜCK & LENA SÉRAPHIN: Don Quijote -kompleksi

Läsnä MUUn Galleriakeskiviikossa 2.5. ovat taiteilijat Sara Pathirane klo 17-19 sekä Léna Seraphin klo 19-20. Tervetuloa!

www.facebook.com/events

SARA PATHIRANE: My Chinese Landscape

Sara Pathiranen näyttelyssä My Chinese Landscape kuljetaan halki Kiinan sumuisilta Huangshan-vuorilta Shaolin-luostarin takaiseen lehtoon lapsimunkkien aamuharjoituksiin.Teoksissa maalaus ja video nivoutuvat yhteen käsintehdyillä posliinipinnoilla. Gallerian seinällä huojuvat samat bambujen latvat kuin elokuvassa Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme. Katsoja saa näkymän kiinalaisen turistin selfietikun takaa hänen omassa kotimaassaan, luontokohteissa, joissa kuvataan päivittäin tuhansia kuvia. Kiina vetää puoleensa.

Miksi nykyajan matkaaja haluaa valokuvata sumun peittämää vuoristoa tai lauttamatkaa pimeään luolaan? Kiinalaisessa taiteessa maisema on ollut yleinen aihe yli tuhat vuotta Tang-dynastian loppuajoista lähtien. Vuorille taas on noustu vuosituhansia, kohtaamaan kuolemattomia. Nykyään vuorille kiivetään valokuvaamaan ja jakamaan kuvia WeChatissä. Avautunut Kiina ja älypuhelimen karttapalvelut mahdollistavat myös länsimaisille helpon kulun Kiinan pyhille vuorille. Mitä tavoitamme, kun näemme tunnetun maiseman omin silmin?

My Chinese Landscape astuu yhteiseen uneksittuun maisemaan. Pathirane kulkee Kiinassa myyttisten olentojen, selfietikkujen ja uudelleensyntymistä odottavien sielujen seassa. Näyttelyn maalauksissa ilmestyvät ne olennot, jotka pakenevat digitaalista kuvaa. Maalauksissa Pathirane nostaa buddhalaisen filosofian Suomen kuvataiteessa valloilla olevan lajienvälisyys -diskurssin rinnalle uudelleensyntymisen näkökulmasta.

Näyttely on Sara Pathiranen (s.1985) neljäs yksityisnäyttely Helsingissä. Hänen maalauksensa ja videoteoksensa käsittelevät nykyaikaista maisemankokemista, luonnonvoimia sekä näkemisen fyysisyyttä digitaalisena aikakautena. Pathiranen edellinen videoinstallaatio The Leaning and the Blind (2017) kuvasi globaalia koreografiaa Pisan kaltevalla tornilla. Pathiranen teoksia on valtion ja Maecenas-killan kokoelmissa.

Videoreliefien posliinilaatat on valmistanut tilaustyönä kuvanveistäjä Mari Paikkari. Laatat on valmistettu ranskalaisesta Limogesin posliinista, joka on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista posliineista. Teosten teknisissä ratkaisuissa on ollut mukana teollinen muotoilija Henrik Amberla.

Videoteosten valmistumista on tukenut AVEK. Näyttelyn toteutusta ovat tukeneet Taike sekä Paulon säätiö.

Erityiskiitos Minna Törmä, Henrik Amberla, Nikolas ja Aamu.

facebook.com/events

 

ANDREA MEININ BÜCK & LENA SÉRAPHIN: Don Quijote -kompleksi

Don Quijote -kompleksi on arkistokuvaa hyödyntävä installaatio, joka ottaa kantaa historiallisen valokuvan ja kansallismielisen narratiivin suhteeseen. Teoksessa käytetään sota-ajan valokuvia Puolustusvoimien kuvakeskuksen arkistosta.

Don Quijote -kompleksi teoksessa Andrea Meinin Bück ja Lena Séraphin punnitsevat sota-arkistokuvien esittämisen edellytyksiä. Näyttelyn tavoite on olla toistamatta kuvien ideologista sanomaa, sen sijaan tekijät tarkastelevat eri mahdollisuuksia nationalistisen narratiivin purkamiseen. Näyttelyssä esitetään Hangossa 2.6.1943 kuvattu suomalaisen vapaaehtoisen SS-pataljoonan ohimarssi suurikokoisena printtinä, joka on asennettu lattialle. Sotilaallisen rituaalin havaitseminen tapahtuu kuvan päällä kävellen. Toisenlainen rituaali esitetään Mikkelissä 22.9.1941 kuvatun kahvitteluhetken etikettinä. Muut näyttelyn valokuvista esitetään käännettynä seinään päin ja katsoja voi niin halutessaan kääntää kuvapinnan katsottavaksi.

Andrea Meinin Bück on itävaltalainen arkkitehtuurivalokuvaaja. Meinin Bück on eritoten tunnettu dokumenttikuvauksestaan, joka tuottaa ”sonzai-kania” tai elävää läsnäoloa. Hän toimi Vera Incessu Patuit Dea -säätiössä vuosina 1996-2000. Tuolloin hän valokuvasi  katoavaa eurooppalaista kulttuuriperintöä ja kohtasi työssään useita kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita jotka olivat purku-uhattuina toisaalta aggressiivisen uudisrakentamisen ja toisaalta riittämättömien kunnostusvarojen takia. Meinin Bückin palava kiinnostus johti sittemmin radikalisoitumiseen ja hän elää omin sanoin ”maan alla”.

Lena Séraphin on Helsingissä toimiva kuvataiteilija. Hän on kiinnostunut yhteiskirjoittamisen menetelmistä ja visuaalisuudesta, joka painottaa teosten esillepanoa dramaturgisena tapahtumana. Séraphin väitteli taiteen tohtoriksi (TaT) Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta keväällä 2017. Hänen väitöskirjansa Don Quijote -kompleksi ja laboraatioita fiktionaalisuudessa perustuu havaintoihin taiteilijasta monenlaisien identiteettien kerääntymänä. Väitöstutkimuksensa aikana Séraphin loi kaksoisolentoja (Doppelgänger) taiteelliseksi metodiksi tutkiessaan kuvittelukykyä tiedon tuottamisen paikkana. Séraphin toimii parhaillaan postdoktoraalisena tutkijana Tukholman Konstfack korkeakoulussa.

Don Quijote -kompleksi on alati keskeneräinen ja näyttelystä toiseen muuntuva teos. MUU Studiossa esillä oleva installaatio on eri versionaan ollut esillä Helsingissä vuosina 2002, 2011 ja 2017, Lontoossa 2013 ja Gävlessä vuonna 2015.

facebook.com/events