Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286

Warning: Parameter 2 to qtranxf_postsFilter() expected to be a reference, value given in /var/www/fs2/23/muufi/public_html/site/wp-includes/class-wp-hook.php on line 286
Artists' Association MUU » PUHETTA PERFORMANSSITAITEESTA / OSA II
MembersInfo
logo2 logo2 logo2

Main menu:

Etsi

Arkisto

PUHETTA PERFORMANSSITAITEESTA / OSA II

MUU Galleria
23.4.2018, kello 18
Lönnrotinkatu 33, Helsinki


kuva: Sara Pathirane

Puhetta Performanssista -tapahtumasarjan toinen osa järjestetään 23.4.2018 kello 18 MUU Galleriassa (Lönnrotinkatu 33), jota emännöi Annette Arlander.

Keskustelu on suomeksi.

ILMOITTAUDU TAPAHTUMAAN TÄSTÄ LINKISTÄ.

Tapaamisen vieraita ovat performanssitaiteilija Essi Kausalainen  ja kuvataiteilija Sara Pathirane, jonka näyttely on esillä Muu galleriassa tuolloin. Keskustelu keskittyy taiteilijoiden ajankjohtaisiin projekteihin ja kysymykseen performanssista työskentelymenetelmänä, strategiana tehdä taideteoksia, jotka voivat saada myös muun kuin elävän esityksen muodon.

Miksi puhua performanssista?

Muu ry järjestää sarjan keskusteluja performanssista, joiden tarkoituksena on avata keskustelua performanssitaiteesta tänään, sen eri muodoista ja lähestymistavoista, tekijöistä ja teoksista, suhteesta performanssin perinteeseen ja muihin taidemuotoihin, eettisiin ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja ajankohtaisiin ongelmiin.

Performanssitaide on usein taiteilijavetoista, monet performanssitaiteen tapahtumat , festivaalit ja julkaisut ovat performanssitaiteilijoiden ja taiteilijajärjestöjen käynnistämiä ja organisoimia. Siksi onkin luontevaa, että myös tämä keskustelusarja performanssitaiteesta käynnistetään taiteilijoiden, taiteilijajärjestö Muun toimesta.

Muussa performanssikeskustelujen järjestämistä on suunniteltu jo pitkään. Yksi kimmoke näiden keskustelujen taustalla on tutkimushanke How to do Things with Performance? jonka kautta Annette Arlander on lupautunut keskustelujen juontajaksi sarjan alkuvaiheessa.

Mutta miksi performanssista pitää puhua? Perinteinen performanssi on usein katoavaa taidetta, ja koostuu teoksista jotka on tehty ainutkertaisiksi tapahtumiksi. Ne on usein tarkoitettu käsitteellisiksi teoiksi tai puheenvuoroiksi, keskustelunavauksiksi jo itsessään, ei niinkään kulutettaviksi elämyksiksi, joista kaivataan kriitikoiden suosituksia tai arvioita kuluttajille. Toki performanssitaiteilijatkin toivovat palautetta työstään ja haluavat kuulla katsojien kokemuksia, mutta ennen muuta myös kollegojen kriittisiä kommentteja ja kysymyksiä.

Performanssitaideteos on riippuvainen kontekstistaan. Ilman performanssitaiteen kontekstia teos voi pahimmassa tapauksessa sulautua yleiseen selfie-huumaan tai mieltyä pelkäksi provokaatioksi. Nykyisessä huomiotaloudessa, jonka rinnalla kehittyvä elämystalous vain entisestään korostaa taiteen asemaa kulutushyödykkeenä tai elämänlaadun edistäjänä mielekkään keskustelukontekstin luominen ei ole helppoa. Kontekstin luomiseksi tarvitaan puhetta –  kysymyksiä ja kyseenalaistamista, suhdetta perinteeseen, kiinnostuneita ja kriittisiä kollegoita – sanalla sanoen keskustelua.

__________
muugalleria(a)muu.fi